Skrivnost je razkrita: Džuli iz legendarne evrovizijske popevke res obstaja. In tako ji je v resnici ime ...

D.Ži
03.02.2023 10:06

Eno najbolj znanih jugoslovanskih evrovizijskih uspešnic je navdihnilo dekle, ki je iz Nemčije prišlo na Jadran.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na Pesmi Evrovizije leta 1983 v Münchnu je Danijel Popović s pesmijo "Džuli" Jugoslaviji priboril četrto mesto. Pesem je kasneje izšla tudi v angleščini pod naslovom "Julie" in postala uspešnica na lestvicah v več evropskih državah, kjer je bila dolgo visoko pozicionirana in jo je občinstvo oboževalo.

"Kamor koli smo šli, v katerikoli butik v Münchnu - ker ko si že v Münchnu, ne hodiš na zabave, to lahko počneš doma, greš po nakupih - je  Džuli igrala povsod. Eurosong je bil v Münchnu zelo dobro spremljan, pesem je bila vseprisotna, tudi Nemci so jo zelo dobro sprejeli, ker je nekakšno tirolsko jodlanje, kratko, a ponavljajoče se," se za hrvaški Večernji list spominja Popović. 

V intervjuju za IN Magazin je razkril še, da je Juli resnična oseba in da je postala njegova prva ljubezen, ko je s starši prišla na morje iz Nemčije, Danijel pa jo je klical Džuli. "Angela je v resnici oseba, ki ji je bila tista pesem posvečena. Angela Basevral,"  je razkril. V intervjuju za Večernji list pred dvema letoma se je spomnil tudi, kako je pred 40 leti nastala ta danes kultna pesem.

"Ja, Džuli je navdihnilo naključno srečanje. Napisana je bila v Tomićevi ulici v Zagrebu, v stanovanju Marija Mihaljevića. Imel je mali Casio in na njem opcijo 'memory', ponoči pa je pisal besedila. Potem smo prišli v studio na Šubićevi 4, ukradli termin Mišu Kovaču, ki naj bi snemal pesem Posadi cvijet, in v pol ure je nastala Džuli," se spominja legendarni evrovizijec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta