Paviljon odpira vrata in številna vprašanja

Timotej Milanov Timotej Milanov
15.02.2019 17:46

Murskosoboški svetniki v prvi obravnavi potrdili proračun, ki je po mnenju mestne uprave razvojno naravnan, posamezne svetnike pa skrbijo stroški, povezani z največjimi investicijami v občini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Expano bo 12. aprila odprl vrata.
Aleš Cipot

Svetniki mestne občine Murska Sobota (MOMS) so na tretji seji mestnega sveta v tem mandatu v prvi obravnavi potrdili 25 milijonov evrov težak proračun mestne občine za leto 2019, ki je po mnenju mestne uprave razvojno naravnan. Po besedah župana Aleksandra Jevška proračun zajema nekaj pomembnih investicij, med katerimi izpostavlja nadaljevanje prenove mestnega središča, za katero ima občina že zagotovljena sredstva gospodarskega ministrstva, projekt oživitve območja broda v Krogu, gradnjo prizidka k soboškemu zdravstvenemu domu in nadaljevanje projektov revitalizacije Soboškega jezera in paviljona Expano.

Visoki stroški za Expano in Soboško jezero

Kljub podpori proračuna v prvem branju so nekateri svetniki izrazili kar nekaj pomislekov. Svetnik Neodvisne stranke Pomurja Anton Slavic tako meni, da vlaganje v projekte, kakršen je Expano, iz naslova katerih še ni predvidenih prilivov v proračun, na drugi strani pomeni investicijski zaostanek pri vzdrževanju cest, ki jih po njegovih besedah občani uporabljajo vsak dan. Slavic še meni, da bi morala občina pristopiti k ureditvi Ulice arhitekta Novaka, ki je trenutno v slabem stanju. Jevšek pojasnjuje, da je usoda omenjene ulice, kjer je po njegovih besedah tudi kanalizacija potrebna obnove, še vedno odvisna od odločitve Mercatorja, ali bo na bližnjem zemljišču nekdanjega Potrošnika gradil dolgo časa načrtovano trgovsko središče, ki bo posledično pomenilo tudi prometno preureditev širšega prostora, med drugim mora investitor zgraditi krožišče na mestu današnjega križišča Gregorčičeve ulice in Ulice arhitekta Novaka. Tudi svetnik SMC in predsednik občinskega odbora za gospodarstvo Boštjan Berlak pravi, da so na seji odbora razpravljali o visokih stroških, povezanih z obratovanjem in upravljanjem Soboškega jezera ter paviljona Expano, za kar je v proračunu predvidenih skupno skoraj 364 tisoč evrov. Berlak je izrazil upanje, da ne bodo vseh omenjenih sredstev porabili v predviden namen, saj bi lahko po njegovem mnenju preostanek sredstev namenili za pomoč malemu gospodarstvu v občini.

Petnajst evrov letno za avtobus, dražji vrtec

Jevšek svetnike še opozarja, da bodo morali v prihodnje paziti glede odobritev različnih subvencij, ki jih je po njegovih besedah na letni ravni že danes za milijon evrov. Tako je napovedal, da bo v prihodnje mestni avtobus Sobočanec plačljiv za vse uporabnike, medtem ko je bil do sedaj za prebivalce Murske Sobote brezplačen. Letna vozovnica bi lahko tako stala 15 evrov. Svetniki so potrdili tudi zvišanje cene vrtca na območju občine, ki je posledica napredovanja zaposlenih v višje plačne razrede, zvišanja regresa in izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe v javnem sektorju. Mesečna cena dnevnega programa se je tako zvišala za osem odstotkov na 439,7 evra na otroka. Pri tem je svetnik SDS Bojan Petrijan predlagal, da bi občina subvencionirala polovico predlagane podražitve, kar bi po besedah direktorja mestne uprave Srečka Đurova na letni ravni znašalo okoli 150 tisoč evrov, svetniki pa so predlog zavrnili. Svetniki so dali še številne pobude, ki jih bodo v mestni upravi preučili do druge obravnave letošnjega proračuna v mestnem svetu.

Obnova Partizana bo še morala počakati. Fotografija Nataša Juhnov
Foto:nataša Juhnov
Matjaž Durič bo še naprej nadzornik Komunale
Nataša Juhnov
Sobočani očitno še niso zreli za ekološke otoke, zato bodo na njih pustili samo zabojnike za steklo. Fotografija Nataša Juhnov
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta