(FOTO in VIDEO) Ni verjel, da mu bo uspelo: Youtube zvezdnik spekel največjo pico na svetu

Gregor Grosman
28.01.2023 14:11

Svojim sledilcem je obljubil, da se bo podviga lotil, v kolikor mu bo sledilo 10 milijonov ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Obljuba je obljuba. Priljubljeni Youtuber Airrack, s pravim imenom Eric Decker, je, ker je presegel deset milijonov sledilcev, skupaj s podjetjem PizzaHut spekel največjo pico na svetu. David Graves, predsednik Pizza Huta je rekord namenil vrnitvi na jedilnike legendarne pice iz devetdesetih let prejšnjega stoletja: Big New Yorker.

Največja pica, ki so jo vpisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, meri 1299,71 kvadratnih metrov, razrezali pa so jo na 68.000 kosov. Zanjo so porabili 6192 kilogramov testa, 2244 kilogramov paradižnikove mezge, 3991 kilogramov sira in 630.496 rezin salame. 

Podviga so se lotili v ogromni dvorani kongresnega centra v Los Angelesu v ZDA, okroglo pico pa so sestavili iz kvadratnih kosov testa. Ker za takšno velikanko ne obstaja dovolj velika peč, so morali biti picopeki iznajdljivi. Pico so pekli z zgornje strani s pomočjo posebnih peči, ki so jih del za delom premikali in tako zagotovili, da je bila v celoti pečena.

Airrack je celotni proces priprave prenašal v živo preko interneta, v nekem trenutku je dogajanje spremljalo več kot deset milijonov ljudi. Zvezdnik družbenih omrežij je bil navdušen tudi nad tem, da nobenega kosa pice niso zavrgli. Koščke pice so donirali za lokalne jedilnice in dobrodelne organizacije v Los Angelesu, kjer se hranijo brezdomci in drugi pomoči potrebni prebivalci. 

Prejšnji Guinnessov rekord za največjo pico so leta 2012 dosegli italijanski kuharji Dovilio Nardi, Andrea Mannocchi, Marco Nardi, Matteo Nardi in Matteo Giannotte. Velikanko, ki je merila 1261,65 kvadratnih metrov so poimenovali Ottavia, izdelali pa so jo povsem brez glutena. 

Največja pica pa ni edini rekord, ki si ga lasti Pizza Hut. Dosegli so tudi rekord za najvišjo dostavo pice na kopnem, ko so jo dostavili na vrh Kilimandžara v Tanzaniji na 5897 metrih nadmorske višine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta