(VIDEO) Z nami na smuči - poglejte si film o tem, kako se naučiti smučati

Franja Žišt Franja Žišt
08.12.2019 06:34

Največ slovenskih otrok stopi na smuči v šoli v naravi, sodelavci Centra za šolske in obšolske dejavnosti pa so zdaj o učenju smučanja posneli film in ta je že prosto dostopen na spletu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od več kot pet tisoč otrok, ki jih letno obišče zimsko šolo v naravi, jih več kot polovica ne zna smučati.
Mojca Odar

Smučarska sezona se počasi začenja in mnogo je takih, ki bodo to zimo prvič stopili na smuči, med njimi tudi najmlajši. Kako začeti? Kdaj je najbolje otroka naučiti smučati? Kakšno opremo kupiti? Kako dolge naj bodo smuči in palice, kako velika čelada? "Smuči naj bodo primerne dolžine - za začetnike do brade, za dobre smučarje do nosu in za zelo dobre smučarje do vrha glave," se glasi eden od odgovorov, ki ga ponudijo v novem filmu Z nami na smuči. Pripravili so ga v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), kjer v programih šole v naravi s strokovnim kadrom letno naučijo ali izpopolnijo smučarsko znanje več kot pet tisoč otrok. Poučni film je prosto dostopen na youtubu.

Več kot polovica jih ne zna smučati

Od več kot pet tisoč otrok, ki letno obiščejo zimsko šolo v naravi, jih več kot polovica ne zna smučati, razlagata Snežana Jug in Aleksej Kuzmin. "Pri nas imamo na teden po šest skupin otrok, od tega so štiri začetniške. A na koncu smučajo vsi in po skoraj vseh progah. Naučimo jih osnov, vse to, kar je prikazano v filmu, poudarek pa je na varnem smučanju," razlaga Snežana Jug. Kuzmin pa doda, da so najbrž največja organizacija pri nas, ki otroke uči smučati. To je tudi ena od cenejših oblik smučanja. "Mi jim posodimo opremo. Razen smučarskih čevljev je uporaba smuči, palic, čelade in očal zastonj. Naš tečaj traja en teden, v tem času so otroci na snegu od 23 do 25 ur, drugje pa običajno deset ur."  Čim prej jih postavijo na smuči in potem na vlečnico.

Od časov, ko so se otroci učili smučanja na "sulicah", je oprema precej napredovala.
Mojca Odar
Najprej se je treba naučiti drseti.
Mojca Odar
Z nami na smuči
Mojca Odar

Zatakne se že pri obuvanju pancerjev

Slabše motorične sposobnosti otrok se kažejo tudi na smučišču. "Začne se že pri osnovah, pri obuvanju in zapenjanju pancerjev. Priti oziroma hoditi do smučišča je že umetnost. A treba je poudariti, da na koncu vsi otroci smučajo, le ponuditi jim moraš znanje in se ukvarjati z njimi," je jasna Jugova. "Zato smo tudi pri pripravi filma mislili na vse detajle, ki jih med učenjem smučanja pokažemo, od gibanja brez smuči naprej. Sicer pa je pri otrocih problem še prekomerna teža, okorni so, težko vstanejo," poudari Kuzmin. Ko padejo, se običajno valjajo po tleh, nekajkrat jih poberejo učitelji, potem pa se morajo sami, tudi tega se morajo otroci čim prej naučiti.
"Pomembno je, da pridejo smučarji, ne le otroci, fizično pripravljeni na smučišče," opozori sogovornik. Prepogosto se namreč dogaja, da so smučarji brez ustrezne kondicije. Tudi za otroke, še posebno začetnike, je smučanje zelo naporno. "Nas učitelje zebe, njim pa teče izpod čelade. Smučanje jih kar utrudi, že v avtobusu od smučišča običajno ugasnejo," se nasmehne sogovornica.

Včasih začetniki prehitijo najboljše

Kdaj je najboljši čas za učenje smučanja? Čakanje na zimsko šolo v naravi, kamor se osnovnošolci običajno odpravijo v petem ali šestem razredu, je mogoče že malo pozno, pravita sogovornika, prehitro pa tudi ni dobro. "Ni prepozno, če začne otrok smučati v prvem ali drugem razredu. Otrok ni dobro siliti, še posebno če jočejo in tulijo na smučišču. Včasih je opaziti, da je učenje smučanja ambicija starša in ne otroka," opaža profesorica športne vzgoje. "Starši običajno toliko poznajo svojega otroka, da vedo, kdaj bo najbolj prav. Tri- ali štiriletne otroke običajno učijo starši, redko kdo jih da v šolo smučanja ali tečaj, in tako ni problem, saj lahko smučanje prekinejo vsak trenutek," pravi Kuzmin. Včasih je dovolj že, če starši otroka postavijo na smuči, da se skozi igro privadi nanje in se uči drsenja.
O tem, kdo otroka hitreje nauči smučati, starš ali športni učitelj, je tudi možno razpravljati. "Mi delamo v skupini, starši pa običajno ena na ena. Mi imamo več izkušenj, starši pa svoje otroke bolj poznajo," pove Kuzmin. Torej enoznačnega odgovora ni. Vsekakor pa so v šolah v naravi najbolj hvaležna skupina začetniki, saj je pri njih napredek najbolj viden. "Včasih ti na zaključni tekmi prehitijo tiste iz najboljših skupin," ilustrira napredek Jugova.

Ne kupujte prevelike opreme

Od časov, ko so se otroci učili smučanja na "sulicah", je oprema precej napredovala. Smuči s poudarjenim stranskim lokom so otrokom v veliko pomoč, veliko lažje izpeljejo zavoj, razlaga Kuzmin. "Je pa smučanje zaradi tega hitrejše in morajo znati bolj kontrolirati hitrost, včasih se zaradi hitrosti tudi ustrašijo."

Mojca Odar
Mojca Odar
Mojca Odar

Unikum v svetu

Potem ko se otroci naučijo smučati, bodo to vedno znali, kot pri vožnji s kolesom, izpostavi Jugova. Poleg tega se v šolah v naravi družijo, spoznavajo, naučijo kaj novega pa tudi reda, discipline, prijateljstva in pomoči. Če je znanje plavanja življenjskega pomena in je dobro, da ga otroci obvladajo, je znanje smučanja dobrodošlo, saj se uvrščamo med smučarske narode, razmišljata sogovornika. Prve šole v naravi je država ustanovila prav zaradi športa, predvsem plavanja in smučanja. "Pri tem smo kar edinstveni na svetu, ne le v Evropi. Drugje ne poznajo šole v naravi, da bi ta bila v kurikulu in da bi jo financirala država. To nam pogosto zavidajo," pojasni Jugova, Kuzmin pa doda, da nekatere šole izvedejo več kot predpisani dve šoli v naravi, niso redke, ki jo imajo celo vsako leto. Čeprav so stroški šol v naravi, glede na to, kaj ponujajo, skromni, bi bilo dobrodošlo, če bi država subvencionirala še prevoz od šol do centrov ter od tam do smučišč in nazaj, saj se izkaže, da je največji strošek šole v naravi prav prevoz, zaključita sogovornika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta