Ljudje se vedno manj zavedamo, kako nevarno je sončno sevanje

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
08.06.2024 06:00

Nevarnosti UV-sevanja se ponavadi zavemo šele, ko je prepozno. Letno v Sloveniji za kožnim melanomom zboli okoli 3000 ljudi, za invazivno obliko pa skoraj 700. Kdaj in kako se, če sploh, izpostaviti sončnim žarkom?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Lahko ste še tako prepričani, da se vam na težko pričakovanem dopustu ne more zgoditi nič slabega, a dejstvo je, da nesreča nikoli ne počiva. Zato se na oddih vedno odpravite dobro pripravljeni. Nujna potovalna lekarna, kakovostna sončna očala ter vsa potrebna sredstva za sončenje in po njem naj se znajdejo na vrhu seznama celotne potrebne prtljage. Očala, pokrivala in zaščita s sredstvi za sončenje pa naj vas spremljajo tudi na sprehodu po mestnih ulicah, ob poležavanju na plaži ali namakanju v bazenu, morju ali jezeru. 

Soncu se izogibajte od 10. do 16. ure

Nevarno UV-sevanje na nas ne preži samo na oddihu, ko se ponavadi sprostimo in tako pozabimo na vse, kar ogroža naše zdravje, ampak tudi na domačem vrtu, ob brezskrbnem posedanju v lokalu, celo med vožnjo z avtomobilom, ko sonce pripeka skozi vetrobransko steklo. A tega se ponavadi ne zavedamo, kar potrdi tudi Anja Matušin. Tudi sama se je nevarnosti sončnih žarkov zavedela šele, ko je zbolela za kožnim melanomom. Danes na vse skupaj gleda drugače, predvsem pa se dobro zaveda pomembnosti preventive in tudi druge opozarja na nevarnosti sonca. A hkrati v pogovoru z ljudmi ugotavlja, da je tovrstno zavedanje med nami zelo nizko, čemur pritrjuje tudi prim. doc. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana. "Ozaveščenost večine Slovencev o dejavnikih tveganja za nastanek kožnega raka je pomanjkljiva, predvsem pa je slabša, kot je bila med letoma 2011 in 2019. UV-sevanje je leta 2011 kot tvegano prepoznalo 88,3 odstotka v anketi vprašanih Slovencev, leta 2019 samo 65,3 odstotka." 

Tudi podatki Mednarodne agencije za raziskovanje raka potrjujejo, da Slovenci ne jemljemo dovolj resno nevarnosti izpostavljanja soncu. Po njih se namreč naša država uvršča med države, kjer je delež kožnega melanoma, povezanega z UV-sevanjem, okoli 90-odstoten. Glede na pojavnost kožnega melanoma je Slovenija na osmem mestu med državami Evropske unije. Letno v Sloveniji za to boleznijo zboli okoli 3000 ljudi, z invazivno obliko kožnega melanoma pa skoraj 700.

Sončenje je po besedah doc. dr. Barbare Perić z Onkološkega inštituta še posebno tvegano za otroke: "Velika izpostavljenost soncu pri otroku do desetega leta starosti skoraj podvoji tveganje za kožnega raka kasneje v življenju!" Zato je nujno potrebna preventiva, predvsem pa odgovorno obnašanje. "Najbolj smo zaščiteni, če se varno izpostavljamo UV-sevanju," je nedvoumna Tanja Planinšek Ručigaj. Soncu se je treba izogibati od 10. do 16. ure, priporočljivo je spremljati UV-indeks, predvsem pa se obvezno zaščititi z oblačili, pokrivali, sončnimi očali ter na kožo redno nanašati sredstva za zaščito pred soncem. Ta naj imajo zaščitni faktor 50, nikakor pa ne manj kot 30, še izpostavi Ručigajeva, ki svetuje, da zaščito na vsaki dve uri na najbolj izpostavljenih delih kože obnavljamo. Prav tako bodimo pozorni na spremembe na koži. Planinšek Ručigajeva namreč opozarja, da je eden od preventivnih ukrepov za zgodnje odkrivanje kožnih sprememb redno samopregledovanje kožnih znamenj. To je zlasti pomembno pri vseh tistih z večjim tveganjem za kožni melanom, to pa so svetlolasi, pegasti in rdečelasi posamezniki. Tem svetuje tudi redne dermatološke preglede kože. 

Kožni rak se pojavi tudi na vekah

UV-sevanje povzroča tudi akutne in kronične okvare oči, med prve spada snežna slepota, med slednje pa prezgodnji nastanek sive mrene, degenerativne spremembe na roženici ter veznici in - kar je najbolj pomembno - kar pet do deset odstotkov primerov kožnih rakov se pojavi na vekah. Ukrepe, ki jih je treba dodatno upoštevati pri izpostavljenosti soncu, če želimo ustrezno zaščititi tudi oči, izpostavlja oftalmologinja Ana Gornik z Očesne klinike UKC Ljubljana: "UV-indeks je za oko zavajajoč, saj se tudi brez neposrednih sončnih žarkov UV-sevanje odbija od površin, to pa vpliva na večjo izpostavljenost oči. Zato se je treba zaščititi s pokrivali in s sončnimi očali, izjema so le otroci do desetega leta starosti, za katere je uporaba sončnih očal priporočljiva le v ekstremnih svetlobnih razmerah, denimo na visoki nadmorski višini in ob vodi." Očala morajo imeti seveda ustrezna in kakovostna stekla, zato jih kupujemo zgolj pri optikih, ki nam bodo znali svetovati, kakšna izbrati. 

Canstockphoto

A gotovo vas zanima, kdaj pa ima sonce zdravilne učinke, o katerih pogosto govorijo strokovnjaki. Stališče Svetovne zdravstvene organizacije je, da so majhne količine UV-sevanja koristne za zdravje in imajo bistveno vlogo pri nastajanju vitamina D. Vendar za vzdrževanje ustrezne ravni vitamina D v telesu v poletnem času zadostuje že od 5 do 15 minut izpostavljanja soncu na sicer že razkritih delih telesa, kot so obraz, dlani, roke, od dva- do trikrat tedensko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta