(RECEPT) Čilski zdrobov puding

Zora Štok Zora Štok
20.04.2024 01:05

Semola con leche je priljubljena tradicionalna sladica v Čilu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdrobov puding
Profimedia

Potrebujemo:

-za puding:

  • 1 l polnomastnega mleka
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 15 dag sladkorja
  • 20 dag pšeničnega zdroba
  • po želji malo cimeta ali klinčkov

- za karamel:

  • 20 dag sladkorja
  • 2,5 dl vode

Pripravimo pekač s premerom 26 cm. Za karamel sladkor stresemo v ponev in dodamo toliko vode, da je pokrit, potem pa ga med nenehnim mešanjem stopimo na visoki temperaturi. Ko sladkor začne spreminjati barvo, ogenj zmanjšamo; ko začne dobivati rjavo barvo, ponev umaknemo z ognja in zmes zlijemo na dno pekača.

Puding pripravimo tako, da damo v visoko ponev mleko, ekstrakt vanilje in sladkor (ter cimet ali klinčke, če jih bomo dodali kot začimbo). Na srednje močnem ognju mešamo, dokler se sladkor ne raztopi in mleko zavre. Potem ogenj nekoliko zmanjšamo in v posodo počasi stresamo zdrob. Nenehno mešamo, da ne nastanejo grudice. Zmes se hitro zgosti, tudi zavre naj in potem jo na ognju pustimo še eno minuto. Nato zdrob zlijemo v pekač, v katerem se je že strdil karamel. Pustimo, da se zdrob ohladi, potem puding zvrnemo na krožnik, ga narežemo na kose in postrežemo. Naj bo sobne temperature, lahko pa ga hranimo v hladilniku in postrežemo zelo hladnega.

Tako pripravljen zdrobov puding (Semola con leche) je priljubljena tradicionalna sladica v Čilu. Poleg cimeta in klinčkov lahko zdrobu dodamo še pomarančno lupinico, pod karamel pa lahko naložimo tanke rezine jabolk ali pomaranče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta