Mladi zvezdnik priljubljene serije, ki je ubil lastno mamo, obsojen na dosmrtni zapor. Ob truplu je preživel noč

D.Ži
27.09.2022 09:59

Ryan Grantham trdi, da ji je želel prihraniti trpljenje ob zločinih, ki jih je načrtoval, vključno z umorom kanadskega premierja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ameriški igralec in zvezdnik "Riverdala" Ryan Grantham je bil obsojen na dosmrtno ječo z možnostjo pogojnega odpusta čez 14 let, potem ko je priznal, da je ubil svojo mamo. Dejal je, da je to naredil, da bi jo rešil pred pričanjem o njegovem načrtu umora kanadskega premierja Justina Trudeauja.

24-letni Ryan se ne bo mogel pritožiti, potem ko je priznal krivdo za umor druge stopnje svoje 64-letne matere Barbare Waite, ki jo je marca 2020 ustrelil, medtem ko je igrala klavir. Sodnica vrhovnega sodišča Britanske Kolumbije Kathleen Ker je izrekla sodbo in opozorila, da se ji zdi, da se Ryan v svojem opravičilu resnično kesa in da je v zaporu poiskal psihiatrično pomoč ter prejel pozitivne ocene o svojem vedenju in napredku.

Tožilci so junija razkrili, da je Ryan, potem ko je mamo ustrelil v tilnik, posnel video s kamero GoPro, v katerem je priznal umor in pokazal njeno negibno telo. ​"Ustrelil sem jo v zatilje. Sicer bi vedela, da sem bil jaz," je hladnokrvno izjavil.

Igralec je nato kupil pivo in marihuano, eksperimentiral s pripravo molotovk in gledal Netflix, preden je mamino truplo pokril z rjuho in legel v posteljo. Naslednje jutro, kot je povedal kriminalistom, je na klavir obesil rožni venec in okoli trupla razporedil prižgane sveče, nato pa v avto naložil tri pištole, strelivo, ducat molotovk, opremo za kampiranje in navodila za pot do Trudeaujeve počitniške koče v Rideauju v Ottawi. Več kot 50 ur je nameraval potovati, a si je nato premislil. Predal se je vancouvrski policiji, marca pa priznal krivdo za umor druge stopnje.

"Zelo mi je žal, mama, tako mi je žal, Lisa ... Sovražim se. O meni je veliko novic. Filmi in serije. Na stotine ur mene za gledanje in seciranje. Nihče tega ne more razumeti," je del njegovega zmedenega dnevnika, ki ga je pisal, prebrali so ga med sojenjem.

"Gospod Grantham je želel svojo mamo rešiti pred nečim, kar je nameraval storiti," je na zaslišanju povedala tožilka Michaela Donnelly in umor opisala kot srce parajočo zlorabo zaupanja.

Predstavljeni sta bili tudi dve psihiatrični oceni, po katerih je kaznivo dejanje storil zato, da bi materi prihranil soočanje z nadaljnjimi nasilnimi dejanji, ki jih je nameraval zagrešiti. Mesece pred umorom naj bi bil kazal kazal odvisnost od konoplje, znake depresije, težave s samozavestjo, izrazito sovraštvo ter samomorilske in ubijalske težnje.

Barbarino truplo je 1. aprila 2020 našla hči Lisa, ki je prispela, potem ko se Waite ni odzval na njene klice in sporočila.

"Ne morem pojasniti ali opravičiti svojih dejanj. Nimam izgovorov. Boli me, ko pomislim, koliko življenja sem zapravil. Žal mi je z vsakim delčkom svojega bitja," je na sodišču hlipal Ryan.

Mladi igralec je najbolj znan po vlogi Jeffryja Augustina v Riverdalu, igral pa je tudi v televizijski seriji "Supernatural" pa v filmih "Diary of a Wimpy Kid" in "The Imaginarium of Doctor Parnassus".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta