Samo pri izbiri vina ne tvegajo

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
11.09.2017 14:46

"Bendi gradimo, birokracija pa vse podira," slovensko glasbeno sceno opiše Matej Srebrnič, basist skupine Pigs Parlament iz Goriških brd

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pigs Parlament, skupina iz Goriških brd, Matej Srebrnič je skrajno desno. 
Bojan Tomažič

V petek so nastopali v Mariboru. Zabavni, a tudi zelo udarni v ritmih in besedilih. Tina Rebec, Vasja Rusjan, Deni Srebrnič, Miha Ivančič, Boban Stojkov in Matej Srebrnič, ki so Pigs Parlament, so v poldrugem desetletju posneli štiri cedeje, tudi v tujini je odmeval njihov uspešni nastop na tolminskem festivalu Punk Rock Holiday, kjer so igrali pred Offspring. Pogovarjali smo se z basistom skupine Matejem Srebrničem.
Letos smo o vas slišali samo superlative. Celo pred veliki zvezdami ste bili zelo opazni. Recimo na festivalu Punk Rock Holiday.
"A da ja? (Smeh). Super, lepo to slišati. Jah, štirinajst let se že trudimo in letos nam je bilo res v ponos, da smo lahko igrali pred tako močnim bendom. Še bolj veseli in presenečeni smo zaradi odzivov iz tujine. Razni tuji mediji iz celotne Evrope so tako zelo hvalili celoten koncert in našo energijo, da naj bi bila še boljša kot pri headlinerjih. To seveda naj presodi vsak sam."
So vas člani skupine Offspring tudi pohvalili?
"Kar se njih tiče, je to malo drugače, kot smo navajeni od drugih bendov na Punk Rock Holidayu. Večina se veseli druženja s publiko, bendi, fani, nekako se vsi držijo tega, da je bend na odru na istem nivoju kot publika. Izvajalci tudi ograj ne zahtevajo, ne začutiš nobene vzvišenosti pri nobenem, tudi ne pri tistih, ki so skoraj tako znani kot Offspringi. Pri njih pa je vse skupaj malo drugače. To je mainstream band, ki prihaja z MTV-popularnostjo. Zanje veljajo drugačna pravila, druge zahteve. Ne vem, ali lahko to sploh povem, a jebiga, v času njihovega nastopa je strogo prepovedano biti v bližini odra in zaodrja. Člane benda so pripeljali z varnostniki, trideset sekund pred nastopom so jih dali direkt na oder in jih trideset sekund po koncertu takoj odpeljali s prizorišča. Verjetno v kak hotel v Tolmin. Tako da je bil stik z njimi nemogoč. Smo pa prejeli pohvale od drugih, tudi znanih bendov, ki so igrali naslednje dni na festivalu, a so vseeno prišli poslušat druge nastopajoče."

Vino prinesejo za vsak primer s seboj

Ste se za petkov mariborski nastop posebej pripravljali?
"Pripravljeni smo zmeraj! Res pa je, da za vsak koncert naredimo malenkost drugačen program. Skoraj tri leta nas ni bilo v Mariboru in v tem času je kar nekaj novega nastalo."
Kantica z vinom za ljudi, ki pridejo bliže, je tudi bila, kot smo videli. Je še tekočih zalog do trgatve?
"Kantico našega domačega briškega vina zmeraj vzamemo seboj, nikoli ne riskiramo, da bi v kakem backstageu pili slabo vino. (Smeh). In seveda par litrov ga zmeraj prihranimo za wine bong. Seveda v Brdih vina ne zmanjka."
Samo pripomba o tem, da ste goloba prinesli v Benetke, a greva raje naprej. Kaj je tisto, kar skupino glasbenikov drži skupaj štirinajst let?
"Prijateljstvo, saj se poznamo že od vrtca Treba je vedeti, da smo ista ekipa v bendu skupaj že od 2004., brez menjav. Miha, ki igra trobento, in Tina, ki poje, sta prišla v bend resda dve leti kasneje, ampak to je vseeno kar lepo obdobje. Seveda ni bilo zmeraj vse rožnato, ampak nam je bil zmerom cilj ostati v dobrih odnosih med seboj, šele potem je prišel bend na vrsto."
S ploščo Different Pigs, Same Shit (Druge svinje, isto govno) ste tudi na ovitku zelo vpadljivo komentirali dogajanje na slovenski politični sceni. So bili kakšni posebni odmevi zaradi tega? So odmevi na glasbenikove pripombe?
"Do zdaj so se nabrale kar štiri plošče, ki odsevajo politične razmere pri nas. Če bi bili mainstream bend, si verjetno marsikaj ne bi mogli privoščiti. Ker delamo večinoma v samozaložbi, zaenkrat nekih hujših pritožb ni bilo, razen ene, ampak pustimo zdaj to."
So bile pripombe z lokalne politične scene?
"Ne, nekdo, ki nas je imel takrat pod okriljem, se je malenkost zbal naslovnice s politiki, ki serjejo po ljudeh. A mi se nismo dali in smo želeli prav takšno."
Kaj se je od vaše prve plošče v letu 2010 spremenilo v Sloveniji?
"V sedmih letih se je izkazalo, kako neorganizirana država smo. Kriza nas je zelo prizadela. Potem se je vlada spremenila (different pigs, same shit), a strici iz ozadja so ostali isti. Res je smešno, da se še zmeraj nekateri kregajo, kdo je kriv in kdo ne, kdo gre v zapor in kdo ne, namesto da bi stvar postavili na noge. Enim je celo uspelo vladati iz zapora. Ampak pustimo to, ker naj bi to bilo normalno. Za Goriško, od koder sem, gredo stvari na bolje, počasi se pobiramo. Seveda uspehe ne moremo pripisati našim prascem, ampak uspešnim in talentiranim mladim podjetnikom, ki dajejo delovna mesta mladim."

Joško in Jožica iz Hlevnika morata plačevati Sazasu

Kakšna je slovenska scena? Biznis v mainstreamu še kar vse tepta? Ali je še kaj drugega, kar škodi?
"Na srečo smo alter bend in se nam s temi velikimi ni treba ubadati. Nikamor ne rinemo, če kaj pade, pade, če ne, gremo vseeno naprej. V undergroundu ni denarja, a je podpora, in podpora zmeraj bo. Tako za mlade bende kot za starejše. Na slovenski rockovski sceni je ravno obratno, podpore za mlajše rock bende ni in ni. Poznamo kar nekaj mladih perspektivnih rock skupin, ki žal ne morejo in ne morejo iz svoje garaže. Tu pridemo do vašega vprašanja, v katerem je že tudi odgovor."
Saj tudi v undergroundu bendi hodijo drug po drugem, ker je priložnosti za nastope premalo.
"Ja, v undergroundu je milijon bendov in seveda ni prostora za vse. Ampak po navadi tisti, ki so aktivni in resno iščejo koncerte, te tudi dobijo. Problem je, da klube zapirajo. Davčne blagajne so povzročile, da klub izvajalcem ne more dati niti 50 evrov. Bend mora za to izdati račun, a kateri sploh ima račun? Potem je tu Sazas, ki zahteva plačilo za izvedeni koncert, čeprav sta nastopala Joško in Jožica iz Hlevnika s svojimi lastnimi komadi, ki jih še njun sosed ne pozna. In je Sazasu vseeno treba plačati za avtorske pravice. Prodaja majic in cedejev brez davčne blagajne je hujši prekršek kot prodaja droge. Pa smo tam. Bendi so zakon, scena teče, a birokracija vse skupaj zapira. Bendi gradimo, birokracija pa vse podira."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta