(TOTI LIST) Izredne razmere v prestolnici, župan Janković popenil

Joran Zanković
04.09.2023 06:00

Zaradi povzročitve splošne nevarnosti bo po novem predvidena kazen do treh let zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kajaki in kanuji so po navodilu ljubljanskega župana že pripravljeni v podvozu na Dunajski cesti, testno pa so ga tudi poplavili. 
Profimedia

Pozno v noč je v soboto zasedal ljubljanski župan Zoran Janković s svojimi najtesnejšimi sodelavci. Čeprav z ljubljanske občine še niso uradno sporočili, zakaj je župan tako na hitro sklical sestanek pod oznako nujno, na katerem naj bi po naših informacijah prevladovali povišani toni, nam je vendarle uspelo izvedeti, da so bile tema pogovora nedavne poplave v podvozih na Celovški in Dunajski cesti. "Tako razjarjenega župana še nisem videl, penil se je okoli ust, nekajkrat je v sodelavce celo zalučal predmete, ki jih je imel na svoji mizi, tudi kipec znanega slovenskega umetnika," nam je zaupal neimenovani vir, ki je dogajanje v Jankovićevi pisarni po službeni dolžnosti spremljal preko nadzornih kamer. In dodal: "Če bodo ti posnetki kdaj prišli v javnost, bo z njim konec. To je bilo res noro!"

Kot je znano, so prejšnji teden obilne padavine spet popolnoma poplavile podvoza na dveh najpomembnejših vpadnicah v Ljubljani. Ker se domačini s svojimi vozili nekaj ur niso uspeli vrniti v svoje tople domove v centru mesta oziroma v Šiški in za Bežigradom, je v prestolnici vladalo obsedeno stanje, kaos, o katerem so poročali vsi osrednji mediji. "Zakaj bi se vozil domov skozi Rožno dolino ali Savsko naselje in tako za pot porabil dodatnih 20 minut, ko pa imamo tukaj ceste?! Tako ne gre več, zahtevam pravico," se je pred natanko tednom dni na Dunajski cesti pod Delovo stolpnico iz svojega BMW jezil 45-letni Ljubljančan, ki stanuje v staromeščanskem stanovanju v centru Ljubljane, medtem ko je gospod, ki je tokrat kljub povišani vodi s svojim jeklenim konjičkom vseeno zapeljal v podvoz, da so ga morali na koncu rešiti gasilci, za nas ekskluzivno opisal ozadje zadnjega dogajanja na Celovški cesti: "Vem, vsi se sprašujejo, zakaj sem zapeljal v vodo in ali sem nor. Ne, nisem. Res je, da se mi je mudilo v trgovski center v Šiški in da nisem imel druge izbire, ampak to je bila zgolj sabotaža, da se v naši občini nekaj vendarle premakne. In nisem ne prvi ne zadnji, ki je to storil. Ljudje zaradi poplavljenih podvozov trpijo, izgubljajo vse, predvsem pa svoj ponos, da so prebivalci najlepšega mesta ne svetu. V preteklosti so podobne akcije izpeljali moji soborci, s katerimi smo pred dnevi ustanovili Društvo za pravice voznikov v podvozih in županu tudi že poslali prvo grozilno pismo. Verjemite mi, to je komaj začetek!"

A kot nam je uspelo izvedeti po sobotnem sestanku na magistratu, namerava Zoran Janković kot velikokrat do zdaj najprej poskrbeti za najranljivejšo skupino v občini, torej za turiste. Da so morali tujci v ponedeljek zvečer za vstop v središče prestolnice zaradi poplav v dveh podvozih čakati tudi 30 minut in več v svojih avtomobilih in na turističnih avtobusih, ko so zunaj švigale strele in je na nebu močno bobnelo, se mu zdi nedopustno za Ljubljano, ki je doslej vložila že toliko javnega denarja v turizem. Zato je na omenjenem sestanku po naših informacijah s pomočjo priznanih urbanistov že predlagal prve ukrepe, ki jih bo na mestnem svetu predstavil v naslednjih dneh, imel pa naj bi že zagotovljeno 95-odstotno podporo.

Po novem naj bi tako ob oba podvoza, ob katerih ne bo več kolesarskih stez, bodo pa tribune za novinarje in snemalce, postavili kajake in kanuje, za adrenalinske duše pa tudi supe in deblake iz sveže posekanih tivolskih dreves, ki bodo za dobro ceno namenjeni izključno domačinom, medtem ko se bosta ob obilnejših padavinah za turiste z železniških nadvozov (pogodba s Slovenskimi železnicami je že sklenjena) nemudoma spustila splava, ki sicer plujeta po Ljubljanici, da bodo obiskovalci lahko varno prispeli v središče mesta, kjer jih bodo s toplimi napitki, odejami in objemi pričakali uslužbenci javnega zavoda Turizem Ljubljana. Za tiste domačine, ki bodo namerno zapeljali v vodo in tako onemogočili premestitev turistov z enega na drugi konec podvoza, bo zaradi povzročitve splošne nevarnosti po novem predvidena kazen do treh let zapora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta