Dvonadstropni vlaki tudi po naših tirih

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
26.04.2018 07:02

V letu in pol naj bi po slovenskih progah zapeljali prvi sodobni vlaki švicarskega proizvajalca Stadler Rail, to pa bo šele začetek celovite modernizacije železniškega prometa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenske železnice

Vlak je kljub svoji skoraj dvestoletni zgodovini še vedno eno najbolj okolju prijaznih in za potnika udobnih prevoznih sredstev. Na potovanja z vlakom bodisi v šolo, na izlet bodisi na odkrivanje novih krajev ima večina ljudi prijetne spomine. Obenem pa se tudi vlakovne kompozicije razvijajo in posodabljajo, da omogočajo potnikom še več užitka in udobja pri vožnji, krajši čas potovanja in zanesljiv prihod na cilj.
Družba Slovenske železnice (SŽ) si je za enega izmed ciljev v prihodnjih letih zadala modernizacijo potniškega prometa. Prvi korak je bil storjen pretekli teden, ko so SŽ in švicarsko podjetje Stadler Rail podpisali pogodbo za nakup novih vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 169 milijonov evrov brez DDV. Predvidoma čez leto in pol bo tako po slovenskih tirih začelo voziti skupno 26 Stadlerjevih potniških garnitur Flirt in Kiss. Skupno število sestavlja deset enonadstropnih večsistemskih, deset dvonadstropnih enosistemskih in pet dizelskih potniških vlakov, slednji so namenjeni vožnji po neelektrificiranih progah. Večsistemski vlaki bodo lahko nemoteno prehajali mejo in vozili tudi po tirih v sosednjih Avstriji in Hrvaški.

Iz zgornjega nadstropja vlaka je razgled po pokrajini še boljši.
Slovenske železnice

Hitro, točno in udobno

Na tiskovni konferenci ob podpisu pogodbe je generalni direktor SŽ Dušan Mes predstavil večletna prizadevanja družbe za modernizacijo voznega parka. Ta trenutno po besedah generalnega direktorja obsega 119 voznih sredstev in 99 vagonov, skupno torej 218 enot. V prihodnosti želijo neekonomična vozna sredstva zamenjati s sodobnejšimi, prostorsko in energetsko učinkovitejšimi. V ta namen naj bi bile do leta 2023 podpisane vse potrebne pogodbe, da bi lahko načrte izpeljali do zastavljenega roka. Dušan Mes je ob tem dodal, da obstaja možnost naročila dodatnih 25 voznih sredstev do 30. septembra 2019. "Treba je bistveno pospešiti modernizacijo, če se želimo približati standardu, kakršen velja v naši soseščini, predvsem na zahodu in severu. Upam, da bomo z načrtovano prenovo stopili v korak s temi državami," je sklenil generalni direktor.

Stadlerjevi vlaki bodo omogočali udoben prevoz še več potnikom.
Slovenske železnice
Razporeditev sedišč je prilagojena tudi družinskemu potovanju.
Slovenske železnice

Slovenija v koraku s svetom

Za dobavo novih voznih sredstev so SŽ sicer objavile mednarodni razpis, ki je predvideval dobavo v dveh letih. Ocenjena vrednost 25 vozil je po investicijskem programu znašala 150 milijonov evrov brez DDV, glede na razmere na trgu pa je ocena dopuščala 35-odstotno povišanje zneska. Na razpis se je prijavilo podjetje Stadler Rail, ki je ponudilo dobavo zahtevanih voznih sredstev po ceni 169 milijonov evrov brez DDV, kar je bilo za 14 odstotkov nad ocenjeno vrednostjo SŽ, je povedal Dušan Mes. Drugi možni dobavitelji se za sodelovanje na razpisu niso odločili zaradi prezasedene proizvodnje, je še pojasnil generalni direktor. Obenem je dodal, da so v SŽ sicer razmišljali o ponovitvi razpisa, zato so najeli nemško-dansko podjetje Realistic, ki je primerjalo cene podobnih dobav v Evropi med letoma 2012 in 2017. Ugotovljeno je bilo, da je Stadlerjeva ponudba za okoli šest odstotkov cenejša kot drugod, poleg tega pa so SŽ v pogajanjih s Stadlerjem dosegle še dobavo dodatnega, 26. vozila.
Poleg hitrosti, ki doseže 160 km/h, Stadlerjevi vlaki zagotavljajo prijetno potovanje tudi zaradi naslednjih lastnosti: dvojna vrata omogočajo hiter vstop in izstop potnikov, urejeni so posebni prostori za gibalno ovirane potnike, po potrebi je mogoče v vlaku shraniti do pet koles, USB-priključki pa omogočajo tudi uporabo mobilnih elektronskih naprav med potovanjem. Slovenija bo z uvedbo Stadlerjevih vlakov postala 41. država, kjer uporabljajo njihova vozna sredstva, po svetu pa trenutno vozi približno 7000 njihovih vagonov in lokomotiv.

Slovenske železnice
USB-priključek omogoča delo z mobilno napravo.
Slovenske železnice
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.