Francoskemu županu je pri srcu Murska Sobota

A. Nana Rituper Rodež A. Nana Rituper Rodež
24.10.2018 22:54

Pisatelj in fotograf Dušan Šarotar, akademska slikarja Igor Banfi in Jože Denko ter skupini Džezzva in Ethnotrip so se predstavili v Franciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Galeriji Art Pluriel v Saint Etiennu so odprli razstavo del akademskih slikarjev Igorja Banfija in Jožeta Denka ter ljubiteljskega fotografa Dušana Šarotarja. 
A. Nana Rituper Rodež

Kulturni ustvarjalci iz Murske Sobote so se pred dnevi predstavili v francoskih mestih Firminy in Saint Etienne. Z glasbo, likovnimi deli in zgodbami, ki govorijo ne le o Murski Soboti, ampak tudi o Prekmurju in širše, so pripovedovali zgodbe in povezovali regiji. Čeprav je med mesti več kot tisoč kilometrov razlike, imajo veliko skupnega. Na gostovanje v Franciji so povabili pisatelja Dušana Šarotarja, ki je predstavil tudi svoje fotografije, akademska slikarja Igorja Banfija in Jožeta Denka ter glasbeni skupini Džezzva in Ethnotrip. Sprejela sta jih slovenski veleposlanik v Parizu Andrej Slapničar in častna konzulka Tatjana Dumas Rodica, dobrodošlico pa jim je izrazil tudi župan mesta Firminy Marc Petit.
"Mi sodelujemo in se povezujemo s številnimi mesti, Murska Sobota pa mi je posebno pri srcu," je poudaril župan Petit, ki je že obiskal Mursko Soboto in si ogledal njeno arhitekturo. Tudi s pomočjo slovenskih strokovnjakov in arhitektov ter njihovih preučevanj vpliva Le Corbusierja na slovensko arhitekturo so Firminy pred dvema letoma uvrstili na seznam kulturne dediščine Unesca.

V Galeriji Art Pluriel v Saint Etiennu so odprli razstavo del akademskih slikarjev Igorja Banfija in Jožeta Denka ter ljubiteljskega fotografa Dušana Šarotarja. 
A. Nana Rituper Rodež

Zgodbe o Soboti v francoskih šolah

V Galeriji Art Pluriel v Saint Etiennu so najprej odprli razstavo slikarjev Banfija in Denka ter ljubiteljskega fotografa Šarotarja. Za glasbeno spremljavo je poskrbel Iztok Rodež. Pisatelja Dušana Šarotarja so kot gosta iz Slovenije povabili na knjižni sejem v Saint Etiennu, kjer je predstavljal svoji deli, prevedeni v francoščino, Biljard v Dobrayu in Panoramo. Poleg tega se je Šarotar v kulturni dvorani Maison de la Culture Le Corbusier v Firminyju srečal z učenci tamkajšnjih šol in gimnazijci, ki niso le prebrali njegovih knjig, ampak se tudi temeljito posvetili razmišljanju o sporočilih, ki jih prinašajo. O zgodbah teh del, ki govorijo o preteklosti in Prekmurju, ter po pogovoru s pisateljem o njegovem ustvarjanju in pisanju biografije bodo mladi napisali seminarje.
Šarotar, ki se poglablja v preteklost pokrajine in usodo svoje družine, je mladim med drugim povedal, da je umetniško pisanje, ko povezuješ zgodovinska dejstva in osebne intimne zgodbe, najtežje, a hkrati tudi najlepše literarno popotovanje. Med drugim jim je pripovedoval zgodbo o svojem dedku Schwarzu, ki je preživel holokavst in se kot eden izmed redkih preživelih vrnil domov, ter s tem govoril tudi o Murski Soboti in tragični usodi soboških Judov.

Pisatelj Dušan Šarotar se je srečal z učenci in dijaki šol, ki so prebrali njegove romane.
A. Nana Rituper Rodež

Arhitekt Novak pri Le Corbusierju

Ravno na kraju, kjer je bila soboška sinagoga, je po vojni zrasel prvi moderni blok z dvigalom v tem mestu, zgrajen po načrtih arhitekta Franca Novaka, ki je zasnoval tudi urbano podobo mesta. Novak je bil učenec Le Corbusierja, ki je zasnoval prej omenjeni kulturni center, kjer je nastopil Šarotar. V tem centru je razstavljena replika mize arhitekta Novaka. Ob mizi sta predstavljena delo in pomen, ki ga ima Novak za Mursko Soboto, trenutno pa je na ogled tudi razstava o arhitektu Plečniku.
Le Corbusier pa s svojimi zamislimi ni pustil pečata le v francoski arhitekturi, ampak tudi v evropski in svetovni, deloval je v New Yorku, Indiji, Kanadi in drugod. Svoj arhitekturni biro je imel v Parizu, kjer se je tri mesece učil tudi soboški arhitekt Novak. Kot učenec svetovno znanega arhitekta je njegove velike ideje vnesel v urbanistično in arhitekturno zasnovo takrat še majhne in prašne Sobote z besedami: "Ni izgovora, da bi bila Sobota za to premajhna."

Mesto Firminy je pod Unescovo zaščito, v ozadju je fascinantna Le Corbusierjeva cerkev. 
A. Nana Rituper Rodež

Podpisana namera o sodelovanju

Gostiteljica srečanja je bila tudi Tatjana Dumas Rodica, častna konzulka Slovenije v Franciji, ki si že leta prizadeva za kulturno povezovanje in sodelovanje med državama. Ko vabi in gosti kulturnike, ki se predstavijo mednarodni javnosti, odpira in širi prostore sodelovanja na različnih področjih. Tudi na podlagi njenih prizadevanj je med občinama Firminy in Murska Sobota že bila podpisana namera o sodelovanju, v Firminyju pa so ob tej priložnosti poudarili, da računajo na sodelovanje in izmenjavo med mestoma tudi v prihodnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta