Naša nekdanja športnica in poslanka o bitki s hudo boleznijo: "Prišla sem do roba napredka, hodim na lajšanje bolečin"

D.Ži
08.11.2023 09:49

Alenka Bikar je vajena težkih preizkušenj, a soočanje z avtoimunsko boleznijo je brez dvoma njen največji izziv. O tem, kakšno je njeno trenutno stanje, je spregovorila v intervjuju za Jano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 2011 je Alenka Bikar kot poslanka prišla v državni zbor na listi Pozitivne Slovenije. 
Tit Košir

Športniki so vajeni težkih preizkušenj, a včasih življenje prinese tudi kakšno, ki je niso pričakovali niti v najhujših sanjah. Zgodilo se je tudi naši atletinji in nekdanji poslanki Pozitivne Slovenije Alenki Bikar. Že nekaj let bije težko bitko z avtoimunsko boleznijo, ki prizadene optični živec, zaradi katere je za nekaj časa obležala in ni mogla hoditi. S pomočjo zdravnikov in fizioterapevtov se ji je uspelo postaviti na noge, a zdravila bodo njen večni sopotnik. O tem, kakšno je njeno stanje, je zelo iskreno spregovorila v intervjuju za novo Jano. 

Alenka Bikar: "Na peti terapiji sem prišla do stopnje, ko sem se že lahko sama pomirila."
Robert Balen

"Prišla sem do roba napredka, hodim na lajšanje bolečin, na akupunkturo, ki mi ni preveč pomagala, zdaj sem začela z akupunkturo s hipnozo. Hodila sem tudi na plazmaferezo (postopek zbiranja plazme, pri katerem odvzamejo polno kri, izločijo plazmo in vrnejo krvne celice v krvni obtok, op. a.), trenutno pa hodim na akupunkturo s hipnozo pri dr. Markovič. Gre za nekakšen način samozdravljenja – proti bolečinam. Meni zelo pomaga. Sem pa bila sprva skeptična, kako me bodo spravili v stanje hipnoze, ker mi podzavest dela sto na uro. Na peti terapiji sem prišla do stopnje, ko sem se že lahko sama pomirila, da mi misli niso tako bežale. Kadar sem napeta in razdražljiva, grem na sprehod in takrat se poskusim umiriti, saj mi dr. Markovič pravi, da če je prišlo do tega, da se je ta moja bolezen nekako 'vklopila', mora zanjo obstajati tudi gumb za izklop. Ko si v takšnem stanju, želiš poskusiti čim več stvari, ki ti lahko pomagajo. Doslej nisem želela mešati pristopov, preskušati preveč," je za revijo Jana povedala Alenka Bikar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta