Na potovanje z dojenčkom: čim mlajši je, tem lažje vam bo

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
09.03.2020 06:03

O tem, zakaj, kdaj in kam prvič na potovanje z najmlajšim družinskim članom. In tem, kako brez stresa preživeti polet z letalom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Potovati z majhnim otrokom je nevarno, lahko se kaj zgodi. Kaj, če dojenček v tujini zboli? Kako bo prenesel vožnjo z letalom? Zakaj tvegati? Dojenček se potovanja tako in tako ne bo spomnil in od njega ne bo imel nič. To so najpogostejši pomisleki, ki starše odvrnejo od tega, da bi se s svojimi najmlajšimi odpravili na oddih kam daleč. A možnosti za nezgodo in bolezni so tudi doma, vožnja z letalom ob pravilnem ravnanju ni noben problem, skupne dogodivščine cele družine pa so, ne glede na starost otroka, neprecenljive. Veliko staršev tudi opaža, da se dojenčki na potovanjih zavedajo spremembe okolja, so bolj čuječi in zaradi tega celo vidno napredujejo.

Morda bo večino znamenitosti prespal

Kdaj prvič na daljšo pot, boste najlaže presodili sami, a velja, da mlajši ko je vaš novi družinski član, lažje bo. Zatorej s potovanjem, če si ga res želite, ne odlašajte predolgo, saj bo z malčkom, ki vse vtika v usta, potrebuje več animacije in težko zdrži na enem mestu, neprimerno bolj zahtevno kot z dojenčkom, ki mu za hrano zadostuje (mamino) mleko, med večerjo ali obiskom znamenitosti pa bo velikokrat sladko spal v vozičku.
Ker pa je vsak otrok zgodba zase, pred daljšim potovanjem na tuje vendarle testirajte potovalno toleranco svojega najmlajšega s celo- ali večdnevnim izletom v kakšen bližnji kraj ali pa za začetek izberite destinacijo, ki je oddaljena do tri ure letalske vožnje.

Več prijaznosti za starše

Prav prevoz z letalom večini staršev pomeni največji izziv in stres, čeprav je letališka izkušnja z otroki v mnogo ozirih prijetnejša. Starši z majhnimi otroki so namreč obravnavani prednostno, kar pomeni, da vam bo prihranjeno čakanje v dolgih vrstah.
Na splošno vam bo osebje posvečalo več prijazne pozornosti, kar praviloma ne velja le za letališko, ampak za vso potovalno izkušnjo.
Da, počutili se boste nekoliko posebne, in to samo zato, ker imate majhnega otroka. Boste pa zaradi njega seveda izstopali tudi takrat, ko bo v letalu neustavljivo kričal. Dobro je vedeti, da je za večino predirljivega joka otrok kriv pritisk v ušesih, ki ga najmlajši ne znajo uravnavati in je zelo boleč ter nastane ob vzletanju in pristajanju letala. Težavi se izognete tako, da otrok stalno požira slino oziroma tekočino: z dojenjem, stekleničko, dudo ali v spanju, ko je požiranje sline avtomatsko.

Zaščitite voziček

Kako dojenčka v letalu zamotiti? Dokler otrok ne hodi, je dovolj kakšna igračka, ko je večji, bosta potrebna še kak sprehod po letalu in nekaj domišljije za igro, a zelo verjetno bo vaš nadobudnež večji del leta kar prespal. Večina majhnih otrok lete presenetljivo dobro prenese.
V prid potovanju z majhnim otrokom je tudi cenovni vidik. Za otroka do drugega leta ne boste plačali letalske vozovnice, saj vam otrok sedi v naročju. Plačate le obvezno pristojbino za otroka, ki vam omogoči, da s seboj vzamete dva kosa opreme (recimo voziček in lupinico) ter kos ročne prtljage. Na čezoceanskih letih bo osebje namestilo tudi posebno posteljico za vašega dojenčka. Se pa rado zgodi, da vam med prekladanjem prtljage zlomijo voziček, zato ga pred oddajo v letalo zavijte v folijo ali zanj kupite zaščitno torbo. Morebitno poškodbo takoj prijavite na letališču, nato pa od letalske družbe zahtevajte odškodnino.

Oksun70
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta