Teh jedi kuharji nikoli ne naročajo v restavracijah: V "juhi dneva" se lahko skriva marsikaj sumljivega ...

D.Ži
29.05.2024 10:43

Previdno, preden se ogrejete za najbolj oglaševano jed v restavraciji, saj je prav mogoče, se v kuhinji želijo le znebiti starih zalog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Specialiteta dneva je lahko narejena iz sestavin, ki se jih želijo v kuhinji čim prej znebiti.
Profimedia

Specialiteta dneva se morda ob obisku restavracije zdi najboljša izbira za kosilo ali večerjo, vendar kuharji opozarjajo, da se za tem imenom ne skriva vedno sveže ulovljena riba ali zelenjava, ki je tisto jutro prispela v kuhinjo. Včasih gre tudi za marketinški trik pospeševanja prodaje hrane, ki ji bo kmalu potekel rok.

Posebnost dneva

"Nikoli ne naročim dnevne specialitete," pravi kuhar Alberto Morreale in dodaja, da nekatere restavracije sestavljajo svoje dnevne menije glede na jedi ali sestavine, ki se jih želijo znebiti. Preden naročite specialiteto dneva, Morreale svetuje, da se z natakarjem pogovorite o tem, kaj je tisti dan prispelo sveže, ali pa prosite za priporočilo jedi iz lokalnih sestavin.

Juha dneva je lahko tudi juha meseca.  
Profimedia

Kuhar Gordon Ramsay trdi, da ne naroča "juhe dneva", ker je ta pogosto "juha meseca". "Vprašajte, kaj je bila včeraj juha dneva, preden naročite današnjo," svetuje slavni kuhar.

Školjke in ribe

Mnenja so deljena tudi glede naročanja školjk in rib v restavracijah. Nekateri kuharji svetujejo, naj morskih sadežev ne uživamo v nepreverjenih restavracijah, zlati ne tistih dvomljive kakovosti – še posebej ko gre za ostrige, ki lahko povzročijo nevarno zastrupitev.

Sladica

Chef Jacoby Ponder svetuje, da sladico v restavraciji izpustite. Večini od nas po obilnem obroku ne ostane v želodcu veliko prostora, a če se vam res zahoče nekaj sladkega, je bolje, da se oglasite v slaščičarni ali lokalu, ki je specializiran za sladice. Če ste v restavraciji, znani po kreativnih slaščicah, vam tega pravila seveda ni treba upoštevati, a marsikatera restavracija nima odličnih slaščičarskih mojstrov v kuhinji, priprava sladkih jedi pa zahteva drugačna pripravljalna znanja.

Že ena "slaba" ostriga vas lahko spravi v bolnišnico.  
Profimedia

Hrana, ki jo kuhamo doma

Odhod v (boljšo) restavracijo je doživetje in nova izkušnja. Restavracije ne smemo dojemati zgolj kot kraja, kjer se bomo nasitili, menijo številni kuharski mojstri. In zato ne naročajo jedi, ki bi jih sicer zlahka naredili doma. Takšen način razmišljanja jim služi kot korak iz cone udobja, saj je vznemirljivo naročati jedi, pri katerih lahko ugibamo, kaj bomo dobili na krožnik. Obisk restavracije je lahko izlet med nove okuse in živila. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta