Peugeot rifter: Avto, ki je "izgubil" motorje z notranjim zgorevanjem

Vinko Kernc Vinko Kernc
10.10.2022 05:00

Po novem je Peugeotov rifter, zelo bližnji sorodnik Citroënovega berlinga, na voljo zgolj v električni izvedbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peugeot e-rifter
Vinko Kernc

Dogaja se od letošnjega maja: isti koncern, PSA oziroma zdaj Stellantis, in isti avtomobil, berlingo oziroma rifter/partner. Tako kot osebni berlingo je tudi rifter ''izgubil'' motorje z notranjim zgorevanjem in je na voljo le še v električni izvedbi.

Po štirih letih, ko bi sicer pričakovali običajno vmesno prenovo, so tudi pri Peugeotu oklestili pogonsko ponudbo na zgolj električno gnano osebno različico e-rifter. Tudi ta ima, enako kot ë-berlingo, pogonu namenjen 100-kilovatni elektromotor z 260 njutonmetri navora. Napaja ga baterija kapacitete 50 kilovatih ur, ki se na hitri (največ 100 kW) polnilnici do 80 odstotkov napolni v pol ure, na 11-kilovatni polnilnici v petih urah in na domači vtičnici (šuko, 8 A, 3,7 kW) v 31 urah. Polna baterija zadostuje za do največ 282 kilometrov vožnje po WLTP.

Vinko Kernc

Omenjene zmogljivosti so na voljo le v načinu Sport; v načinu Normal ima motor 210 Nm in 80 kW, v načinu ​Eco pa 180 Nm in 60 kW. E-rifter je opremljen tudi z možnostjo upravljanja na daljavo s pomočjo aplikacije My Peugeot, vse drugo pa je enako kot pri rifterju, predstavljenem leta 2018. Cene za e-rifter se začnejo pri 38.530 evrih, na voljo sta dve karoserijski dolžini ter trije paketi opreme. Pri Peugeotu ponujajo tudi elektrificirano različico dostavniškega partnerja ter - kar utegne marsikoga prepričati - nekaj rifterjev z bencinskim ali dizelskim motorjem iz zaloge; dizelski je na voljo že od 23.670 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta