Je ena od teh kombinacij tudi vaša pin koda? Potem je čas, da jo čimprej zamenjate

A.L.
29.05.2024 10:34

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri nove pin kode?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko boste izbirali novo pin kodo, je dobro, da se izogibate očitnim kombinacijam.
Profimedia

Kljub temu, da je pin koda ključna za zaščito naših osebnih podatkov, marsikdo še vedno uporablja preproste kombinacije, ki nepridipravom olajšajo dostop do naših telefonov ali bančnih kartic. Raziskave kažejo, da so nekatere pin kode izjemno pogoste, kar pomeni, da jih je preprosto uganiti. 

Portal N1 povzema N1 Zagreb, ki je nedavno poročal o študiji naslovom "Information is Beautiful", v kateri so analizirali več kot 3 milijone pin kod in identificirali najbolj pogoste kombinacije, ki bi jih nepridipravi lahko poskusili uporabiti za nepooblaščen dostop do vaših naprav ali bančnih računov. "Do teh podatkov so strokovnjaki prišli s preučevanjem podatkov o kodah, do katerih so se hekerji dokopali v različnih in številnih napadih, ki so se pojavili na spletu," piše N1.

Najnovejša raziskava je razkrila deset najpogosteje uporabljenih štirimestnih pin kod. Prva na seznamu je koda "1234", ki jo uporablja skoraj 11 odstotkov ljudi.

Druge najpogosteje uporabljane in preproste kombinacije so "1111", "0000" in "1212", piše N1. Med najmanj varnimi pin kodami so tudi "7777", "1004", "2000", "4444", "2222" in "6969". V kolikor je ena od teh kombinacij tudi vaša pin koda, je čas, da jo čimprej zamenjate.

Ko boste izbirali novo pin kodo, je dobro, da se izogibate očitnim kombinacijam, kot je vaš rojstni datum ali rojstni datum vaših najožjih družinskih članov. Bolje je, da se odločite za naključno štirimestno število, ki nima očitne povezave z vašim življenjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta