Na območju Pulja prijeli moškega z dobrim kilogramom brizgačev, ki veljajo v Aziji za drago specialiteto

A.L.
12.07.2022 12:29

Pomembno vlogo imajo predvsem za podmorski ekosistem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Puljski policisti so sinoči ujeli moškega med nezakonitim lovom, domnevno naj bi šlo za hrvaškega državljana. Po poročanju portala Morski.hr so na plovilu 66-letnika našli 1680 gramov brizgačev, bolj znanih pod imenom morske kumare, ki jih je moški pred tem nezakonito ulovil na dah. Zaradi kršitve zakona o varstvu narave so zoper moškega podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Brizgači veljajo za zaščiteno vrsto v Jadranskem morju, v Aziji pa slovijo kot prava kulinarična specialiteta. Tam za kilogram morskih kumar odštejejo med 100 in 500 dolarji, po nekaterih informacijah celo do 3000 dolarjev.

Profimedia

Sicer pa imajo pomembno vlogo predvsem za podmorski ekosistem. Prehranjujejo se namreč z organskimi snovmi, ki se nahajajo na peščenem dnu in tako čistijo morske usedline. V nasprotnem primeru bi se bakterije hitro razmnoževale in prekomerno porabljale kisik, kar bi v privedlo do uničenja življenjskega prostora številnih morskih organizmov in na koncu do njihovega pogina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta