Vpis obveznice Republike Slovenije za državljane lahko opravite tudi v Novi KBM

Komu je obveznica namenjena in kako jo kupiti, če se odločimo za investicijo v ta vrednostni papir, je pojasnil direktor Oddelka investicijskega bančništva v Novi KBM Daniel Medved.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Daniel Medved, direktor Oddelka investicijskega bančništva v Novi KBM
Žiga Intihar

Republika Slovenija je v začetku februarja začela z aktivnostmi izdaje t. i. obveznice za državljane, katere namen je razpršitev zadolževanja države tudi med državljane, razvoj kapitalskega trga v Sloveniji in finančno opismenjevanje prebivalstva. Nakup obveznice lahko vlagatelji opravijo do vključno 16. februarja 2024 tudi v Novi KBM.

Komu je obveznica za državljane sploh namenjena?

»Kot že samo poimenovanje obveznice pove, je namenjena državljanom, in sicer vsem polnoletnim fizičnim osebam s stalnim oz. začasnim prebivališčem v Sloveniji. Malim vlagateljem je prilagojena tudi ročnost obveznice, minimalni in maksimalni znesek vplačila ter obrestna mera. Znesek vpisa je omejen med 1.000 in 100.000 evri. Obveznica je 3-letna, z letno obrestno mero 3,4 %, v izplačilo pa zapade februarja 2027. Država želi z izdajo takšne obveznice razpršiti svoje zadolževanje in posredno spodbuditi zanimanje za kapitalski trg,  prispevati k njegovemu razvoju v Sloveniji in s tem vzpodbuditi tudi  finančno opismenjevanju prebivalcev. To prizadevanje v Novi KBM podpiramo in zato tudi aktivno sodelujemo pri izdaji obveznice kot soorganizator in distributor.«

Ali tudi Nova KBM omogoča vpis obveznic RS za državljane?

»Tako je, Nova KBM omogoča vpis obveznice za državljane v izbranih poslovalnicah, elektronsko ali po telefonu do vključno 16. februarja, najkasneje do 12. ure. Če vlagatelj že ima odprt trgovalni račun pri Novi KBM, je postopek precej preprost in kratek, saj lahko nakup opravi kar po telefonu ali pa v spletni in mobilni banki. Če vlagatelj trgovalnega računa še nima, je potreben obisk poslovalnice. Za odpiranje trgovalnega računa potrebuje veljaven osebni dokument, davčno številko in številko transakcijskega računa. 

Vlagatelj v poslovalnici sklene Pogodbo o borznem posredovanju in vodenju računa nematerializiranih vrednostnih papirjev. Po tem koraku že lahko odda naročilo za nakup obveznic. Seveda je za nakup obveznic potrebno nakazilo kupnine na poravnalni račun Nove KBM za vrednostne papirje. Če ima vlagatelj odprt transakcijski račun pri Novi KBM, mu lahko bremenimo transakcijski račun tudi z direktno obremenitvijo.«

Kakšni so stroški, ki so s tem povezani?

»Banke, borzno-posredniške hiše in KDD (Centralna Klirinška Depotna Družba) smo se odpovedale precejšni meri nadomestil, ravno z razlogom, da bi bila izdaja te obveznice čim bolj uspešna. V Novi KBM je tako odpiranje in vodenje trgovalnega računa brezplačno, prav tako ni stroškov korporacijskih dejanj in izplačil. Pri vpisu obveznice vlagatelj plača le stroške KDD za prenos vrednostnih papirjev, ter pri pridobitvi obveznice ležarino oziroma vzdrževanje stanj domačih vrednostnih papirjev.«

Se lahko vlagatelj odloči tudi za predčasno prodajo te obveznice?

»Nova KBM bo po izdaji na borzi v vlogi vzdrževalca likvidnosti, kar pomeni, da bomo zagotavljali tako nakupno kot prodajno stran. Če bo vlagatelj želel predčasno prodajo, pa bo to lahko izvedel prek Ljubljanske borze. To je še ena prednost naložbe v to obveznico, saj denar ni »vezan« in če bi ga vlagatelj potreboval, lahko pride do njega.«

Kakšna so tveganja, povezana s to obveznico?

»Ker  je izdajatelj obveznice Republika Slovenija, država jamči za izplačilo glavnice in obresti. Kot na svoji spletni strani pojasnjuje tudi Ministrstvo za finance, državne obveznice predstavljajo manj tvegano naložbo in bodo vodene ter poplačane skladno z najvišjimi standardi transparentnosti in zaščite vlagateljev, kot vse do sedaj izdane s strani Republike Slovenije«.

Več o obveznici in načinih nakupa lahko preberete tudi na spletni strani Nove KBM.

Nakup finančnih instrumentov predstavlja določeno tveganje; tudi nakup obveznic lahko za vlagatelja predstavlja tveganje, da bo vlagatelj ob zapadlosti ali prodaji prejel manj denarja, kot ga je v finančni instrument investiral. Nova KBM d.d. ne prevzema nobenih jamstev in tveganj v zvezi z naložbo v obveznice, zato vlagateljem in potencialnim vlagateljem priporočamo, da se seznanijo z vsemi oblikami tveganja in vsemi značilnostmi naložbe. Nova KBM d.d. v postopku izdaje obveznic skupaj z Novo Ljubljansko banko d.d. nastopa v vlogi vodilnih organizatorjev izdaje, kar pomeni, da v sodelovanju z izdajateljem in za njegov račun na podlagi sklenjene pogodbe skupaj z Novo Ljubljansko banko d.d. izvaja postopek izdaje in prve prodaje obveznic ter vse druge potrebne povezane postopke z obveznico in uvrstitvijo na Ljubljansko borzo.

To je tržno sporočilo, ki je namenjeno informiranju vlagateljev in ni priporočilo ali nasvet za nakup ali prodajo finančnih instrumentov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.