Fotograf Aleš Fevžer: Trije objektivi pametnega mobilnika Honor lahko konkurirajo profesionalni fotografski opremi

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.03.2024 12:47

Ko je na mizo zložil vso svojo fotografsko opremo, ohišja in objektive, ki jih pri svojem delu sicer uporablja, je bila razlika v teži in volumnu tehnološke opreme v primerjavi s sodobnim pametnim mobilnikom več kot očitna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Fevžer: "S sodobnim pametnim mobilnikom in ob pomoči umetne inteligence je danes mogoče doseči enako kvalitetne fotografije kot s profesionalno fotografsko opremo." 
Honor/Miki Pavlin

V ambientu posestva Guerila na Planini je tehnološka družba Honor predstavila svoj najnovejši pametni mobilni telefon Honor Magic6 Pro, ki je pri vseh večjih mobilnih operaterjih v Sloveniji na voljo po priporočeni maloprodajni ceni 1299 evrov. Kot so nedavno razkrili že v Barceloni, gre za edini telefon s petimi zlatimi oznakami DXOMARK, ki jih je prejel za kvalitetno zadnjo kamero, kamero za selfije, zvočno izkušnjo, kvalitetni zaslon in vzdržljivo baterijo. Da naprava blesti v vseh segmentih, je izpostavil tudi Peter Zhu Di, generalni direktor podjetja HONOR za Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Avstrijo: "Honor Magic6 Pro je doslej pritegnil veliko pozornosti, saj je postavil nove standarde v industriji in na novo definiral meje segmenta premium pametnih telefonov. Pri Honorju bomo še naprej premikali meje, predvsem ko gre za razvoj inovacij, namenjenih nadaljnjemu izboljšanju uporabniške izkušnje." 

Športni fotograf Aleš Fevžer.
Gregor Grosman

Uporabno vrednost v mobilnik vgrajenih kamer je na obronkih Vipavske doline z zbranimi delil znani športni fotograf Aleš Fevžer, ki je s fotoaparatom prepotoval že cel svet in fotografiral tudi na številnih olimpijskih igrah. Pohvalil je sistem kamer Falcon, ki ji je v pomoč tehnologija umetne inteligence in povedal, da je ta uporabniku v pomoč pri izkoriščanju možnosti, ki jih daje telefon. 

Ko je na mizo zložil vso svojo fotografsko opremo, ohišja in objektive, ki jih pri svojem delu sicer uporablja, je bila razlika v teži in volumnu tehnološke opreme v primerjavi s sodobnim mobilnikom več kot očitna. Fevžer je sicer izpostavil, da se na določenih dogodkih pričakuje, da ima fotograf digitalni fotoaparat, da pa to še ne pomeni, da bodo z njim narejene fotografije bistveno boljše od tistih, ki jih je danes mogoče posneti s sodobnimi pametnimi mobilniki in v njih vgrajenimi sistemi kamer. 

"Trije objektivi Falcon kamere nam dajejo možnost, da resnično naredimo največ, kar je mogoče s stališča fotografije," je povedal fotograf in pohvalil tudi baterijo, ki je se je izkazala za dovolj vzdržljivo. "Kar sem lahko sam preizkusil, je bilo super. Daleč nad pričakovanji glede na število fotografij, ki sem jih lahko naredil." 

Razgled na Vipavsko dolino iz posestva Guerila.
Honor

Vsi trije objektivi so odlični, je nadaljeval: "Senzorji so tisto, kar dela dober fotoaparat (ali telefon) boljšega od drugih. Procesor in senzor. In seveda umetna inteligenca ter vse kar prihaja, zaradi česar bomo počasi fotografi brez dela." Tehnološki razvoj je zaslužen za to, da je že danes mogoče dobro fotografijo narediti brez drage fotografske opreme. "Ta je za šport, ki je moj kruh, še zmeraj potrebna, za vse drugo pa ne več," tako Fevžer, ki sicer fotografira s skoraj deset tisoč evrov vrednim fotoaparatom in objektivom. 

Zbranim je na predstavitvi pametnega mobilnika dokazal, da je s fotoaparatom in z mobilnikom mogoče narediti identične fotografije: "Se da. Je pa res, da je potrebno tudi nekaj znanja. Izkoristit možnosti, ki jih daje telefon, je tisto, kar bo na dolgi rok dalo največ." Med nasveti, ki jih je delil z novinarji, je omenil pomen svetlobe, pa tudi kota fotografiranja, ki loči dobrega fotografa ali videografa od navadnega smrtnika. Svetuje, da preden pritisnemo "na sprožilec", kot v starih časih, ko smo v fotografiji uporabljali film, premislimo, kakšen motiv želimo ujeti v objektiv. "Dokler je bilo na filmu 36 posnetkov, smo presneto dobro razmislili, kako bomo fotografirali. Ker si plačal film, razvijanje in izdelavo slik. Danes pa so telefoni polni posnetkov." Profesionalni fotograf ugotavlja, da danes drži, da večje število posnetkov pomeni večjo verjetnost, da smo ustvarili vsaj eno kvalitetno fotografijo. 

"Ko govorimo o kameri, se današnji pametni telefoni v nekaterih segmentih res lahko kosajo s profesionalnimi fotoaparati. Tu vsekakor izstopa Honor Magic6 Pro, ki ga uporabljam pri fotografiranju športnih aktivnosti zadnjih nekaj dni in me je takoj navdušil z najboljšo telefoto kamero, kar jih je trenutno na trgu. Omogoča fotografiranje z neverjetno ostrino, na slikah se vidijo tudi podrobnosti, za katere sem mislil, da jih telefoni v primerjavi s profesionalnimi aparati nikoli ne bodo dosegli. Fascinantna je tudi možnost zajemanja hitro premikajočih se predmetov, vozil, živali in ljudi," je zaključil Fevžer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta