Za aktivno življenje brez bolečin

Maja Nabernik
30.05.2023 14:41

Veterinarska rehabilitacija oziroma fizioterapija živali je komplementarna terapija v veterinarski medicini, ki s pomočjo neinvazivnih in nebolečih tehnik pomaga izboljšati oziroma ohranjati funkcije gibalnega sistema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dogs4motion

Pospešuje celjenje poškodovanih tkiv, poudarek pa je tudi na zmanjševanju bolečin, vnetij, oteklin, zakrčenosti mišic in izboljšanju motorike ter splošne kondicije.

Z njeno pomočjo lahko močno pripomorejo k izboljšanju telesnega počutja in gibalne funkcije živali, okrevanja po poškodbi ali kirurškem posegu. Na tak način živali omogočijo optimalno vrnitev in vključitev v normalno življenje, oziroma pomagajo vzdrževati kondicijo in telesne sposobnosti starejših psov ter psov s kroničnimi degenerativnimi sklepnimi obolenji.

Komu je namenjena?

Fizioterapija je namenjena psom in drugim malim živalim  s poškodbo mišic, vezi ali tetiv, po ortopedskih kirurških posegih, tistim z bolečinami v sklepih in hrbtenici. Prav tako je ob nevroloških težavah in po nevroloških kirurških posegih. Starejšim psom jo priporočajo za ohranjanje vitalnosti in splošnega dobrega telesnega počutja. Izvajajo jo tudi  ob izgubi splošne kondicije zaradi bolezni ter tudi pri zdravim, aktivnim, športnim in delovnih psom za izboljšanje fizične zmogljivosti in preventivo pred poškodbami.

Dogs4motion

Pomen individualnega pristopa

»Ob uvodnem obisku na podlagi anamneze (diagnoze in opisane zgodovine) in specifičnega fizioterapevtskega pregleda začrtamo ustrezen plan terapij, ki je prilagojen težavam živali in zmožnostmi lastnika. Tako vsak pes dobi individualni pristop k zdravljenju,« pojasnjuje Jana Gams, doktorica veterinarske medicine in ustanoviteljica Centra za veterinarsko rehabilitacijo in športno medicino psov Dogs4motion.

Center so na Ravnah na Koroškem odprli leta 2018 in od takrat s terapijami pomagali že več kot 1000 psom.

Najprej se določi področje zdravljenja

Pred terapijami opravijo podroben fizioterapevtski pregled mišičnoskeletnega/nevrološkega sistema, da se natančno določi področje, ki zahteva zdravljenje. »Ta pregled vsebuje oceno drže in zgradbe telesa, gibanja in končno palpacijo (tipanje) mehkih tkiv in sklepov, da poiščemo področja, ki zahtevajo nadaljnjo obravnav,« dodaja veterinarka. »Ob tem velikokrat pogledamo tudi, kako vaš pes opravlja funkcionalne naloge, kot so na primer sedenje, ležanje, kroženje, ali prestopanje ovir, odvisno od razloga vašega obiska.« Na uvodnem obisku izvedejo že prvo terapijo, lastnike pa naučijo vaj in tehnik, ki jih lahko izvajajo sami doma. Predstavijo tudi primerne in neprimerne aktivnosti za psa, morebitne potrebne prilagoditve življenjskega okolja in prehrane.

Pogoste prve terapije, kasneje vaje lahko izvajate doma

Na voljo so različne vrste terapij: laserska terapija, terapija s fokusnimi globinskimi udarnimi valovi,  ultrazvočna, manualna terapija, hidroterapija ter terapevtska vadba.

»Terapije so v začetku pogoste, da dosežemo prva izboljšanja. Naš cilj je, da si terapije potem vrstijo na vedno daljše časovno obdobje. Veliko lahko naredi tudi lastnik psa, če redno izvaja vaje, ki se jih nauči,« še poudari ustanoviteljica Centra za veterinarsko rehabilitacijo in športno medicino psov Dogs4motion. »Pri kroničnih težavah pa je odvisno od več dejavnikov. Dlje, ko je predhodno stanje trajalo, ali če se stvari ponavljajo, dlje bomo morali delati, da bo viden rezultat.«

Dogs4motion

Najbolj zadovoljni, ko pes napreduje

V Centru so najbolj zadovoljni, kadar s strani lastnikov dobijo pozitivno informacijo o izboljšanju gibanja njihovega psa. »Te spremembe se kasneje odražajo tudi v vedenju psov. So bolj aktivni, na sprehodu spet radovedni, naredijo stvari ki jih lastniki že nekaj časa niso opazili, itd... Ponosni in veseli smo, ko pse po nevroloških poškodbah ali operacijah na novo naučimo hoditi.« Posebne pozornosti bi zaradi specifičnega načina življenja oziroma dela morali biti deležni športni oziroma delovni psi, ne le s kakovostnimi in varnimi treningi specifičnih disciplin, temveč tudi na področju preventive.

»Pomembni so redni pregledi pri strokovnjakih, ogrevanje psa pred aktivnostjo in ohlajanje po njej, skrb za njihovo dobro psihično in fizično počutje. Pri fizični pripravljenosti s kondicijsko vadbo "poskrbimo" za zares dobro mišično moč, kondicijo in koordinacijo, ki pasjemu atletu pomagajo pri kljubovanju obremenitvam in zagotavljajo boljše zdravje tudi v starejših letih«, poudarja Jana Gams.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.