(FOTO) Štirje bari, lekarna in bordel: Življenje na najbolj naseljenem otoku je zelo nenavadno

D.Ži
28.12.2023 15:51

Na zgolj 2000 kvadratnih metrih se sredi največjega tropskega jezera odvija življenje ribičev, ki so si za svoj dom izbrali eno najbolj posebnih lokacij v Afriki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na prenaseljen otok sredi Viktorijinega jezera se zdi neresničen. 
Profimedia

Fotografije otoka Migingo iz zraka so videti neresnične. Gre za enega najbolj naseljenih otokov na svetu, ki se razteza na le 2000 kvadratnih metrih v afriškem Viktorijinem jezeru, na njem živi okoli tisoč prebivalcev.

Otoček si lasti več držav, kar občasno pripelje do sporov. 
Profimedia

Ta otok je sprožil spor med Kenijo in Ugando, ker si ga lastita obe državi, čeprav geografsko pripada ozemlju Kenije.

Na otoku je tudi nekaj barov in celo bordel. 
Profimedia

Domneva se, da sta bila dva kenijska ribiča, Dalmas Tembo in George Kibebe, prva prebivalca tega otoka. Naselili naj bi ga leta 1991, čeprav je bil prekrit s plevelom, po njem so se plazile številne kače.

Prebivalci otočka morajo - hočeš nočeš - biti zelo povezani. 
Profimedia

Ugandski ribič Joseph Nsubuga je nekoč povedal zgodbo o tem, kako se je leta 2004 priselil na otok. Na Migingu takrat ni živel nihče, našel je zgolj eno zapuščeno hišo.

Na otoku se vse vrti okoli ribištva. 
Profimedia

Glede na to, da je v vodah okoli Miginga veliko rib, so se nanj sčasoma naselili ribiči iz drugih afriških držav, v glavnem iz Tanzanije. Uradni podatki iz leta 2009 navajajo, da otok naseljuje 131 ljudi, čeprav so današnje številke vsaj osemkrat višje, piše hrvaški portal PunKufer.

Nekoč so tukaj živele zgolj kače, danes je bistveno bolj živahno. 
Profimedia

Hiše so dobesedno ena na drugi, na otoku pa poleg preprostih bivališč najdemo štiri bare, gostilno, lekarno in celo bordel.

Eden od štirih otoških barov. 
Profimedia

Najbolj nenavadno pa je, da je tik ob Migingu večji otok Usingo, ki je v glavnem nenaseljen. Prebivalci Miginga tam nočejo živeti, ker naj bi na njem strašili demoni, je pa tudi tarča pogostih napadov piratov, ki občasno plujejo po največjem tropskem jezeru na svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta