Hrvaška: Hvalil se je z ulovom, težkim 100 kilogramov, nato pa je sledil šok - kazen lahko znaša vse do 27 tisoč evrov

M.R.
12.07.2024 13:58

Na družbenih omrežjih krožijo posnetki ulovljenega morskega psa lisice na Podvelebitskem območju, ki so jih prejeli tudi v redakciji spletnega portala Morski.hr.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Morska lisica ni redek morski pes v Jadranskem morju.
Profimedia

"Torek zjutraj pri Senju. Lisica 3 metre - 100 kilogramov. Ujel lokalni ribič," se je glasilo sporočilo ob fotografijah. Ta vrsta morskega psa se sicer pojavlja po celotnem Jadranu, za razliko od večjih morskih psov, ki se raje zadržujejo na odprtem morju, pa je lisico mogoče najti v kanalih in nižjih zalivih, kjer se zaplete v mreže in postane medijska senzacija. Rada tudi ugrizne v ribiško vabo za manjše ribe in tako preseneti tudi športne ribiče, zato ni izključeno, da se e prav to zgodilo tudi ribiču s tega območja. 

Zraste lahko do 5,7 metra in lahko tehta tudi do pol tone. Hrani se z ribami, lignji in raki, pri lovu na svoj plen pa uporablja rep, ki ima funkcijo biča. Udarci z repom namreč lahko zmedejo plen in ga tako lažje ujame s svojimi ostrimi zobmi. Po naravi ne gre za napadalne živali, če pa so napadene, lahko postanejo nevarne tudi za ljudi. 

Hrvaški zavod za zaščito okolja in narave se je svoj čas zaradi pretiranega izlova te vrste morskih psov s strani ribičev odzval zelo ostro in večkrat pojasnil, da je morski pes lisica strogo zaščitena vrsta, ki je pred izumrtjem. 

Na spletnem portalu Morski.hr so tako spomnili, da zakon o zaščiti narave iz leta 2013, ki je še vedno v veljavi, za ulov strogo zaščitene vrste predvideva kazen v višini do 27 tisoč evrov, tudi naključen ulov pa mora vsakdo prijaviti državnemu zavodu za zaščito narave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta