Slovenska zasedba Hei’An v igri za nominacijo za grammyja

Nives Krebelj
13.10.2023 13:16

Po besedah Blagoniča jim bo ta uspeh, "ki je prišel ravno v pravem času, zaradi česar se vse lepo odvija", zagotovo pomagal pri uresničevanju prihodnjih načrtov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska post progresivna metal zasedba Hei'An je le korak od nominacije za prestižno glasbeno nagrado. 
Vita Orehek

Slovenska post progresivna metal zasedba Hei’An, plod ustvarjalnega uma Koprčana Matica Blagoniča, je s skladbo noises in albumom imago prišla v ožji izbor za nominacijo za najprestižnejšo glasbeno nagrado grammy v kategoriji za najboljšo metal izvedbo ter najboljši rock album, kar ni uspelo še nobeni slovenski glasbeni skupini.

"Ne morem verjeti. Gledam objave in ne morem dojeti, da je to res," je neizmerno vesel Matic Blagonič. Na izbor za nagrado grammy jih je prijavil Randy Slaugh, s katerim sodelujejo že nekaj let, skupaj so delali tako na prvem albumu kot na nedavno izdanem EP in, kar se je izkazalo za nadvse pomembno, je član Recording Academy. Skladbe, ki se potegujejo za grammyja, namreč lahko Akademiji prijavi zgolj eden od njenih članov. "Ko je Randy prvič omenil prijavo, smo se smejali," pravi Blagonič, "potem pa smo rekli, 'Zakaj pa ne?!" Kot je dejal, je bil Slaugh od vsega začetka prepričan, da je tako imenovani "grammy consideration” v njihovih rokah. “In zdaj smo prejeli elektronsko pošto, ki to potrjuje."

Skladba noises in album imago kot celota sta se uspela uvrstiti vsak v svojo kategorijo - skladba v kategorijo za najboljšo metal izvedbo (Best Metal Performance) in album v kategorijo za najboljši rock album (Best Rock Album). "V teh dveh kategorijah to ni uspelo še nobenemu iz Slovenije," Blagonič poudarja vrednost uspeha. In tega jim nihče ne more odvzeti. Po njihovih informacijah se med Slovenci z dejansko nominacijo lahko pohvali le kitarist Mak Grgić, s prihodom v drugi krog pa saksofonist Jure Pukl. Hei’An so prestali prvi krog izbire in so korak bliže laskavemu nazivu nominiranca.

Uspeh, ki odpira vrata

In kako naprej? V Recording Academy bodo zdaj iz nabora skladb in ustvarjalcev, ki so se prebili med "grammy-considered", izbrali pet do osem nominiranih (odvisno od kategorije). V naslednjem krogu glasovanja izmed petih nominirancev izberejo končne dobitnike nagrade grammy. "Naslednji korak je torej nominacija. Obvestilo o nominaciji prispe po pošti in to bi bila res huda reč v našem nabiralniku," Blagonič ne skriva razburjenja. "Že zdaj je noro, če bi se pa slučajno zgodilo še kaj več, bi bilo še toliko bolj. Morda se pa bo," ugiba. A nič zato, če bo nabiralnik ostal prazen. Člani skupine so že zdaj neizmerno ponosni, srečni in hvaležni in so v svojih očeh že zmagovalci.

Po besedah Blagoniča jim bo ta uspeh, "ki je prišel ravno v pravem času, zaradi česar se vse lepo odvija", zagotovo pomagal pri uresničevanju prihodnjih načrtov, sploh kar zadeva sodelovanje z akterji v ZDA. "Proti koncu meseca bomo pomembnejšim založbam v ZDA poslali nov material kot promocijo za morebitno sodelovanje. To, da smo 'grammy-considered', nam bo zagotovo pomagalo, da bomo izposlovali boljše dogovore," je prepričan.

Hei’An s koncerti po vsej Evropi, v ZDA in na Bahamih

Hei’An se je pred leti začel kot solistični projekt Matica Blagoniča, ki je kasneje ob svoj bok postavil bobnarja Gaja Bostiča (P-jays), kitarista Matevža Počiča (Dethrone the Corrupted), basista Petra Smrdela (WCKD Nation, Smrdel Brothers Collective), nazadnje pa še spremljevalnega vokalista Aljaža Novaka (Malorshiga). Album imago je luč sveta ugledal novembra lani, nastal je pod producentsko taktirko Mateja Gobca (Laibach), orkestracije zanj pa je prispeval Randy Slaugh (Architects, TesseracT, Devin Townsend).

Lani so v glasbi z albuma lahko uživali obiskovalci koncertov po vsej Evropi, pa tudi tisti v ZDA in celo na Bahamih, saj je zasedba nastopila na legendarnem festivalu 70000 tons of metal v družbi najbolj zvenečih imen metalske scene, kot so Nightwish, Kreator, Dragonforce in mnogi drugi.

Minuli petek je iz gramofonov zazvenel tudi live EP Live at EastWest Studios, ki so ga Hei’An lansko jesen posneli v prestižnem losangeleškem studiu EastWest Studios, kjer so svoje albume snemali Frank Sinatra, The Rolling Stones, Michael Jackson, Travis Scott, Hozier in še mnoga druga zveneča imena svetovne glasbene scene. Hei’An so v ZDA posneli štiri skladbe z albuma, družbo jim je delal godalni kvartet, sicer del orkestra LA Philharmonics. EP Live at EastWest Studios že žanje uspehe tako doma kot v tujini, saj so ga fantje minuli vikend predstavili na festivalu ProgPower Europe v Baarlu na Nizozemskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta