(TOTI LIST) Ekskluzivno: Vijoličaste bo zamenjal Železničar, nov stadion bi lahko sprejel 25 tisoč gledalcev

Matjaž Skodelica Peron
25.09.2023 06:00

Iz Ljudskega vrta, ki ga bodo spremenili v prvotno stanje in prostor spet namenili pokopališču, bodo na Tabor preselili sveto travo in znameniti lok zaščitene stare tribune.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža Toti list

Ni skrivnost, da se v Ljudskem vrtu ubadajo z velikimi težavami. Spomnimo, da se je NK Maribor v pretekli sezoni za nekaj tekmovalnih krogov nahajal na mestih, ki vodijo v izpad moštva iz prve lige. V nadaljevanju sezone je vijoličastim le uspelo zlesti po lestvici pod vodstvom trenerskega štaba iz Dinama. Pridobili smo informacije, da bi mariborski prvoligaški nogomet odslej lahko bil obarvan modro, v stilu zagrebškega kluba, in nič več vijoličasto. Kdo stoji za projektom prestrukturiranja nogometa na najvišji ravni v mestu ob Dravi, še ne moremo razkriti. Je pa sprememba, ki se obeta in ki bi lahko preprečila razpad mariborskega nogometa, povsem logična. Že podatek, da je prvo ekipo NK Maribor ob njeni ustanovitvi po aferi driska leta 1960 sestavljal velik del nogometašev Železničarja, teh je bilo kar dvanajst (borih devet jih je dal Branik), govori sam zase. Tudi prvi trener vijoličastih je bil dotedanji trener Željota Andrija Pflande. Prav zaradi tega dejstva je Nogometni zvezi Slovenije (NZS) in Evropski nogometni zvezi (Uefa) že predložen predlog, da se vsi uspehi NK Maribor pripišejo nogometnemu klubu Železničar, ki bi v primeru potrditve tega predloga upravičeno postal najtrofejnejši nogometni klub v državi, NK Maribor pa bi še pred razpadom ali izpadom iz prve lige odšel na smetišče zgodovine.

Razkrivamo, da sta del projekta obuditve velikega kluba z desnega brega Drave tudi Rok Kronaveter in Radovan Karanović. Oba sta pri Železničarju že delovala, levji delež pa sta prispevala tudi k zadnji osvojitvi lovorike NK Maribor v sezoni 2021/22. "Moje srce je bilo vedno modro. Iz NK Maribor so me pred meseci odstranili, ker so izvedeli, da snujemo načrt obuditve Železničarja. Pri 36 letih bi lahko šel v nogometni pokoj, a sem se odločil, da nadaljujem kariero v tretji avstrijski ligi. Rang tekmovanja je podoben slovenski prvi ligi, zato bom ob vrnitvi Železničarja v prvo ligo pripravljen za igranje na nivoju prve lige," nam je dejal Rok Kronaveter, otrok Železničarja, ki bo bržkone kapetan modrih. Karanović, ki trenutno deluje kot strokovni vodja Nogometne šole NK Maribor, na naša vprašanja ni želel odgovoriti, a je to razumljivo, saj te dni pospešeno novači mlade nogometaše vijoličastih, da se pridružijo novemu, ambicioznemu projektu.

Stadion in sveta trava

Mestna občina Maribor, ki je pred meseci napovedala gradnjo novega stadiona NK Pobrežje, je po sklepu podžupana Sama Petra Medveda načrt že prenesla v športni park na Taboru, kjer je domovanje Železničarja. Medved je napovedal, da bo sledila nadgradnja načrta, nov stadion ob Ledni dvorani bi lahko sprejel 25 tisoč gledalcev, pod njim bi bila garažna hiša, iz Ljudskega vrta, ki ga bodo spremenili v prvotno stanje in prostor spet namenili pokopališču, pa bodo na Tabor preselili sveto travo in znameniti lok zaščitene stare tribune. Ta se ne bo več imenovala Tribuna Marcos Tavares, ampak Tribuna Ante Šimundža, ki je po mnenju mnogih nogometnih navdušencev v Mariboru res prava, edina in največja legenda mariborskega nogometa, saj je bil kot igralec zraven pri osvojitvi prvih lovorik vijoličastih, prvi uvrstitvi Maribora v ligo prvakov, kot pomočnik trenerja in trener pa je v zadnjem dobrem desetletju Maribor vodil do vseh največjih uspehov kluba. Stadion naj bi bil dokončan v roku pol leta, saj ga bo gradil isti gradbinec, ki v neposredni bližini novega stadiona pravkar zaključuje gradnjo atletskega stadiona Poljane.

