Bivši butler izklepetal, kakšni so člani kraljeve družine v resnici. Razkril je, kako se doma obnaša princesa Kate

D.Ži
24.10.2022 10:18

Grant Harrold je kot deček sanjal o tem, da bi nekoč zaplesal s kraljico. Želja se mu je uresničila, saj je več let delal pri britanski kraljevi družini. Na nekatere člane ima zelo lepe spomine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Princesa Kate se, drugače od svoje razvpite svakinja Meghan, do osebja v rezidenci vselej obnaša zelo spoštljivo.
Profimedia

Povej mi, kako se obnašaš do svojih zaposlenih, in povem ti, kakšna oseba si. Misel, ki jo slišimo v poslovnih vodah, a jo lahko brez težav prenesemo tudi v kraljevske kroge, kjer za sto in eno potrebo članov kraljeve družine skrbi prava armada pomočnikov, snažilcev, postreščkov, butlerjev, kuharjev in drugih zaposlenih, ki zelo dobro vedo, kakšni so plemiči takrat, ko fotografov in snemalcev ni v bližini. S pogodbami zavezani k diskretnosti in molčečnosti se o muhah nekdanjih delodajalcev običajno pred novinarji razgovorijo šele takrat, ko se njihovo delovno razmerje izteče. Bivše kraljeve varuške, sobarice in kuharji so napisali tudi že kakšno knjigo, v kateri so razkrili, da so princi, princese, vojvode in vojvodinje v resnici povsem drugačni, kot ko se nasmihajo z rdečih preprog. Zlasti o vojvodinji Meghan smo večkrat prebrali, da se je do svojega osebja v Kensingtonski palači obnašala despotsko vzvišeno.

S poroko ni bilo nič, butlerska služba pa je Grantu Harroldu odprla vrata na britanski dvor. 
Profimedia

Te dni je nekdanji butler kralja Karla III., ki je zanj delal dolgih sedem let, za The Mirror razkril, kakšni so člani kraljeve družine do svojega osebja, še posebej pa je izpostavil princeso Kate.

Profimedia

''Všeč mi je bilo, da je bila Kate z mano in z ostalim osebjem vselej zelo vljudna in prijazna, zabavna, rada se je pošalila,'' pravi Grant Harrold.

Grant je bil član osebja, ko sta bila princ William in Kate še mlad par, novopečena diplomanta Univerze St. Andrews, kjer sta se spoznala pri 19 letih. Pravi, da sta v tem obdobju bila par kot vsak drug.

Profimedia

Njuna sproščenost je navduševala zaposlene, zato ne preseneča, da ima Kate prav posebno mesto v srcih osebja, ki zanjo skrbi vsak dan v letu.

Harrold, ki prihaja iz Airdrieja na Škotskem, je v palači delal med letoma 2005 in 2011. V pogovoru je delil anekdoto iz otroštva, ko se mu še sanjalo ni, da bo nekoč delal za kraljevo družino.

Profimedia

Kraljico Elizabeto je ljubkovalno imenoval "gospa Windsor", in ko je bil mlad, je po ogledu dokumentarca o kraljevi družini očeta vprašal, kako naj pride do tega, da bi nekoč plesal z njenim veličanstvom. ''Rekel je: 'Ali se poročiš v družino ali delaš zanje', in čisto zares sem začel razmišljati o tem, s kom od njih bi se lahko poročil," v smehu pripoveduje Grant. ''Kmalu sem ugotovil, da ta načrt ni prav dober. Nato sem pisal kraljici, poslal sem ji dve pismi in dodal celo sliko, da bi vedela, kako izgledam. Napovedal sem ji, da bom nekega dne prišel delat k njej. Načrt se ni povsem uresničil, saj sem šel za butlerja k njenemu sinu," razkriva Harrold.

Profimedia

Enajst let po ogledu dokumentarca se je gospod Harrold znašel v balmoralski plesni dvorani s takratno vojvodinjo cornwallsko. ''Plesali smo in vojvodinja je rekla, da sem videti precej prestrašeno in živčno. Odvrnil sem, da je to zaradi mladostniških sanj in da imam občutek, da bom ta večer čisto zares zaplesal s kraljico. Rekla je, da je v dvorani vsaj 150 ljudi in da je verjetnost, da bi kraljica zaplesala prav z mano, zelo majhna," se spominja.  

Ko se je njun ples iztekel, je vojvodinja Camilla zaslišala nenavaden hrup in Grant se je zbal, da ji je stopil na nogo. Ko se je obrnil, je za svojim hrbtom  zagledal kraljico. Njegova želja se je uresničila, saj je kraljica na koncu čisto zares zaplesala z njim. "To je bila neverjetna izkušnja!" je še danes vzhičen. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta