Do čudovitih slovenskih rek in jezer na štirih tačkah

Katarina Zore
23.04.2024 00:00

Slovenija ponuja številne možnosti za čudovite izlete, na katerih lahko uživa tudi vaš štirinožec. V vročih dneh izbirajte zelene destinacije, kjer je dovolj naravne sence, morda celo jezero ali reka, da se v njej ohladi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

S seboj na izlet ne pozabite vzeti sveže vode za vas in vašega kosmatinca, pa zanj še priboljške in vrečke za iztrebke, lahko tudi termo stekleničko, da bo voda ostala hladna, ter potovalno stekleničko in potovalno posodo. Če bi po pohodu želeli v osrčju neokrnjene narave še prenočiti, prej preverite, v katerih namestitvah so hišni ljubljenčki dovoljeni.

Moč in lepota reke Savinje

Reka Savinja izvira nad slapom Rinka, enim izmed najbolj obiskanih slovenskih slapov, nato izgine v apnenčastem grušču, dokler je ne napojita izvir Črne in pritok Jezera. V preteklosti je bila Savinja pomemben vir energije za pogon številnih žag in mlinov ter splavarska pot, danes pa je priljubljena med ljubitelji vodnih športov, kot so rafting, kajak in soteskanje. Sprehajalne in planinske poti ob zeleni reki Savinji, krajinski parki in zavarovana območja narave vas bodo navdušili.

Če kosmatinca ne moti družba otrok, se sprehodite skozi Pravljični gozd, kjer je inovativno predstavljenih 35 pravljic. Za družine je pripravljena še tematska Pot škrata Bisera, ki vodi po dolini Vinske Gore, in Pozojeva grajska pot, ki odstira grajsko dediščino Šaleške doline. Po legendi je bil pozoj zmaj, ki je živel v Velenjskem jezeru in strašil otroke. Sicer pa se v vročini lahko hladite ob najlepših slovenskih slapovih, kot je 90 metrov visok slap Rinka ali manj znanj Repov slap v Podvolovljeku. V bližini Žalca je tik ob Savinji še zavarovano območje z ribnikom Vrbje, okoli katerega je speljana zanimiva ekološka učna pot, dolga tri kilometre. V ribniku gojijo toplovodne ribe krapovce, na bregu raste veliko rastlin, tudi zdravilnih, ob jezeru pa živi več kot 130 različnih vrst ptic.

Osvežitev v kristalno čisti Kolpi

Na vroč poletni dan se lahko odpravite v Belo krajino, kjer je doma črna človeška ribica in rastejo nežne bele breze, ki objemajo naravne bisere jugovzhodnega dela Slovenije. Najlepša med njimi je Kolpa, naša mejna reka s Hrvaško, ki slovi kot najtoplejša in najčistejša slovenska reka. Ponuja obilo možnosti za športne aktivnosti, od kopanja in plavanja do raftinga, vožnje s kanujem in ribištva. Ob reki so speljane kolesarske poti, še bolj zanimivo bo raziskovanje okolice kar peš. Krajinski park Kolpa je namreč bogat z živalstvom in rastlinstvom, v njem so nekatere redke in ogrožene ptice, v reki pa živi kar 26 avtohtonih vrst rib.

Za edinstven razgled se povzpnite še na grad Vinica, prenovljeno utrdbo, ki je danes prestižni hotel, med poletnimi meseci pa tudi bar, kjer lahko uživate v dišeči skodelici kave.

Pasja Velenjska plaža

Kadar ste preutrujeni za aktivne izlete, se odpeljite do Velenjskega jezera in plaže, ki je lani znova prejela naziv naj kopališče v kategoriji naših naravnih kopališč – in to že šestič zapored. Sprostite se lahko ob čisti vodi, na brezplačnih ležalnikih in pod senčniki.

Raziščete lahko vse tri različne dele plaže. Prvi del se ponaša z naravno senco, v drugem delu za senco poskrbijo senčniki in ležalniki, tretji del je namenjen tistim, ki radi poležavajo na soncu. Poskrbljeno je za bogato gostinsko ponudbo, tako ob plaži kot v bližini, pokusite lahko jedi, pripravljene iz lokalnih in sezonskih sestavin, domači sladoled na vaflju ali pa ameriške palačinke. Velenje je zeleni ambasador Evrope, saj je bilo izbrano kot del evropske misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, zato mesto želi, da tudi plažo doživite v skladu s spoštovanjem do okolja in trajnostno, torej z minimalno količino odpadkov. Kot del projekta za zaščito naravne dediščine sta na severni strani Velenjskega jezera na vodno gladino umeščena dva ekoremediacijska otoka, da bi vzdrževala in izboljšala kakovost jezerske vode.

Bohinjsko jezero, naravni biser Slovenije

Eno najlepših jezer pri nas je vsekakor Bohinjsko jezero, ki je v pasji vročini najljubša počitniška destinacija za mnoge. Leži v ledeniško izoblikovani jezerski skledi in premore skoraj sto milijonov kubičnih metrov vode. Pretočno jezero se poleti segreje tudi do 24 stopinj Celzija, ob močnem nalivu pa se njegova gladina lahko zviša za kar tri metre.

Čeprav je jezero veliko, je prav prijetna pot okoli njega, dolga približno 12 kilometrov in primerna tudi za manjše pse. Večina jo začne prav pri Ukancu, po desni strani v smeri Ribčevega Laza, da se že kmalu odpre čudovit razgled na veliko jezero, v katerem sijejo odsevi gozdov in gora. Po legendi naj bi ime Ukanc nastalo iz besedne zveze »u kon'c«, torej na konec, saj naj bi ljudje verjeli, da se pod bližnjo Komarčo svet zares konča. Za družine je čez travnike, ob jezeru in skozi gozd speljana še krožna Zlatorogova pravljična pot, dolga okoli dva kilometra, na kateri vas spremljajo pravljični junaki bohinjskih pravljic in igre, ki spodbujajo čutila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.