Direktor, trener in napovedovalec

Kdor napovedovalca v Ljudskem vrtu Matjaža Šalamuna Šalco dobro pozna, ve, da je zanj v resnici edini pravi mariborski nogometni klub Železničar. V njem je v preteklosti že deloval. V teh dneh so naši viri opazili, kako Šalamun svoje stvari že seli iz Ljudskega vrta, kar je še en dokaz, da se bo pridružil projektu na desnem bregu Drave. Tam pa ne bo opravljal le vloge napovedovalca, česar se navijači zelo veselijo, ampak bo začasno tudi športni direktor Željota. To vlogo bi po naših informacijah takoj prepustil Zlatku Zahoviču, a ta na pogajanjih še ni pristal na ponudbo, saj trdi, da bi bilo v projekt treba vključiti tudi NK Kovinar, kjer je sam začel kariero nogometaša in ki je po njegovem mnenju edini pravi mariborski klub. Toda to je po naših podatkih le Zahovičeva taktika, da novo vodstvo Železničarja odpre mošnjiček in pogodbo prvega trenerja ponudi Anteju Šimundži. V našem časniku pričakujemo, da bo Zahovič s svojo namero uspel.

Sponzorji in upravni odbor

Glavni sponzor NK Železničar 23 bodo Slovenske železnice. Uprava državnega podjetja se je že seznanila z načrtom, da bo v mariborski klub vložila po tri milijone evrov letno, kar bi moralo biti dovolj, da Željo redno osvaja lovorike. Nogometaši modrih bodo na vsa gostovanja hodili z vlakom. Imetniki sezonskih vstopnic Železničarja bodo upravičeni do 50-odstotnega popusta na vse vozovnice železniškega prometa. Slovenske železnice bodo imele zaradi velikega vložka v klub zagotovljenih šest od desetih mest v upravnem odboru kluba, ki se bo sicer sestajal redko, le ob morebitnih krizah kluba. Toda ker teh težav ni pričakovati, se sestavi upravnega odbora trenutno pri snovanju načrta Železničarja ne posvečajo preveč. Do nas ni prišla nobena informacija, kdo bi lahko bil predsednik kluba. Nekaj denarja si Železničarji obetajo tudi od Uefe in EU. Čeferin je ustanoviteljem novega kluba že potrdil, da v luči zelenega prehoda in promoviranja uporabe javnega prometa Uefa pripravlja razpis za klube, ki so zeleno naravnani in promovirajo uporabo vlakov.

Navijaška skupina Blue Ajzenponers

Ob slabih rezultatih NK Maribor je prišlo do razkola v navijaški skupini Viole. Stara garda, ki je nekoč navijala za Željota, je že ustanovila novo navijaško skupino Blue Ajzenponers. Na Poljskem so novi mestni ultrasi že naročili stotine modrih dimnih bomb in bakel, ki jih bodo navijači na strehah mesta in po bližnjih gričih prižgali, ko bo uradno naznanjeno, da bo NK Železničar 23 znova prevzel nogometni primat v mestu. V prostorih RTV centra so navijači že začeli presnemavanje navijaških pesmi iz albuma Viole Chaos, ki so ga Viole posnele v devetdesetih. Nov album se bo imenoval Ajzenponerji Chaos. Na željo navijačev pa je za kitaro spet pribil Gorazd Elvič iz Čudežnih polj, ki bo po himni NK Maribor posnel tudi himno Heja heja Ajzenpon. Nova navijaška skupina je že izbrala pisca parol na tekmah, saj so bile slovnične napake viol iz preteklosti ena od osrednjih tem na sestankih novoustanovljene skupine, ki se dobiva v baru na ŽTK-ju, od koder prihaja tudi naš vir.

Ekipa

S sestavo moštva na Taboru ne bodo imeli težav. Skavtska služba Železničarja že deluje več mesecev, modri si obetajo tudi sodelovanje s skoraj pobratenim klubom Dinamo iz Zagreba, bržkone pa bodo iz NK Maribor v Željota prestopili tudi nekateri člani vijoličastih, ki so trenutno na stranskem tiru v Ljudskem vrtu. Med njimi recimo Ishaq Rafiu, reprezentant Nigerije, ki veliko obeta. Prav s klubi in menedžerji v Afriki, ki v mesto ob Dravi že pošiljajo youtube posnetke svojih največjih talentov, si želijo pri Željotu trdnega sodelovanja. Finančne zmožnosti novega mariborskega prvoligaša so tudi razlog, da podpisovanje najdonosnejših pogodb v ligi ne bo težava.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta