Več prtljage kot prostora? Že vnaprej se odločite, koliko kovčkov in torb lahko vzamete na dopust

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
25.06.2021 06:00
Vzeti s seboj točno toliko prtljage, kot je potrebujemo in kot nam dovoljuje avtomobilski prtljažnik, je posebna umetnost, ki pa se je lahko tudi naučimo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Sodite med tiste, ki pred vsakim potovanjem v zadregi stojijo ob prtljažniku avtomobila in se sprašujejo, "kam bi del"? Če ste odgovorili pritrdilno, morda še ni prepozno, da pred letošnjim dopustom na hitro preberete nasvete japonske učiteljice pospravljanja Marie Kondo, ki ljudi uči, kako se znebiti odvečnih stvari v stanovanju ali hiši in kako preostale pospraviti tako, da stanovanje nikoli več ne bo razmetano. Kajti roko na srce, običajno vzamemo s seboj na potovanje preveč prtljage.

Izbira in izbor oblačil

Morda se vam zdi, da potrebujete za vsako večerjo v hotelu drugo oblačilo, a to ne drži povsem. Razen če greste na luksuzno križarko, kjer veljajo posebna pravila oblačenja. Verjemite, nihče si ne bo zapomnil, kaj ste imeli oblečeno prejšnji večer. Skrivnost pa je tudi v domiselnem kombiniranju osnovnih kosov z dodatki. Če se bojite, da se bodo majice in obleke navzele vonja iz kuhinje, ali se precej znojite, pa lahko navsezadnje izkoristite tudi hotelski servis in jih daste očistiti ali jih operete sami. Ko izbirate oblačila in obutev za na pot, zato izberite najbolj vsestranska, trpežna in enostavna za vzdrževanje.

Zlaganje in dajanje v kovček

Da ne boste oblačil že s sabo prinesli zmečkanih ali celo jemali na pot likalnika - če menite, da mora biti vse brezhibno zlikano -, zložite večja in težja na dno, lažja pa na vrh kupa. Ali pa izberite materiale, ki se ne mečkajo, kot sta viskoza in poliester. Ti se tudi hitro posušijo, če jih morate med dopustom sami oprati. Če greste v apartma ali mobilno hiško in menite, da potrebujete s sabo tudi nekaj živil, recimo začimbe, olje, kis in podobno, da vam ne bo treba vsega kupiti v velikih količinah, jih prelijte v manjše stekleničke in shranite v kartonasto škatlo.

Mitja Sagaj

Pospravljanje v prtljažnik

Že vnaprej se odločite, koliko kovčkov in torb lahko vzamete s sabo, in od tega ne odstopajte. Tako ne boste imeli težav, kako vso prtljago spraviti v prtljažnik. Na tržišču sicer obstajajo po meri narejene torbe za prtljažnik za določene znamke in modele avtomobilov. Njihova prednost je, da se natančno prilegajo prtljažniku po širini in višini, tudi nagibu zadnjih sedežev. Zato proizvajalci zagotavljajo, da lahko vanje shranite tudi do 30 odstotkov več prtljage kot v običajne kovčke in torbe. Ker pa so kompleti teh torb razmeroma dragi, se vam jih splača kupiti, če res pogosto potujete z obilico prtljage. Drugače se raje naučite vzeti s seboj manj stvari.

Ko resnično zmanjka prostora

Če se odpravljate na daljši letni dopust, po možnosti z večjim šotorom, ki zavzame kar veliko prostora, pa nimate ravno velikega avtomobila, je rešitev za vas strešni kovček. Mogoče ga je tudi najeti za določeno število dni, kar je precej manjši strošek kot nakup, če ga ne boste uporabljali pogosto in ga tudi nimate kje shraniti. Toda pred namestitvijo strešnega kovčka morate premisliti, kaj boste shranili vanj. Upoštevati morate volumen, težo in nosilnost kovčka, dovoljeno obremenitev strešnih nosilcev in višino vozila, da boste prtljago sploh lahko naložili v kovček in da boste vozili varno. Pa srečno pot!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta