(FOTO) Hrvaški eksoti: To je 10 odročnih in nerazvitih jadranskih otokov, na katerih boste skoraj sami

Denis Živčec Denis Živčec
09.06.2020 10:13

Če ste že siti Krka, Paga, Poreča in Malega Lošinja, potem vas na hrvaških otokih, od katerih je nekaj takih, ki se jih je človeška noga dotaknila komajda kdaj, čaka prava pustolovščina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Palagruža
Profimedia

V letu, ko se je ves svet zaradi pandemije koronavirusa postavil na glavo, mnogi še zmeraj ne vedo, ali bodo poleti odpotovali na dopust. In če že ... kam? Majava gospodarska situacija in denarne težave, ki jih mnogi zaradi dogodkov zadnjih mesecev močno čutijo, izbire in odločitev ne olajšujejo. Tujina, če že, bo za večino Slovencev najbrž tudi letos Hrvaška. Da bi pri iskanju počitniške destinacije imeli kakšno neprespano noč manj, so se potrudili pri priljubljeni Facebook strani Slavorum, ki na ironičen način poveličuje vse, kar je slovanskega. Razpisali so se že o slovenskih naravnih lepotah, tokrat pa so se na profilu, ki mu sledi več kot milijon ljudi, razpisali o hrvaških otokih, ki jih njihovo slovansko občinstvo nekoliko manj pozna. Izbrali so deseterico hrvaških "eksotov".

1. Lastovo

Lastovo je skupno ime za 46 otokov, na katerih živi 792 ljudi. Največji otok in njegovo največje mesto se imenujeta Lastovo. Otok je znan po beneški arhitekturi iz 15. in 16. stoletja. Tam so tudi izjemne naravne lepote, čista voda in gozdovi, ki prekrivajo 70 odstotkov otoka. Hrvaška vlada je leta 2006 Lastovo razglasila za naravni park. Do Lastovega lahko dostopate iz Splita ali Dubrovnika s trajektom, potovanje traja okoli štiri ure. 

Lastovo
Profimedia

2. Silba

Gre za majhen otok v severni Dalmaciji, na katerem po uradnih podatkih živi 292 prebivalcev, ta številka pa se v času turistične sezone precej poveča. Promet na otoku ni dovoljen, zato je vse skupaj območje za pešce. Silba je znana po številnih majhnih plažah in zalivih, najlepše pa je, da plaža od vas nikoli ni oddaljena več kot deset minut, ne glede na to, kje se nahajate. 

Silba
Profimedia

3. Iž

Ta mali otok, ki se nahaja nedaleč od Zadra, ima 615 prebivalcev, prvi zapisi o poselitvi otoka pa izvirajo iz leta 1266. Glavne dejavnosti na otoku so plovba, ribolov in oljkarstvo.  

4. Šćedro

Otok je se nahaja ob južni obali Hvara in ima samo 30 prebivalcev. Zaščiten je kot naravni park, otoška zemlja pa je zelo plodna in jo uporabljajo za gojenje pšenice. Tam je tudi dominikanski samostan iz leta 1465, ki pa so ga v 18. stoletju zapustili.

5. Susak

Otok se geološko razlikuje od ostalih hrvaških otokov po tem, kjer v glavnem sestavljen iz drobnega peska na apnenasti podlagi. Ker je od kopnega precej oddaljen, so na njem sledi pustile številne kulture, domačini Suska imajo kar nekaj izvirnih in samo njim lastnih tradicij. Nekatere od njih so izvirno otoške. Tam slišimo prav poseben jezik in vidimo edinstvene noše, kulinariko pa so skozi stoletja zaznamovali običaji iz južne in srednje Evrope. 

Susak
Profimedia

6. Palagruža

Najbolj oddaljen hrvaški otok je večinoma nenaseljen, tam le tu in tam srečamo tiste, ki delajo v svetilniku, in nekaj turistov. Do otoka lahko priplujemo s gliserjem, potovanje iz Korčule traja dve do tri ure. 

Palagruža
Profimedia

7. Vele Srakane

Vele Srakane in Male Srakane sta dva otoka, ki se nahajata blizu Lošinja. Čeprav so Vele Srakane leta 1931 še imele 200 prebivalcev, je danes ta številka padla na pičle tri. Na otoku je cerkvica, avtomobilov ni, kot tudi ne prodajaln ali tekoče vode.  Elektrika je dostopna. Otoško luko tvorita dve betonski pristanišči, ki nista primerni za dolgotrajne priveze ladij. V Veli Straši so odkrili ostanke prazgodovinskega naselja. 

Unije, Vele Srakane in Male Srakane kot se jih vidi z Lošinja.  
Profimedia

8. Sušac

To je majhen in oddaljen otok v Jadranskem morju. Na njem sta svetilnik iz 19. stoletja in majhno jezero. Obstajajo arheološki podatki, ki kažejo, da so nekoč otok naselili Iliri. Danes je otok nenaseljen. 

9. Biševo

Še en otoček v Jadranu, ki se nahaja pet kilometrov jugozahodno od Visa in ima 15 prebivalcev. Tukaj so leta 1050 postavili benediktinski samostan, a ga dve stoletji kasneje, zaradi nevarnosti gusarskih napadov, zapustili.  Glavni otoški atrakciji sta plaža Porat in znamenita laguna Plava špilja na vzhodni strani otoka, do nje lahko pridete le z ladjo. 

10. Žirje

To je otok, ki se nahaja v šibeniškem arhipelagu. Velja za najbolj oddaljen stalno naseljen otok v šibeniškem arhipelagu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta