Kako lahko iz travme stopimo proti svoji celovitosti in ozdravitvi

Maja Furman
22.10.2024 13:39

Za kakovostno in zavestno življenje je prav, da ozavestimo svoje travme in se preko njih opolnomočimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gabor Maté in Doris Polak Kuder 
Osebni Arhiv

Na Večeru v živo si boste lahko v torek, 5. novembra, ogledali dokumentarni film svetovno znanega zdravnika, avtorja in misleca Gaborja Matéja Modrost travme. Po filmu bosta z edino licencirano izvajalko njegove metode v Sloveniji, Doris Polak Kuder, tudi pogovor in delavnica. Pridite, če želite ozavestiti svoje travme, jih preseči in zaživeti polno.

KUPI VSTOPNICE

Gabor Maté

Je svetovno znan strokovnjak, kanadski zdravnik družinske medicine, ki je posebno pozornost namenil otroškemu razvoju, vplivu travme in njenim možnim vseživljenjskim vplivom na fizično in duševno zdravje. Travmo je raziskoval in jo še raziskuje v povezavi z avtoimunimi boleznimi, rakom, motnjo pozornosti, raznimi odvisnostmi in drugimi vrstami bolezni. V svojih knjigah, ki so zelo priljubljene, in v dokumentarnem filmu navaja številne primere, ki povezujejo travmo iz otroštva in telesne bolezni v odrasli dobi.  

Ko travma postane naša moč

Preteklosti ne moremo spremeniti, čeprav si včasih zaželimo, da bi imeli to moč. Na to, kako živimo, bistveno vplivajo travme oziroma senčni deli, ki jih nosimo v sebi. Travme določajo, kako ljubimo, delujemo, kako dojemamo življenje, kako živimo. Za kakovostno in zavestno življenje je prav, da ozavestimo svoje travme in se preko njih opolnomočimo. Kot pravi Gabor Maté: "Travma ni to, kar se nam zgodi. Travma je to, kar se zgodi v nas kot posledica tega, kar se nam zgodi." Prav iz teh dveh stavkov izvira naša moč, da bolečino travme pretopimo v energijo življenja. Modrost travme je film, katerega ogled se priporoča vsakemu. Travma ni način učenja, ki si ga želimo. Niti ni travma tisto najgroznejše, kar se lahko človeku zgodi. Je pa travma realna izkušnja, ki jo imamo. Dokumentarni film prikaže neprecenljivo izkušnjo človeka, ki je življenje posvetil razumevanju povezave med boleznijo, odvisnostjo, travmami in družbo. Odpre nam tudi izjemno pozitivno perspektivo, kako lahko iz travme stopimo proti svoji celovitosti in ozdravitvi. Dr. Maté namreč pravi, da so naši možgani, še posebno naš limbični sistem, odgovorni za sproščanje kortizola, ki je odgovoren za odzive "boj ali beg" in "zmanjševanje bolečine", kadar se soočamo s stresom. To je povsem naravna reakcija na naše okolje, ki vključuje čustvene in duševne izkušnje. "Travma je natančno določena vrsta stresa - stres, ki ga ne moremo obvladovati in v katerem smo povsem nemočni." Travma lahko izvira iz mnogih virov: vojna, nesreče, nasilje, zloraba, zanemarjanje, izguba, ločitev, revščina, invalidnost, bolezen, razveza, smrt in še veliko več. Gabor Maté pravi tudi, da moramo vse travme obravnavati s sočutjem. Travma obstaja na osebni ravni, a tudi v kolektivni sferi, kot primer navaja preganjanje kanadskih staroselcev in posledično zasvojenost, bolezen in samomor, pa tudi dediščino rasizma in suženjstva v ZDA. V večini primerov je, kot pravi, travma večgeneracijska, saj na svoje potomce prenašamo tisto, česar v sebi nismo razrešili. Če travma ostane nezaceljena in nepredelana, vpliva na naše življenje.

Doris Polak Kuder

Travmo lahko zamenjujemo z občutki stresa, tesnobe in depresije, vendar dr. Maté opozarja, da je "travma občutek, da v tistem trenutku nismo varni, zato se mora naše telo zavarovati". Za razumevanje tega občutka Doris Polak Kuder vodi spremljevalni program ob filmu Modrost travme, v katerem imajo prisotni možnost na krajših ali daljših delavnicah narediti korak naprej iz svojih bolečin, ovir in bolje spoznati ter razumeti sebe. Doris Polak Kuder je magistra farmacije in certificirana izvajalka metode dr. Gaborja Matéja. Pravi, da so kronične bolezni, tako fizične kot duševne, večinoma posledica naših dejanj, ne naključnih napak. So posledica načina, kako živimo in smo bili vzgojeni. Zahodna družba se sooča z epidemijo tesnobe, kroničnih bolezni in uporabe psihoaktivnih substanc, in to na vrhuncu svojega tehnološkega razvoja. Manjka nam čustvenega zdravja, ki je temelj za fizično zdravje. Vrata v čustveno kompetentnost nam Doris razkriva na igriv in lahkoten način tudi v svojem priročniku z naslovom Kako se naučimo voziti kolo?

Na Večeru v živo

Zakaj priti na ogled filma Modrost travme ter zanimivo in koristno druženje po njem? "Rekla bi, naj ljudje pridejo zaradi sebe. Približno polovica obiskovalcev pride na moje dogodke sama, brez prijateljev ali partnerja. Edini način, da se soočimo s to stigmo, je namreč ta, da pridemo in spoznamo, koliko se o tem že govori. Da nismo sami in da spoznamo, da obstaja tudi pot iz travme. Film si je ogledalo že več kot 10 milijonov ljudi, v 230 regijah in državah sveta, veliko zanimanje zanj pa je tudi v Sloveniji. Morda sta ravno ogled filma Modrost travme in obisk delavnice tisti kanček sočutja, ki ga lahko zdaj podarimo sebi in najdemo kakšen odgovor na vprašanja, ki nas pestijo," povabi Doris Polak Kuder, ki bo z nami na dogodku.

KUPI VSTOPNICE
Večer

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.