Župan Gornjih Petrovcev osumljen korupcije, podkupovanja, oškodovanja upnikov ...

​Rok Šavel, Vestnik
20.08.2021 06:15
Občina še vedno v primežu dolgov, ki znašajo skoraj štiri milijone evrov. Na finančnem ministrstvu so s stanjem seznanjeni, a več kot svetovati ne morejo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Šlihthuber Foto: Branko ŽUNEC
Branko Žunec

V že 27-letni "vladavini" župana Gornjih Petrovcev Franca Šlihthubra, ki na županskem stolčku sedi vse od ustanovitve te goričanske občine z okoli 2000 prebivalci, je primanjkljaj na občinskem računu vrtoglavo narasel. Po zadnjih podatkih ministrstva za finance je stanje skupne zadolženosti občine in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine konec letošnjega junija znašalo 3.989.087,06 evra, od tega dolg občine 3.221.899,95 evra in dolg pravnih oseb 767.187,11 evra. Dolg na prebivalca je tako okoli 2000 evrov, kar je največ v državi. Poleg tega ima občina že dvanajst let blokiran račun in trenutno na njem blokado v znesku 5.545.057,35 evra.

Zadolženost nad zakonsko mejo

Kot so pojasnili na ministrstvu za finance, največji obseg možnega zadolževanja v skladu z zakonom za Občino Gornji Petrovci za leto 2021 znaša 233.545 evrov, a ker ima občina blokiran račun in vseh odplačil za kredite ne odplačuje tekoče niti jih ne izkazuje ažurno, na ministrstvu ocenjujejo, da bi skupaj letna odplačila glavnic in obresti obstoječe zadolžitve presegala največji obseg možnega zadolževanja, hkrati se občina ne bi mogla zadolžiti na novo oziroma upravljati dolga občinskega proračuna v zakonskih mejah.

"Občina posebnih opozoril ni prejela, saj veljavna zakonodaja tega ne določa, je pa ministrstvo s stanjem seznanjeno, stanja se zaveda tudi občina sama. Ministrstvo je z občino ustrezno sodelovalo in ji svetovalo, kako naj stanje sanira. Veljavne pravne podlage pa ne predvidevajo sankcij za tovrstne kršitve," še odgovarja ministrstvo. V vsakoletnem poročilu o stanju zadolženosti občin je Občina Gornji Petrovci že po pravilu posebej omenjena, saj ji kritična zadolženost povzroča velike težave pri poravnavanju tekočih obveznosti. Sicer ima že več let neporavnane dolgove iz naslova poroštev, izdala pa je tudi poroštvo pravni osebi zasebnega prava, kar je v nasprotju z zakonom, piše v poročilu finančnega ministrstva za leto 2019.

Mimo občinskega sveta

Znano je, da naj bi se bil župan brez sklepa občinskega sveta z nekaterimi upniki dogovoril za mesečno odplačevanje dolga, kar dokazuje primer Vrtcev Občine Moravske Toplice. Javni vzgojno-varstveni zavod je namreč preklical javno dražbo zoper gornjepetrovsko občino in na svoj račun dobiva mesečno 1500 evrov. Šlihthuber je tudi predsednik športnega društva NK Križevci, česar mu zakonodaja sicer ne prepoveduje, a to društvo je od leta 2003, do koder sežejo javno dostopni podatki, od občine prejelo več kot 660 tisoč evrov.

Župan na naša vprašanja več tednov ni odgovoril. Foto: Nataša JUHNOV
Nataša Juhnov

Kljub veliki zadolženosti se najde denar tudi za odvetniške storitve. Župan Šlihthuber je namreč z odvetnikom Mitjo Pukšičem iz Slovenske Bistrice mimo občinskega sveta sklenil pogodbo o storitvah in zastopanju. Občina se je zavezala plačevati mesečni pavšal 600 evrov (732 evrov z davkom). Pukšič, ki je redno navzoč tudi na sejah občinskega sveta, je od občine doslej dobil 5856 evrov.

Povečanje zadolženosti je bilo sicer do nedavnega možno pri državnem proračunu za povratna sredstva, ki jih je za financiranje občinskih investicij odobravalo gospodarsko ministrstvo. Za to namreč ni bilo treba pridobiti soglasja finančnega ministrstva. To možnost je odpravil zakon o finančni razbremenitvi občin, a občine, kot poudarja finančno ministrstvo, sedaj vsak mesec prejemajo sredstva za uravnoteženje razvitosti. Za vsako zadolžitev, pri kateri črpanje in odplačilo posojila nista v istem proračunskem letu, ministrstvo izda soglasje skladno s pravilnikom - a izda ali zavrne ga le, če prejme vlogo občine.

V svojem delovanju, za katero že ministrstvo opozarja, da ni v skladu z zakonom, je župan prišel tudi pod drobnogled policije in tožilstva. Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se trenutno zoper njega vodita dve kazenski preiskovalni zadevi, ena zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov in druga zaradi dajanja podkupnine. Pred okrajnim sodiščem pa se zoper občino vodi še osem izvršilnih postopkov na predlog različnih upnikov, je potrdil predsednik sodišča Branko Palatin. Dodatno nam je Desanka Novak, višja državna tožilka in namestnica vodje tožilstva v Murski Soboti, pojasnila, da je zaradi oškodovanja upnikov zoper Šlihthubra vložena zahteva za preiskavo, ki pa še ni končana.

Zoper goričansko občino je bilo prav tako sproženih več inšpekcijskih postopkov. Letos so tako okoljski inšpektorji uvedli postopek zaradi nezakonitega odlaganja gradbenih odpadkov v Stanjevcih. Občina je dobila odločbo o prepovedi nadaljnjega odlaganja in odstranitvi 930 kubičnih metrov gradbenih odpadkov, ki jo je po navedbah inšpekcije tudi že izpolnila. Znašla se je tudi v dveh postopkih gradbene inšpekcije. V prvem, ki je bil uveden v letu 2020 zaradi preverjanja zakonitosti gradnje pomožnega objekta ob nogometnem igrišču v Adrijancih, je inšpekcija ugotovila, da gre za nelegalen objekt, ki ga je treba odstraniti. Toda občina je naknadno pridobila pravnomočno gradbeno dovoljenje in tako vzpostavila zakonito stanje, s tem se je inšpekcijski postopek končal. S sklepom je bil pravnomočno ustavljen tudi postopek, v katerem je inšpektor preverjal, ali so izpolnjeni pogoji za začetek gradnje oziroma investicijsko-vzdrževalnih del obnove vaško-gasilskega doma v Neradnovcih, ki jih je občina izvajala med letoma 2017 in 2019. V postopku je bilo namreč ugotovljeno, da ni kršitve, izvedena dela pa po ugotovitvah gradbenega inšpektorja ne presegajo obsega del, ki se lahko izvajajo brez gradbenega dovoljenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta