Amy Winehouse: Že sedem let članica Kluba 27

Denis Živčec Denis Živčec
28.07.2018 03:38

Obstaja velika verjetnost, da se še prav dobro spomnite, kaj ste počeli 23. julija 2011, ko je odjeknila vest, da se je zgodilo tisto, kar smo tako ali tako vsi vedeli, da se bo, a smo se delali, kot da nam je vseeno. Tako pač je, da reči običajno začnemo ceniti, ko niso več naše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Prav v dneh, ko prebiramo, da je zaradi domnevnega predoziranja s heroinom v bolnišnici pristala zlata punčka ameriške glasbene scene Demi Lovato, je minila sedma obletnica smrti Amy Winehouse. Obstaja velika verjetnost, da se še prav dobro spomnite, kaj ste počeli 23. julija 2011, ko je odjeknila vest, da se je zgodilo tisto, kar smo tako ali tako vsi vedeli, da se bo, a smo se delali, kot da nam je vseeno. Tako pač je, da reči običajno začnemo ceniti, ko niso več naše. Cele plahte obžalovanja o mnogo preranem odhodu pevke stoletja smo prebirali, skupaj z očitki, zakaj ji ni nihče pomagal in zakaj smo se vsi ob njenem prebijanju skozi pekel neštetih odvisnosti le naslajali. Še ko je zadnje upanje iskala na Sv. Luciji, smo gledali skrivaj posnete fotografije Amy brez lasnih podaljškov in se muzali, ker je pridobila nekaj kilogramov. V resnici Amy nikoli ni bila prav zares naša. Pa niti svoja ne. Najbrž jo je v grob spravilo prav to večno lebdenje med nebom in zemljo. Med slavo in lastnimi demoni. Oboževali smo jo in jo hkrati polnili z občutkom, da ni dovolj dobra. Kar je morala čutiti. Milijoni, aplavzi, naslovnice, škandali, odrske katastrofe pod vplivom drog, svet je spremljal vsak njen korak, ona pa si je želela le srečo v ljubezni in jo na neki bizaren način našla v eni najbolj turbulentnih zvez. Tepla sta se, žalila, pljuvala, se skupaj vdajala kreku in pijači, a še vedno je rada med nastopi v laseh nosila srček z njegovim imenom – Blake. Danes nekateri v njem vidijo tudi njenega grobarja. A najbrž ji je to bilo ves čas jasno. Morda bi ji bilo celo všeč. Zelo v njenem slogu. Ljubezen, ki jo je vrnila v črno.

Heroinski šik

Amy je na vrhuncu svoje slave v modo na glasbeno sceno vrnila trde droge in tako na svoj način v pop prenesla grunge pridih. Od nje naprej smo spet obsedni s pevkami z nenavadnimi, specifičnimi, zemeljsko robatimi vokali, prismuknjenim obnašanjem, tragičnimi zgodbami in jasno definiranim modnim stilom. Karl Lagerfeld je njen imidž oboževal in ga označil za "heroin šik".

Epa

Nikoli pokorjena konformizmu

Na njun čudni odnos danes spominjajo le še stare novice. Kot je tista, da je Blake Fielder po ločitvi od Amy zahteval izplačilo v višini kar šest milijonov funtov. Menil je, da je do tega denarja upravičen zato, ker je bil prav on njen navdih za nekaj pesmi na albumu Back to Black iz leta 2006. V tistem času je s Svete Lucije, otočka sredi Karibskega morja, v medije pricurljala vest, da je Amy tam popolnoma uničila hotelsko sobo, v kateri je živela nekaj mesecev. Razbila je pohištvo, ogledala, luči in kopalnico. Povsod po apartmaju so po tleh ležale ugasle cigarete.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta