S korupcijo do nove službe? BTC in Koprivnikar na isti frekvenci

Uroš Esih Uroš Esih
02.10.2018 18:19

Primer podelitve frekvenc za testiranje tehnologije 5G podjetju BTC, v katerega je vpleten nekdanji minister Boris Koprivnikar, bosta pod drobnogled vzeli policija in komisija državnega zbora za nadzor javnih financ.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Koprivnikar je junija predsedniku uprave družbe BTC Jožetu Mermalu (levo) predal odločbo AKOS-a za pridobitev frekvence za testiranje tehnologij 5G in izvajanje razvojno-raziskovalnih projektov na območju BTC Cityja v Ljubljani.
BTC

Najbolj odmevno zaposlitev med bivšimi ministri vlade Mira Cerarja v prejšnjem mandatu je dobil bivši minister za javno upravo Boris Koprivnikar, sicer še vedno član SMC. Koprivnikar je konec prejšnjega meseca prek socialnega omrežja javnost obvesti, da je postal izvršni direktor za poslovno transformacijo v družbi BTC. "Poskušal bom aktivno sooblikovati in uresničevati uspešno zgodbo BTC," je na začetku novega kariernega izziva sporočil Koprivnikar.
A v zadnjih dneh so se v medijih pojavile obtožbe, da je Koprivnikar še v času ministrovanja uresničeval uspešno zgodbo podjetja BTC, kjer se je zaposlil dva tedna zatem, ko je prejšnja vlada končala opravljanje tekočih poslov. Prvega junija letos, le dva dni pred predčasnimi državnozborskimi volitvami, je namreč Koprivnikar na javnem dogodku v prostorih ministrstva predsedniku uprave družbe BTC Jožetu Mermalu predal odločbo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) za pridobitev frekvence za testiranje tehnologij 5G in izvajanje razvojno-raziskovalnih projektov na območju BTC Cityja v Ljubljani. Družba BTC s hčerinskim podjetjem AV Living Lab razvija ekosistem za testiranje povezanih in avtonomnih vozil na področju BTC Cityja Ljubljana.

S korupcijo do nove službe?

Ker je portal Požareport Koprivnikarja obtožil korupcije pri podelitvi licence za testiranje pete generacije mobilne telefonije (5G) družbi BTC brez javnega razpisa in brezplačno, se je včeraj odzval predsednik komisije državnega zbora za nadzor javnih financ Anže Logar in za prihodnji teden sklical nujno sejo, na kateri bodo obravnavali primer. Sklic seje je podprl tudi Jernej Vrtovec iz Nove Slovenije, saj je zadeva po njegovi oceni problematična, ker naj bi šlo za sume korupcije. Najbolj kritično se Vrtovcu zdi to, da lahko nekdo brez dražbe podeljuje frekvence, nato pa čez tri mesece dobi zaposlitev v podjetju, ki je brez dražbe dobilo frekvence.
Koprivnikar se je na obtožbe odzval prek facebooka in jih zanikal, češ da so konstrukt. Kot je poudaril, lahko testne frekvence za 5G več slovenskih podjetij in organizacij uporablja začasno po zakonu o elektronskih komunikacijah in javnem pozivu. Podlago za dodelitev začasnih frekvenc pa ima AKOS kot neodvisna agencija v zakonu, ki sledi priporočilom Evropske komisije.

Strankarska naveza

Na policiji so včeraj že napovedali, da bodo preverili, kako so se podeljevale frekvence. Predvsem bo moral Koprivnikar natančneje pojasniti, kakšna je bila njegova vloga pri spremembi 53. člena zakona o telekomunikacijah, ki gre na roko podjetju BTC in zdaj omogoča, da lahko AKOS izda odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc za namen preizkusa novih tehnologij za obdobje treh let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta