Dilema: kateri vrhunski pametni telefon izbrati?

Včasih so bile odločitve glede izbire pametnega telefona lažje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samsung

Če smo imeli dovolj pod palcem, smo pri najljubši znamki izbrali model, označen za zastavonošo, in to je bilo to. Boljšega pač ni bilo. Kaj pa sedaj, ko sta kar naenkrat dve zastavonoši? Izbrati »klasiko« ali zložljivi telefon?

Vemo, zastavonoše med telefoni danes kupujejo predvsem poslovneži in zahtevni uporabniki, saj njihove cene presegajo tisočaka, spogledujejo se celo z dvema. A tudi poslovni uporabniki si želijo vedeti, kje bodo dobili več za svoj denar. Odgovor pa ni preprost, saj ima vsaka izbira svoje prednosti.

Preverimo najprej »klasiko«.

Samsung Galaxy S22 Ultra – zaslon, pero, kamere, zmogljivosti – stvari, ki prepričajo

Samsung je eden največjih proizvajalcev telefonov na svetu in ko na eno od svojih naprav nalepi besedo »Ultra«, vemo, da gre zares. Galaxy S22 Ultra je pričakovano eden največjih in najzmogljivejših, posledično pa tudi najdražjih telefonov na trgu. Zanj bo treba pošteno seči v žep, a se nato odkupi z res malo kompromisi in večinoma razveseljuje uporabnika. Njegove zunanje mere določa velik in svetel 6,8-palčni zaslon z ločljivostjo 2K in hitrostjo osveževanja 120 Hz, ki je eden adutov telefona. Drugi je pisalo S Pen, ki bo všeč tako ustvarjalnim po duši kot poslovnežem. S Pen lahko uporabite za skiciranje, pisanje zapiskov ali označevanje dokumentov – na njem je tudi gumb, s pritiskom nanj pa v aplikaciji za kamero posnamete fotografijo, zaradi česar je uporaben tudi kot daljinski sprožilec. Hvale vredna se nam zdi tudi funkcija, da telefon uporabnika opozori, ko se pisalo nahaja daleč od telefona, sicer bi ga verjetno lahko kje izgubili.

Samsung

Veliko uporabnikov si premijski mobilnik kupi zaradi odličnih kamer. Fotografiranje in zajem video posnetkov sta visoko na seznamu prioritet tudi v telefonu Samsung Galaxy S22 Ultra. Pet leč na zadnji strani priča o želji inženirjev, da svet okoli uporabnika zabeležijo kar se da digitalno pristno. In to jim odlično uspeva. Glavna kamera se baha z ločljivostjo 108 MP in ustvarja odlične fotografije, polne podrobnosti in ostrine, tudi v slabših svetlobnih pogojih se odreže zelo dobro. Umetnikom bo zelo všeč implementacija ultra široke leče, saj ponuja kar 120-stopinjski zorni kot, obenem pa jih ne bo motila manjša popačenost fotografij ob robovih. Tu sta še dve telefoto kameri. Zmogljivejša med njima nudi kar 10-kratno optično povečavo (in kar 100-kratno digitalno), zato je zelo priročna za fotografiranje oddaljenih motivov v naravi – npr. živali, ki se jim sicer težko približamo. Tudi zajem videa je nadpovprečen – telefon lahko snema v ločljivosti 8K s 24 sličicami na sekundo ali 4K s 60 sličicami na sekundo.

Kaj reči za Galaxy S22 Ultra? Najbolje, da povzamemo kratko ugotovitev organizacije DXOMARK, ki redno preverja kakovost kamer in zvočnih sistemov na sodobnih pametnih telefonih. Ta ga je v premijskem segmentu uvrstila med »prva tri« nakupna priporočila z razlago, da gre za izjemno zmogljiv telefon z nadpovprečno uporabniško izkušnjo in brez očitnih slabosti. Če vam je bolj všeč »klasika«, potem z Galaxy S22 Ultra ne morete zgrešiti.

Kaj pa njegov največji tekmec iz lastnih vrst?

Galaxy Z Fold4 – večopravilnost ima novo dimenzijo

Zdi se, da je bil zložljivi telefon Galaxy Z Fold4 izdelan z eno jasno nalogo – na mobilnih napravah omogočiti večopravilnost, kot jo poznamo iz sveta osebnih računalnikov. Medtem ko praktično vsi mobilni telefoni delujejo na način, da je na zaslonu aktivna le ena mobilna aplikacija, Galaxy Z Fold4 prinaša velikanski zložljiv zaslon, na katerem lahko hkrati delamo s kar tremi. To pa je nadgradnja, ki je bodo veseli poslovneži in tehnični zanesenjaki. Ta telefon je nekakšen kralj večopravilnosti. Pravzaprav je prva naprava, ki ima že tovarniško nameščen operacijski sistem Android 12L, posebno različico operacijskega sistema Android, ki jo je Google razvil prav za naprave velikimi zasloni, vključno z zložljivimi napravami. Večopravilnost na telefonu Z Fold4 je drugačna, kot smo je vajeni, je preprosto boljša in enostavnejša kot kadarkoli prej. S takšnim telefonom, namenjenim vsem, ki radi počnejo več stvari hkrati, sta delo ali pa zgolj »konzumiranje« vsebine v veselje. Nova opravilna vrstica zagotavlja podobno postavitev zaslonske vsebine kot operacijski sistem na računalniku in uporabniku zagotavlja dostop do priljubljenih in nedavno uporabljanih aplikacij. Večopravilnost je še bolj intuitivna zaradi novih možnosti potega in rabe gest. Ugaja tudi možnost hitrega preklopa celozaslonskih aplikacij na pojavna okna, pa enostavno deljenje površine zaslona na polovico ali tretjino in razvrščanje mobilnih aplikacij na mesta, kjer jih želite uporabljati (funkcija Multi-View).

Samsung

Poslovnežem bo sploh všeč tesna integracija z Microsoftovo »pisarno«, kar dviga večopravilnost na višjo raven. In ne samo Microsoft Office oziroma Office 365, tudi Googlove aplikacije, vključno s Chromom in Gmailom, zdaj podpirajo funkcijo povleci in spusti, kar uporabnikom omogoča hitro kopiranje in lepljenje povezav, fotografij in drugega iz ene aplikacije v drugo. S storitvijo Google Meet se lahko uporabniki zdaj povežejo z več ljudmi in uživajo v virtualnih skupnih dejavnostih, vključno s skupnim gledanjem videoposnetkov na YouTubu ali igranjem iger v videoklicu. Microsoftov pisarniški paket Office in Outlook zgledno izkoriščata prednosti zložljivega zaslona in zagotavljata več informacij na zaslonu ter hitrejše načine interakcije z vsebino. Za piko na i pa je telefonu Galaxy Z Fold4 priloženo še pisalo S Pen 14, ki omogoča risanje in beleženje na poti, (s)hrani pa se v priročnem stoječem ovitku. Večopravilnost in kreativnost sta tako zagotovljeni.

Kreativnost je tudi podpis kamere. Galaxy Z Fold4 posname osupljive fotografije in videoposnetke z nadgrajenim širokim objektivom s 50 MP in objektivom s 30-kratno povečavo. Različni načini kamere, kot so Capture View Mode, Dual Preview in Rear Cam Selfie, so prilagojeni tako, da izkoriščajo edinstveno obliko telefona za večjo prilagodljivost zajemanja – le poskusite fotografirati s prepognjenim telefonom – čaka vas umetniško razodetje.

Samsung

Glavna zvezda je seveda zaslonska tehnologija, ki telefonu omogoča, da postane (skoraj) kvadratna tablica. Takrat diagonala zaslona Infinity Flex Display meri izdatnih 19,3 centimetra (7,6 palcev), kar pomeni, da lahko nanjo zložimo več mobilnih aplikacij (in ne le ene, kot smo vajeni pri »navadnih« mobilnikih. Zaslon nove generacije AMOLED 2X je zelo svetel in prikazuje živobarvno sliko. Ugaja tudi prilagodljiva frekvenca osveževanja, ki lahko znaša med 1 in 120 Hz. 120 Hz v primeru divjih iger, 1 Hz pa takrat, ko zaslon prikazuje statično vsebino in tako pohvalno varčuje z energijo.

Katerega izbrati?

Ste se ogreli za oba? Vas povsem razumemo. A kljub temu je izbira še vedno jasna – če želite vrhunski pametni telefon in vam važenje z zlaganjem zaslona ne pomeni nič, bo Galaxy S22 Ultra pravšnja izbira. Če pa sodite med ljudi, ki jim pametni telefon pomeni tudi delovno orodje in je večopravilnost vaš »modus operandi«, potem si vsekakor omislite Galaxy Z Fold4.

Samsung
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.