Ogled znamenitosti Slovenije iz domače dnevne sobe: Sanjajte zdaj, odkrivajte kasneje!

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
29.04.2020 06:31

V Sloveniji sicer še vedno velja prepoved prehajanja med občinami, a lepote dežele je mogoče uživati tudi iz domače dnevne sobe. Sicer res ni enako kot v živo, morda pa kdo najde idejo, kaj bo obiskal, ko bo to spet dovoljeno. Prvič ali znova.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako kot Alpam in Karavankam je pozornost posvečena slovenskemu vodnemu bogastvu, ki ga zastopajo tudi Lovrenška jezera.
Arhiv Večera

Na spletni strani www.slovenia.info/sl/zgodbe/virtualni-sprehod-po-sloveniji so - sicer v prvi vrsti za tuje turiste, ki razmišljajo o obisku Slovenije - bralcem omogočili virtualne oglede nekaterih kulturnih in naravnih znamenitosti. "Sprehoditi" se je denimo mogoče po večjih muzejih in galerijah in si ogledati njihove zbirke in razstave. Na ta način so svoja vrata v času karantene odprli Moderna galerija, Narodna galerija, Mestni muzej in Narodni muzej Slovenije v Ljubljani, Pokrajinska muzeja Maribor ter Ptuj - Ormož, Tehniški muzej Slovenije v Bistri, Posavski muzej v Brežicah, Dolenjski muzej v Novem mestu, Tolminski muzej. Pokukati je mogoče tudi v Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu, Muzej podvodnih dejavnosti v Piranu, Muzej premogovništva v Velenju in Plečnikovo hišo na Trnovem v Ljubljani.
Navidezni potek po slovenskih mestih
Predstavljene so tudi naravne lepote Slovenije. Poleg Alp in Karavank je pozornost posvečena slovenskemu vodnemu bogastvu, ki ga zastopajo Lovrenška jezera, slapa Kozjak in Peričnik ter soteska Blejski vintgar, kjer slišiš tudi šum vode. Jamskemu svetu (Škocjanske jame ter Postojnska, Križna in Županova jama). S kavča pa se je mogoče odpraviti tudi na navidezni potep po slovenskih mestih, si ogledati nekatere
gradove in druge znamenitosti, da ne razkrijemo vsega. Skupno je tako na spletu dostopnih več kot 30 točk, njihov virtualni ogled pa omogočajo predvsem posnetki Boštjana Burgerja, informatika in geografa, ki že 27 let ustvarja pokrajinske, arhitekturne in ambientalne fotografske zapise. Od leta 1996 je njegov avtorski projekt "vizualne enciklopedije" dostopen na spletu na naslovu burger.si oziroma mojaslovenija.si, od leta 2000 je izbore prostorskih predstavitev Slovenije objavljal tudi na uradni strani Slovenske turistične organizacije (STO).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta