(NAGRADNO GLASOVANJE) Na izlet do najlepših slovenskih jezer, katero pa je vam najlepše?

Večer Večer
12.07.2023 16:02

Bliža se poletje in lepi dnevi kar kličejo po izletih. Predstavljamo vam ideje za izlet do čudovitih slovenskih jezer, ki niso tako pogosto v vaših mislih, a vas bodo vseeno očarala s svojo slikovitostjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Triglavska jezera
Profimedia

Med vsemi omenjenimi jezeri pa boste vi na koncu izbrali najboljše oziroma najlepše. Da ne bo vse zaman, bomo med vsemi glasovi izžrebali srečnega nagrajenca/-ko, ki bo prejel/-a pametno uro Imilab. Vso srečo vsem glasovalcem!

Ob besedni zvezi "najlepše slovensko jezero" ste prav gotovo pomislili na Blejsko in Bohinjsko jezero. Obstaja pa velika verjetnost, da ste ju že (večkrat) obiskali. Spodbujamo vas, da raziščete izjemne možnosti, ki nam jih ponuja naša čudovita dežela, in obiščete eno (ali več) jezer, ki vas bodo prav tako navdušila.

Triglavska jezera občudujemo med pohodom po pravljični pokrajini v Dolino Sedmerih jezer.

Triglavska jezera se razprostirajo med 1319 in 1988 metri nadmorske višine in vsa jezera spadajo v Triglavski narodni park, kjer moramo spoštovati določena pravila, med temi je tudi to, da se v jezerih ne smemo kopati. V enem dnevu je nemogoče obiskati vsa jezera, mi vam predlagamo, da je vaš cilj Dvojno jezero ob Koči pri Triglavskih jezerih.

Zelenci
Sanja Macur

Ostajamo na Gorenjskem, kjer lahko obiščemo naravni rezervat v Zelencih. Jezero navdušuje s slikovitostjo in neverjetno smaragdno zeleno barvo. Izlet lahko obogatimo še z obiskom jezera Jasna, kjer se tisti bolj pogumni lahko osvežite s skokom v osvežujočo kristalno čisto vodo.

Zelenci ležijo takoj za vasjo Podkoren, na severnem robu Triglavskega narodnega parka. Ob jezeru je urejeno parkirišče, od koder se do Zelencev podamo skozi gozdiček, do vodne gladine pa nas vodi lesena pot s pomoli. Na koncu poti nas čaka razgledni stolp, s katerega so čudoviti pogledi na okolico. Slabih deset minut stran najdemo jezero Jasna. Če vam je voda v jezeru Jasna prehladna za kopanje, pa lahko najamete sup ali kanu, lahko pa zgolj uživate v čudovitih razgledih ob pitju kave, piva ali drugih dobrotah iz gostinske ponudbe.

Z ljubeznijo nas vabi Planšarsko jezero na Zgornjem Jezerskem. Jezero ima obliko srca, v njem pa se lahko kopamo in uživamo v bistri vodi zelenih odtenkov, obdani z neokrnjeno naravo in mogočnimi drevesi. 

Jezero so zajezili domačini, obdajajo pa ga mogočen smrekov gozd ter strme stene okoliških vršacev. Dostopno je peš, s kolesom ali z avtomobilom. Da bomo lahko raziskovali čudovito pokrajino in jezera, moramo tudi kaj dobrega pojesti. In gostišče ob Planšarskem jezeru nam ponuja pristno lokalno in zelo okusno hrano. Če pa smo bolj za piknike, nam okolica jezera ponuja čudovite prostore za piknik v naravi. 

Po obisku lažje dostopnih jezer na Gorenjskem ljubiteljem pohodništva predlagamo vzpon do največjega slovenskega visokogorskega jezera, ki ga najdemo na 1394 metrih nadmorske višine – Krnsko jezero.

Ledeniško jezero je dostopno z več strani, lep in nezahteven pohod pa nas vodi iz doline Lepena v Trenti in taja približno dve uri. Kopanje je prepovedano zaradi ohranjanja narave, lahko pa ob jezeru uživate v pikniku z enim najlepših razgledov daleč okoli.

Nimajo pa samo Gorenjci tako čudovitih kotičkov. Tudi drugod po Sloveniji najdemo jezera, vredna obiska.

S pohoda na Lovrenška jezera PD lovrenc na pohorju
Anžej Bečan

Skočite na Pohorje in obiščite Lovrenška jezera, katerih obisk lahko združite z obiskom Rogle, ali pa po obisku Lovrenških jezer nadaljujte pot še do Ribniškega jezera in Ribniške koče.

Lovrenška jezera boste našli na Lovrenškem barju, dostopna pa so peš, zato kar pot pod noge. Čaka vas čudovit sprehod po lesenih stezicah, ki vas vodijo čez barje, med čudovito naravo in jezeri. Ker pot do jezer in med njimi ni utrujajoča, predlagamo, da pot nadaljujete še nekoliko dlje. Po dobri uri hoje boste prišli do Ribniškega jezera, ki leži tik pod Jezerskim vrhom. Prav tako kot pot med Lovrenškimi jezeri je tudi tukaj stezica speljana med barjanskim ruševjem, ker pa je jezero nekoliko manj obljudeno kot Lovrenška jezera, si tukaj res lahko spočijete in se potopite v svet lastnih misli.

Za aktivne in zabave željne obiskovalce bosta pravi jezeri Velenjsko in Šmartinsko jezero. Jezeri namreč ponujata neskončno možnost izbire preživljanja časa.

Velenjsko jezero
Brina Kerič

Velenjsko jezero ponuja številne aktivnosti. Urejena Velenjska plaža kar kliče po skoku v jezero, lahko supate, se udeležite šole jadranja ali surfanja. Ob jezeru lahko kampirate, kolesarite, se odpravite v miren kotiček na ribolov ali pa se povzpnete na konja in okolico jezera raziščete na konjskem hrbtu. Šmartinsko jezero se je skozi leta spremenilo v rekreacijsko, športno in turistično območje in je vedno bolj priljubljeno tako med domačini kot med izletniki. Šmartinsko jezero ponuja dnevne aktivnosti za vso družino, niso pozabili niti na vaše štirinožne prijateljčke. Izposodite si lahko kajake, čolne, pedoline, lahko wakate ali supate. Ponujajo prostor za športni ribolov, v bližini pa so tudi igrišče za golf ter številni ponudniki gostinskih storitev.

Ob jezerih, ki smo jih izpostavili, naša deželica pod Alpami skriva še veliko vodnih biserov, ki nas navdušujejo s svojo lepoto, neokrnjeno naravo ali pa z urejenostjo na takšen ali drugačen način. Še nekaj omembe vrednih jezer bomo našteli, vas pa vabimo, da v nadaljevanju med podanimi možnostmi izberete tisto, ki je vam najljubše.

Jezera, ki jih ne smemo izpustiti: Zbiljsko jezero, romantično jezerce z velikim številom labodov, Trbojsko jezero, raj za supanje, Divje jezero, naravni spomenik, Bloško jezero, idilično jezero na Bloški planoti, Ptujsko jezero, največje slovensko umetno jezero, presihajoče Cerkniško jezero in še bi lahko naštevali. 

Glasujte za najlepše slovensko jezero v spodnjem obrazcu in zadenite pametno uro Imilab!

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta