Poskus atentata na kraljico Elizabeto II. ostaja ena največjih skrivnosti, o tem niso govorili kar 40 let

D.Ži
09.09.2022 09:51

Avstralska turneja kraljice in soproga je v zgodovino šla kot uspešnica, a niti slutila nista, kako zelo ogroženi sta tam bili njuni življenji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Medtem ko se svet spominja izjemnega, bogatega življenja pokojne kraljice Elizabete II., se Avstralci spominjajo verjetno največje nerazrešene skrivnosti njene vladavine - poskusa atentata blizu Sydneyja pred več kot 50 leti.

Profimedia

Kraljica Elizabeta in princ Filip sta leta 1970 med turnejo po Avstraliji potovala iz Sydneyja v Orange, ko sta skoraj postala žrtvi tako imenovane "zarote Lithgow". Kraljevi par je 29. aprila 1970 z vlakom potoval čez Modro gorovje, ko se je vlak ustavil približno na polovici poti. Niti slutila nista, da sta smrti za las ušla zaradi počasnega premikanja vlaka.

Nekdanji detektivski nadzornik Cliff McHardy je dejal, da so napadalci na tirnice položili velik hlod, v upanju, da bodo iztirili lokomotivo. Na srečo je strojevodja takoj zavrl precej počasen vlak, preden se je ustavil na nivojskem prehodu. Vlak je obstal na progi in ni utrpel večje škode.

Profimedia

"Če bi vlak dosegel normalno hitrost, bi se iztiril in trčil v brežino. Moje raziskave so pokazale, da je bil hlod namerno postavljen na tire," je McHardy leta 2009 povedal za Daily Mail.

Zaradi časovne razporeditve načrta sumi, da je bila morilska zarota načrtovana s pomočjo poznavalcev in da so jo morda vodili simpatizerji avstralske irske republikanske vojske. Dodal je, da so zgodbo skoraj 40 let skrivali pred javnostjo in kraljevo družino, da bi avstralsko vlado rešili zadrege.

Profimedia

McHardy se je odločil resnico razkriti, da bi pomagal rešiti največjo nerešeno skrivnost svoje kariere. Medtem ko razume, zakaj je bil poskus atentata tajen, nekdanji detektiv meni, da prikrivanje poskusa atentata pomeni, da policija kriminalcem nikoli ni prišla na sled.

"Do osumljencev nismo nikoli prišli. Ko smo zasliševali ljudi, se je zdelo, da govorimo v nekakšnih ugankah," je priznal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta