Smučarska oprema: Kadar se nakup ne izplača, je možna izposoja

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
08.12.2021 06:00

V tujini je povsem običajno, da smuči in opreme ne tovorite s seboj, temveč si jih izposodite v tamkajšnji smučarski trgovini ali neposredno ob smučišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smučarski čevlji se morajo dobro prilegati nogi.
Shutterstock

V družinah, v katerih smučajo vsi družinski člani, lahko za smučanje kar globoko sežejo v denarnico. Sploh ko so otroci še majhni in potrebujejo vsako leto novo opremo. V tujini je zato že nekaj časa uveljavljena izposoja opreme, pa ne le smuči in palic, temveč tudi čelade in smučarskih oblačil. Trend se vse bolj širi tudi pri nas, saj ima izposoja številne prednosti pred nakupom.

V bolje založenih športnih centrih si je mogoče poleg kompletne opreme za alpsko smučanje izposoditi tudi komplete za bordanje in turno smučanje pa celo sani in druge pripomočke. Od smučarskih oblačil so za izposojo na voljo jakne in hlače, le perilo, nogavice, podkape in podobne bolj osebne predmete morajo smučarji imeti svoje ali jih kupiti v centru. Izposoja je namenjena zlasti tujcem, ki pridejo v Slovenijo na smučarske počitnice, pa ne želijo tovoriti s seboj tovrstne prtljage. Vse bolj pa se izposoja uveljavlja tudi za domačine. "Če greš smučat manj kot desetkrat letno, se ne splača imeti svoje opreme," pojasnjuje Luka Štumberger iz športnega društva Jecom Šport, ki deluje neposredno ob smučišču Krvavec. "Zakaj bi kupoval opremo za 1000 evrov, če si jo lahko za en teden smučanja izposodiš že za 150 evrov," utemeljuje svojo trditev.

Slovenci se počasi navajamo

Izposojevalnice imajo ponudbo večinoma objavljeno na spletu, tam je mogoče opremo rezervirati vnaprej in jo v poslovalnici prevzeti tik pred smučanjem. Obstajajo pa tudi izposojevalnice ob smučiščih, v katerih rezervacija ni potrebna, sploh v večjih, ki lahko opremijo tudi tisoč smučarjev dnevno. Prednost izposojevalnic ob smučiščih je v tem, da lahko smučar opremo brezplačno zamenja, če na primer po prvi vožnji začuti, da ga žuli čevelj ali so palice predolge. Kdor si opremo izposodi v domačem mestu in jo pripelje s seboj nekaj deset ali sto kilometrov daleč, te možnosti nima. "Slovenci se le počasi navajamo na možnost izposoje, medtem ko si recimo v ZDA opremo izposodi kar 90 odstotkov smučarjev," pravi sogovornik. "Za otroke, ki opremo vsako leto prerastejo in potrebujejo novo, se nakup zagotovo ne splača. Dodatna prednost je v tem, da z izposojo opreme odpade skrb, kje jo skladiščiti čez poletje, kam in kdaj jo je treba odpeljati na servis in podobno."

Marsikdo morda dvomi o kakovosti in čistoči opreme, ki jo uporablja veliko ljudi. Luka Štumberger zagotavlja, da je bojazen odveč: "Večina opreme se vsako leto nadomesti z novo in je tudi redno servisirana. Oblačila se po vsaki uporabi operejo, čelade in čevlji se posušijo in dezinficirajo. Kakovostni spreji odstranjujejo viruse."

In če bi kdo prišel v skušnjavo, da izposojene opreme ne bi vrnil? Izposojevalnica se pred tem zavaruje tako, da od vsake stranke zahteva osebne podatke, zapisane na osebni izkaznici. "Dokumente skeniramo in podatke hranimo za čas izposoje," razlaga sogovornik. Seveda pa so vedno možne tudi kake poškodbe, za take primere je oprema zavarovana in odškodnino krije zavarovalnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta