Bivši jo je iz maščevanja dal politi z žvepleno kislino, prestala je 400 operacij, zdaj pa slišala novo srhljivo novico

D.Ži
03.10.2023 11:59

Šla je skozi pekel, preživela, danes pa opogumlja ženske, naj spregovorijo o nasilju, ki ga doživljajo. A Katie Piper bo v naslednjih mesecih morda spet zelo slabo spala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katie Piper danes življenje spet živi na polno. Ženske nagovarja, naj o nasilju, ki ga doživljajo, ne molčijo. 
Profimedia

Britanska voditeljica in manekenka Katie Piper je leta 2008 doživela grozljiv napad. Takratni partner Daniel Lynch jo je posilil, nato pa najel moškega, da jo je polil s kislino in ji iznakazil obraz. Zaradi tega je prestala 400 operacij in uspešno okrevala, te dni pa so se pojavile novice, ki so jo prestrašile.

Katie je prestala okoli 400 operacij. Zdravniki so opravili izjemno delo. 
Profimedia

 Leta 2009 je bil Daniel obsojen na dosmrtno ječo zaradi naklepnega dejanja čistega, preračunljivega in namernega zla, zdaj pa po 16 letih prestajanja kazni obravnavajo njegovo prošnjo za izpustitev. Moški, ki jo je polil in ji iznakazil obraz s kislino, je bil takrat komaj 19-letni Stefan Sylvestre, ki ga je najel Daniel, leta 2018 je bil izpuščen iz zapora.

"Žrtev je bila primer čiste lepote. Vidva, Danny Lynch in Stefan Sylvestre, predstavljata obraz čistega zla," je sklenil sodnik Nicholas Browne, ki je delal na tem primeru.

Lynch in Katie sta razmerje začela februarja 2008, a je po kratkem času postal posesiven in nadzoroval vsak Katin premik, na koncu pa jo je brutalno napadel in posilil v londonski hotelski sobi. Potem jo je zasul s klici, tudi med hojo po ulici v Golders Greenu v severnem Londonu 31. marca, kjer ji je Sylvestre v obraz vrgel žvepleno kislino.

Slepa na eno oko, a nezlomljiva. O nasilju, ki ga je doživela, danes piše knjige. 
Profimedia

 "Odločitve komisije za pogojne odpuste so osredotočene izključno na tveganje, ki bi ga zapornik lahko predstavljal za javnost, če bi bil izpuščen," so povedali člani komisije, njihova končna odločitev pa še ni znana.

Katie je o vsem, kar se ji je zgodilo, spregovorila v svoji avtobiografiji "Beautiful", potem ko se je dolgo skrivala pred javnostjo, nekateri deli knjige so res pretresljivi.

"Slišala sem strašen krik, kot da bi nekdo klal živali. Kaj je povzročilo ta hrup? Ugotovila sem, da sem to jaz," v knjigi piše Katie. Z biografijo je želela naznaniti, da je končno konec njenega trpljenja in da je spet srečna. Prestala je približno 400 operacij, med zadnjimi je bila presaditev kože na desno veko.

Preden ji je brutalen napad življenje povsem postavil na glavo, je imela Katie vse, kar si mlado dekle lahko želi. Ukvarjala se je z manekenstvom, pozirala za britanske revije in sanjala o karieri voditeljice. Ko se je zaposlila na lokalni televiziji, je bila presrečna, a niti slutila ni, da jo ves čas opazuje Daniel Lynch, navdušenec nad borilnimi veščinami.

Čas, ki bi ga najraje pozabila. Sredi agonije okrevanja je mamo iz obupa prosila, naj jo ubije.
Profimedia

Prek Facebooka je spremljal kariero in vsako podrobnost njenega življenja. Prvič sta se srečala v Berkshiru, kjer je delala, in Piper mu je takoj padla v oči. Začela sta hoditi in na neki točki sta celo rezervirala hotelsko sobo v Bayswaterju. Daniel jo je tam posilil in pretepel, porezal z britvico in večkrat zabodel v roke. Po osmih urah jo je odpeljal domov, od koder je odšla v bolnišnico, a policistom ali zdravnikom ni povedala ničesar, saj se je bala. 

Ničesar ne skriva. Po napadu je svoj napredek dokumentirala tudi na družbenih omrežjih.
Profimedia

 Dva dni se ji je nasilnež opravičeval, nato pa jo prepričeval, naj gre v internetno kavarno in prebere sporočilo, ki ji ga je poslal preko Facebooka. Na poti tja jo je prestregel Stefan, moški, ki mu je Daniel plačal, da jo je napadel. Približal se ji je in jo sredi ceste polil s kislino. Šokirani Katie je uspelo zbežati v bližnjo kavarno, od koder so poklicali rešilca. Kislina ji je poškodovala vid, danes je popolnoma slepa na levo oko, del tekočine je tudi pogoltnila. Zdravniki so ji uspeli presaditi kožo in ji po številnih operacijah rešili življenje.

Kar 12 dni je bila v umetni komi in prestala pravi pekel, preden je začela zares okrevati. Zdravniki so ji povedali, da si nikoli ne bo popolnoma opomogla, a Katie je danes srečna. Pogosto poudarja, da je trajalo dolgo, da je sprejela, kar se je zgodilo, njena zgodba je mnogim ženskam pomagala prijaviti zlorabe, ki so jih doživele.

"Bala sem se moških in celo vseh ljudi. Spomnim se, kako zelo si nisem želela, da bi me kdo videl," je Katie povedala v intervjujih.

Po 400 operacijah se je voditeljica vrnila na televizijo, vabijo jo v številne oddaje. Od leta 2015 je srečno poročena z Richardom Suttonom in ima z njim dve hčerki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta