Intimnosti po porodu: Izpoved ženske, ki je z možem občevala dve uri po tem, ko je rodila, razklala javnost

D.Ži
27.09.2023 11:12

Primer neučakane Debore Hodge, ki pravi, da sta z možem po rojstvu otroka začutila "posebno bližino", sproža vprašanja o tem, kdaj je pravi čas za vrnitev k spolnim odnosom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šest tednov? Osemnajst mesecev? Dve uri? Čas vrnitve k spolnim odnosom je stvar individualne odločitve para. 
Profimedia

Koliko časa mora preteči po porodu pred nadaljevanjem spolnih odnosov? Časovno obdobje, v katerem bosta spet intimna, je povsem individualna stvar, vendar ima medicina vseeno glede tega nekaj pomembnih nasvetov.

Strokovnjaki s klinike Mayo priporočajo vsaj štiri- do šesttedenski premor, ne glede na to, ali ste imeli vaginalni porod ali carski rez. Tveganje za zaplete po porodu je največje v prvih dveh tednih, tudi če gre za lahke in hitre nožnične porode, kjer ni bila potrebna epiziotomija. Pri težjih porodih, pri katerih je prišlo tudi do operativnih posegov, svetujejo bistveno daljši premor. Večina strokovnjakov priporoča najmanj šest tednov spolne abstinence zaradi velikega tveganja različnih okužb.

Raziskave so pokazale, da so ženske v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, v času, ko ni bilo dovolj poudarka na nujnosti okrevanja po porodu, nadaljevale s spolnimi odnosi manj kot dva tedna po porodu.

Profimedia

Zadnje raziskave so pokazale, da je zavedanje o pomenu okrevanja žensk po porodu danes zelo visoko. Glede na študije Mednarodnega časopisa za porodništvo in ginekologijo večina žensk ugotavlja, da tudi navedenih šest tednov ni bilo dovolj za popolno okrevanje, ki bi omogočilo neboleč spolni odnos. 

Poleg telesnih zapletov, ki jih povzroča porod, matere poročajo o občutnem zmanjšanju libida v obdobju po njem. Strokovnjaki trdijo, da je pomanjkanje želje po seksu po porodu normalen pojav. S seksom tako ne bi smeli hiteti, dokler ženska ni fizično in psihično pripravljena.

Primer Debore Hodge, ki je nekoč v britanski televizijski oddaji This Morning razkrila, da je s partnerjem seksala dve uri po porodu, je presenetil mnoge. "Med nama je nastala neverjetna bližina. Nisem se počutila seksi, ampak posebno. Verjamem, da je to posledica zdravil, ki sem jih jemala," je v intervjuju priznala Deborah in dodala, da je pred porodom prejela epiduralno anestezijo in da je to verjetno razlog, da seks dve uri po porodu zanjo ni bil neprijeten. 

Večina odzivov na družbenih omrežjih je bila negativnih. "Oprostite, ampak zame to preprosto ni normalno. Tudi če ste imeli najlažji petminutni porod na svetu, ste po vsem tem še vedno izčrpani in ... pravkar ste rodili. Niti na stranišče nisem hotela, kaj šele, da bi razmišljala o seksu," na forumih piše ena od komentatork. 

Bili so tudi taki, ki pravijo, da v njenem početju ne vidijo problema, ker ni uradne medicinske prepovedi spolnih odnosov neposredno po porodu, dokler se ženska dobro počuti. 

Tudi na Redditu teče razprava o tem, koliko časa mora preteči od poroda do spolnega odnosa, mnenja in izkušnje žensk pa so različne. "Takoj, ko je minilo šest tednov. Imela sem lahek porod, brez šivov in hormoni so mi divjali. Nisem mogla čakati tako dolgo," pravi neka uporabnica.

Ženske so včasih seksale že manj kot dva tedna po porodu.  
Profimedia

"Sem ženska z zelo močnim libidom. Rodila sem štiri otroke, med porodom nisem nikoli počila. Običajno sem se k spolnim odnosom vrnil po štirih ali šestih tednih. Vendar zelo počasi in vedno sem potrebovala nekaj mesecev, da sem popolnoma uživala," piše druga.

"Minilo je 18 mesecev od rojstva mojega sina in z možem še vedno nisva imela spolnih odnosov. Enkrat sva poskusila, a je bilo zame tako boleče, da sva odnehala, še vedno nisem pripravljena," piše tretja uporabnica omrežja, v njenem komentarju se je prepoznalo veliko drugih žensk.

"Vse razumem. Na srečo imam zelo razumevajočega moža. Imela sem težek porod z veliko zapleti, fizično sem okrevala mesece, psihično pa še vedno nisem pri sebi in trenutno nimam nobene želje po seksu, čeprav je od poroda minilo že več kot leto dni," dodaja ena od komentatork.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta