Iz Madžarske v širni svet: BMW Vision Neue Klasse X

Artur Švarc
02.04.2024 06:00

Prihodnje leto se bo v tovarni v Debrecenu začela proizvodnja novega električarja, ki bo nadomestil aktualnega iX3. Zdaj ga predstavljajo v študijski obliki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koncept prihodnjega električnega SUV ima zelo retro oblikovane ledvičke. 
Bmw

Lansko jesen smo na salonu v Münchnu spremljali razkritje koncepta Vision Neue Klasse v limuzinski obliki, zdaj pa Nemci družino novih električarjev dopolnjujejo še križancem, ki so mu dodali oznako X. Najopaznejši oblikovni detajl so manjše osvetljene ledvičke, ki skupaj z matričnimi žarometi zmorejo ustvariti poseben svetlobni učinek, ko se voznik približa avtomobilu. Uradno pri BMW-ju o dimenzijah ne govorijo, a slišati je, da novinec v dolžino meri okrog 4,7 metra, kar je približno toliko kot je dolg aktualni X3. Zadnji del na neki način malce spominja na X5 ali celo velikega XM, kjer ne manjkajo podolgovate luči z novo grafiko in difuzor.

Minimalistična notranjost, kot se za električarja spodobi.
Bmw

Pogled v notranjost razkriva uvedbo posebnega sistema​ Panoramic Vision, ki seveda prihaja tudi v serijski model. Gre za poseben prikazovalnik, ki se razteza čez celotno širino vetrobranskega stekla in popolnoma spremeni predstavo o armaturni plošči, kot jo poznamo zdaj. Iz prostostoječega zaslona na sredinski konzoli bo mogoče z eno potezo urediti, da se na tem podolgovatem zaslonu prikazujejo želeni podatki. Celotna zasnova potniškega prostora deluje prostorno, udobno in po načelu manj je več. Gumbov in stikal tako rekoč ni opaziti, so se pa izdatno potrudili pri razvoju ambientalne osvetlitve kabine.

BMW-jev oblikovalski jezik že nekaj časa stavi na ostre robove.
Bmw

Kar se tiče pogona, je znano le dejstvo, da se uporablja šesta generacija pogonov eDrive, da ima litij-ionska baterija za 20 odstotkov več kapacitete in da za polnjenje skrbi 800-voltna arhitektura. To v praksi pomeni, da bo za doseg 300 kilometrov potreben le desetminutni postanek. Kot že omenjeno bo Vision Neue Klase prvi avtomobil, ki ga bodo proizvajali v madžarski tovarni od sredine prihodnjega leta, leto kasneje pa se mu pridruži še limuzina. To sta le dva od skupno šestih načrtovanih električnih novincev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta