(FOTO in VIDEO) Ob Cerkniškem jezeru opazili eno najredkejših ptic na svetu

STA, M.R.
06.10.2023 09:58

Ob Cerkniškem jezeru so opazili klavžarja ali grivastega ibisa, po navedbah Notranjskega regijskega parka eno najredkejših ptic na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptič klavžar ob Cerkniškem jezeru 
Tine Schein, Notranjski Park

Ptica, ki je dolgo veljala za izumrlo, se je nekoč zadrževala tudi na območju današnje Slovenije. Iz Evrope je vrsta izginila pred več kot 400 leti, so sporočili iz parka.

Ptič klavžarja je fotografiral fotograf Notranjskega parka
Tine Schein, Notranjski Park

Nekoč je klavžar naseljeval Bližnji vzhod, severno Afriko ter južno in srednjo Evropo. Bil je tudi na območju današnje Slovenije, o čemer pričajo freske po starih cerkvah, na primer v hrastoveljski cerkvi sv. Trojice in v podružnični cerkvi v Gradišču pri Divači, so v sporočilu za javnost zapisali v parku.

Tine Schein, Notranjski Park

Slovensko ime - klavžar - po njihovih navedbah izhaja iz nemške besede za samotarja, kar je tudi v njegovem latinskem imenu in se nanaša na njegova odmaknjena gnezdišča.

Tine Schein, Notranjski Park

"Ta vrsta je izginila iz Evrope pred več kot 400 leti, vendar se je na srečo izkazalo, da se je manjša populacija ohranila v Maroku, Alžiriji, Turčiji in Siriji. Po zaslugi projekta Life+ Razlog za upanje, ki ga izvaja ekipa Waldrappteam, klavžarja postopoma ponovno naseljujejo tudi v Evropi, predvsem v Avstriji in Italiji," so dodali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta