Brez zastojev in dolgih čakalnih vrst na mejnih prehodih

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
18.05.2018 17:14

Prevoz z vlakom ni samo prijazen do narave, ampak tudi omogoča najboljši izkoristek časa na poti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grega Hočevar

Drdranje vlaka po tirih in zvok piščalke, ko vlakovni odpravnik zamahne s svojim loparčkom, sta mnogo ljudem kot smerokaz v neke pretekle, lepše čase. Ker so se z vlakom vozili v šolo, na študij ali v službo, nosijo ti zvoki s sabo tudi posebne spomine. Spomini pa imajo to lepo lastnost, da z leti neprijetni zbledijo, lepi pa ostanejo z nami za zmeraj.
Vlak je poseben prostor tudi zato, ker v njem nastajajo številne zgodbe. V nasprotju z avtomobilom, v katerem smo omejeni na potniško kabino, se po vlaku lahko sprehodimo, razgibamo noge, uporabimo stranišče, ne da bi se nam za to bilo treba ustaviti. Tudi hrane in pijače nam v vlaku nihče ne brani, če je nimamo s seboj, jo lahko v vlaku kupimo, na daljših progah pa v jedilniškem vagonu tudi sedemo k mizi in si privoščimo topel obrok.
Poleg osnovne logistične funkcije, torej transporta potnikov od ene točke do druge, pa lahko ima vlak tudi pomembno družabno vlogo. Kdo ve, koliko živahnih debat je skozi zgodovino že potekalo v vlakih in koliko podjetniških zamisli se je v njih rodilo. Zlati v časih še ne tako daleč nazaj, ko se je tedaj bodoča slovenska inteligenca iz manjših krajev (pa tudi iz Maribora in Celja, Kopra in Novega mesta) na študij v Ljubljano vozila večinoma z vlakom. V nedeljo zvečer je bilo težko dobiti prostor v smeri proti Ljubljani, v petek popoldne pa iz nje. Koliko znanstev, prijateljstev, morda tudi ljubezni se je spletlo na teh poteh, najbrž ne bo nikoli znano. Še največ bi o tem vedeli sprevodniki, ki v svoji karieri vidijo in slišijo marsikaj.

Shutterstock

Izrabimo čas vožnje

Vlaki pa še zdaleč niso stvar preteklosti, še vedno so eden pomembnih načinov prevoza, zaradi podnebnih sprememb in z njimi povezanega ozaveščanja o skrbi za okolje morda celo vedno bolj cenjen. Ko razmišljamo, kakšno Zemljo predajamo zanamcem, se zavedamo tudi tega, da je pomembno, kakšen ogljični odtis puščamo za seboj. In vlak je med vsemi prevoznimi sredstvi v potniškem prometu zagotovo med najbolj okolju prijaznimi. Poleg tega je, kot je bilo že omenjeno, prijazen tudi do uporabnika: čas, ki ga v avtomobilu z vsem stanjem v zastojih ali na mejnem prehodu dobesedno vržemo stran, lahko v vlaku koristno porabimo. Beremo knjigo ali časopis, se sproščamo s poslušanjem glasbe ali gledanjem videa, mirne duše lahko tudi zaspimo. Prav tako nam ni treba iskati in plačevati parkirišča. Tako pridemo na cilj spočiti in polni energije, s tem pa lahko učinkoviteje izrabimo tudi preostali čas. Po drugi strani pa lahko vožnjo z vlakom izkoristimo tudi za opravljanje delovnih obveznosti, izobraževanje, opazovanje pokrajine, ki jo med drvenjem po avtocesti pogosto prezremo. Tudi med cilji Evropske komisije je spodbujanje mladih k vožnji z vlakom na visokem mestu, saj omogoča spoznavanje z novimi ljudmi in kulturami, to pa vodi v boljši medkulturni dialog in olajšuje sobivanje narodov v sodobnem svetu.

Grega Hočevar

Z vlakom ceneje do vstopnic

Po besedah mag. Tanje Rotovnik iz marketinga Slovenskih železnic si tudi v njihovi družbi prizadevajo, da bi potnikom omogočili čim bolj hitro in udobno potovanje od izhodišča do končnega cilja. "Trudimo se za čim bolj celovito ponudbo, ki ne pomeni le ugodne cene vozovnice. To si lahko potniki zagotovijo po nižji ceni, če si pridobijo SŽ kartico ugodnosti, ki je na voljo za seniorje, mlade in za družine, omogoča pa do 50 odstotkov cenejša potovanja. Potovanja so cenejša tudi z abonentskimi vozovnicami. Od 21. maja bo na voljo izjemno ugodna ponudba za potovanja seniorjev, vozovnica Zlatka, ki omogoča neomejeno potovanje po Sloveniji za leto dni za samo 299 evrov. Ali IZLETka, vozovnica, ki za 15 evrov omogoča neomejeno potovanje po Sloveniji do 5 dni, s tem da morajo biti dnevi potovanja sobota, nedelja ali praznik. V sodelovanju s partnerji, ponudniki turističnih storitev in organizatorji prireditev, pa ob nakupu vozovnice za vlak omogočamo tudi ugodnosti pri nakupu vstopnic za kopališča, vstopninah v muzeje, popust pri cenah prenočišč in podobno," pravi Tanja Rotovnik.

Shutterstock

Dogodki v vlakih

Nekaterim tradicionalnim ponudnikom se vsako leto pridruži še nekaj novih, ki v povezovanju s Slovenskimi železnicami zaznajo poslovno priložnost. Poleg bonusov pri ceni organizatorji nekaterih prireditev izkoristijo sodelovanje s Slovenskimi železnicami tudi za dodatno promocijo in animacijo obiskovalcev: v vlaku proti Velenju v času Pikinega festivala mlade obiskovalce razveseljuje Pika Nogavička, v vlaku proti Podčetrtku pa so potniki med festivalom Vino in čokolada prejeli čokoladne lizalke. Na Festival čokolade v Radovljico so potniki potovali v spremstvu čokoladne kraljice in čokoladnih pralinejev. V mesecu decembru so znana že tradicionalna potovanja s pravljičnimi junaki, kot so pravljične vile, Božiček, muca Copatarica in drugi. "Na različne načine se trudimo potnikom izpolniti čas v vlaku, saj tako že pot postane eden od ciljev potovanja," pojasnjuje Tanja Rotovnik.
Najavljenim skupinam dopuščajo možnost, da si čas v vlaku organizirajo tudi po svoje: "Pomagamo na primer pri organizaciji rojstnega dneva, priča smo bili že fantovščinam in dekliščinam, en par pa je celo izbral vlak za kraj poročnega obreda. Za organizacijo prevozov skupin ne zaračunavamo posebne obravnave, temveč ponujamo celo dodatni 30-odstotni popust. Naša ponudba pa lahko zajema tudi organizacijo dogodka po želji, tukaj so cene različne glede na vsebino organizacije. Podjetja kdaj pa kdaj uporabijo vlak za organizacijo tiskovnih konferenc ali teambuildingov, z nami pa se na prizorišča bližnjih tekmovanj zapeljejo tudi športne reprezentance, denimo rokometaši in smučarski skakalci."

Grega Hočevar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.