Priznanje: YouTuber namerno strmoglavil letalo, da bi si povečal število ogledov

M.R.
12.05.2023 16:13

Spletni vplivnež, ki objavlja videoposnetke na YouTubu, je priznal, da je namerno strmoglavil manjše letalo, da bi si povečal število ogledov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Andrej Petelinšek

29-letni Trevor Jacob je decembra 2021 na družbenem omrežju YouTube objavil posnetek strmoglavljenja letala, pri tem pa je trdil, da je šlo za nesrečo. Do danes je imel posnetek okoli tri milijone ogledov. 

Novembra 2021 je z letališča v Santi Barbari vzletel z letalom, na katerega je namestil več kamer. Poleg tega je imel tudi padalo in selfie palico za snemanje.

35 minut po vzletu je letalo strmoglavilo v nacionalni gozd Los Padres. Strmoglavljenje je Jacob šele dva dni po dogodku prijavil nacionalnemu svetu za prometno varnost, pri tem pa preiskovalcem zatrdil, da je letalo izgubilo moč in da ne ve, kje so razbitine letala. V resnici pa je že takoj po strmoglavljenju odšel do razbitin in z njih snel nameščene kamere ter tako zavaroval posnetke. 

Decembra 2021 se je nato s prijateljem še enkrat odpravil na kraj strmoglavljenja letala in razbitine odvlekel nazaj v Santo Barbaro ter jih tam deponiral v hangarju. Dele letala je uničil, druge pa odvrgel v več zabojnikov za odpadke v okolici letališča, s čimer je, kot je priznal, želel zavesti preiskovalce. 

Posnetek je nato objavil 23. decembra 2021. Aprila lani pa so mu pristojne oblasti, ki so razkrinkale njegovo dejanje, razveljavile dovoljenje za letenje.

"Nobenega namena ni imel priti na cilj, ampak je med poletom namerno skočil z letala in snemal, kako leti s padalom ter kako letalo izgublja višino in nato strmoglavi," je pojasnil državni tožilec, ki je proti njemu vložil obtožnico. Zdaj je Jacob krivdo priznal. Povedal je, da je video, ki je bil uprizorjen, posnel v dogovoru s pokroviteljem. Zaradi oviranja preiskave mu grozi do 20-letna zaporna kazen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta