Slovenski avtomobilski trg je še vedno v minusu, renault clio, dolgoletni slovenski prvak, vse bolj ogrožen

Janez Kovačič Janez Kovačič
19.09.2022 05:00

Avgust je bil za slovenski posel z avtomobili nekoliko drugačen kot na nekaterih drugih evropskih trgih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyotin mali športni terenec yaris cross gre zelo dobro v promet.
Tovarna

V Nemčiji, najpomembnejšem avtomobilskem tržnem prostoru Evrope in EU, so imeli plus, pri nas pa minus. Ko gre za celoletne številke, pa smo znova v naročju EU, ki se letos nikakor ne more izkopati iz rdečih številk.

Avgusta je bilo pri nas prodanih 3339 osebnih avtomobilov. To je bilo za 5,3 odstotka manj kot avgusta lani. Na letni ravni je bil padec bistveno večji – prodanih je bilo 32.982 osebnih avtomobilov, minus pa je bil 15,3-odstoten. Mimogrede – v tem času je bilo prodanih tudi 4987 lahkih gospodarskih vozil (LGV). Podatek je pomemben, ker je eden izmed pokazateljev splošnih gospodarskih okoliščin. Te, jasno, niso obetavne, zato tudi prodaja LGV ni ugodna.

Avgust je pokazal tudi nekoliko spremenjeno sliko dogajanja na slovenskem avtomobilskem trgu, ko imamo v mislih avtomobilske tovarne. Zadnja leta sta se na vrhu izmenjevala nemški Volkswagen (VW) in francoski Renault, toda v letošnjem osmem mesecu je francoska tovarna zaostala ne le za VW, pač pa tudi za Škodo, Hyundaiem in tudi Toyoto. Tudi na osemmesečni ravni je Renault (2960 vozil) zaostal za VW (5203) in Škodo (3069), medtem ko sta Hyundai (2330) in Toyota (2271) še nekaj bolj zadaj. Težko je reči, zakaj Renault ni več v vrhu, pri čemer v Novem mestu še vedno nastajajo renaulti (clio in twingo), ki jih prav zaradi tega (še) imamo nekako za svoje. Lanska zamenjava lastništva (prodajna mreža je prešla v izraelske roke) ne bi smela biti razlog, in to še posebno zaradi tega, ker novi lastnik ni potegnil še nobene pomembne poteze – ali pa prav zaradi tega. Sicer pa drži, da so bile po osmih mesecih na boljšem zgolj štiri tovarne – Toyota (plus 52,2 odstotka), Kia (9,4 odstotka več), Mercedes-Benz je prodal za 42,9 odstotka več, na boljšem je bil tudi Jeep (plus 32,9 odstotka).

Renault clio je po osmih mesecih še najbolje prodajani avto pri nas, a konkurentje so vse bliže.
Vinko Kernc

Vse to je nekoliko vplivalo tudi na lestvico najbolje prodajanih avtomobilov. Renault clio, desetletja prvak, je po osmih mesecih še povsem na vrhu (984 vozil), toda zelo blizu je Volkswagnov T-roc (978), pa tudi škoda octavia (887) in kia sportage (822) ne zaostajata veliko. Volkswagnov manjši športni terenec je res v velikem galopu, pri čemer je njegov napredek še bolj presenetljiv zaradi tega, ker je vendarle dražji od clia.

Med dvajseterico najbolje prodajanih avtomobilov so le štirje, ki jim je šlo doslej bolje kot v enakem času lani: kia sportage, toyota yaris cross, peugeot 208 in jeep compass. V vsakem primeru pa si nekaj več pozornosti zasluži tik pred koncem preteklega leta rojeni Toyotin mali športni terenec yaris cross. Lani je imel vsega 19 kupcev, letos 749 in menda je vrsta čakajočih zelo dolga.

Sicer pa pregled prodaje po razredih pojasnjuje zgoraj opisano dobro prodajo športnih terencev in še posebno majhnih. Njihova prodaja je zrasla na 9069 vozil, kar pomeni, da je tista vrsta (razred) avtomobilov, ki gre daleč najbolje v promet. Ob tem je bilo prodanih tudi 6446 srednje velikih in 2513 velikih športnih terencev, skupaj več kot 18 tisoč. Njihov skupni tržni delež je kar 54,6-odstoten. Še naprej se zmanjšuje prodaja majhnih avtomobilov (5299) in vozil nižjega srednjega razreda (4563), tistih, ki so še nedolgo tega kraljevali v slovenskem avtomobilskem prostoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta