Zakaj so pred nami države, ki skladbe še nimajo? Presenečeni boste, kje smo trenutno na evrovizijskih stavnicah

Denis Živčec Denis Živčec
15.02.2023 10:33

Maj še ni tako blizu, vseh evrovizijskih skladb še nismo slišali, a oboževalci se že na polno ukvarjajo s stavami, ki pa niso kristalna krogla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joker Out na stavnih lestvicah še ne blestijo, a maj je še daleč. 
Katja Kodba/rtv Slo

Vse skladbe Pesmi Evrovizije 2023 še niso izbrane, a so oči javnosti že nekaj tednov uperjene v evrovizijske stave. Te sicer niso kristalna krogla za gledanje v prihodnost, a vsaj pomagajo tešiti radovednost oboževalcev glede tega, kako se skladba njihove države trenutno zdi tujim poslušalcem. Dogajanje na stavnicah se bo seveda najbolj razplamtelo maja, relevantnost jim sicer zbijajo izkušnje zadnjih let, ko so nekatere države načrtno stavile večjo količino denarja na lastno skladbo, ji s tem dobesedno kupile višji položaj na stavni lestvici, s tem pa ji zagotovile tudi več pozornosti mednarodnih medijev. 

Na stanje na stavnicah vpliva tudi dnevnopolitično dogajanje, tako tudi letos že od samega začetka evrovizijske sezone na prvem mestu kraljuje Ukrajina, ki jo zastopa duo Tvorči s skladbo Heart of Steel. Na drugem mestu je večno favorizirana Švedska, ki svoje skladbe še sploh ni izbrala, sledijo Norvežani, Finci, Čehi in Britanci. Slovenci smo z Joker Out in skladbo Carpe Diem trenutno na 31. mestu od 37, Hrvati so se z Let 3 bliskovito povzpeli na 15. mesto. Takšno je stanje na stavni lestvici EurovisionWorld. Na Oddschecker smo Slovenci trenutno na 28. mestu. Gre za lestvice, ki napovedujejo končnega zmagovalca, ne pa končne uvrstitve. 

Stavnice sicer res nakažejo, kateri izvajalci pritegujejo največ pozornosti, niso pa vselej zanesljive. Tako je, recimo, nekaj časa višje od Hrvaške bila uvrščena Srbija, ki bo svojo skladbo izbrala šele 4. marca. Nekateri pač stavijo tudi na skladbe, ki jih še niso slišali, kar je pogosto posledica uspešne evrovizijske zgodovine nekaterih držav. Švedi, ki v svoj nacionalni predizbor Melodifiestival vlagajo skoraj toliko truda kot v organizacijo Evrovizije same, so praviloma visoko uvrščeni, izbor je zelo priljubljen tudi izven Švedske.

Podobno je z Italijo, ki svojega predstavnika izbere na mednarodno zelo spremljanem sanremskem festivalu, pa tudi sicer italijanske canzone na Evroviziji veljajo za kakovostne in poslušljive. Kakšne bodo resnične končne uvrstitve, bodo maja odločili gledalci in žiranti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta