Slovenska premiera: Francozi z novim 408 spet opozarjajo nase

Peter Pirkovič
20.02.2023 04:00

Francozi spet opozarjajo nase na podoben način, kot so to počeli pred časom s športnikom RCZ. Peugeot 408 bo na cesti nedvomno izstopal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
408 je podaljšan, povišan in kupejevski brat peugeota 308.
Peter Pirkovič

Na platformi EMP2 so Francozi zgradili 4,69 metra dolgo limuzino C-segmenta, ki ima oblikovne poteze fastbacka, ga pa lahko zaradi plastičnih kolesnih obrob in malenkostno višje postavljene karoserije povezujemo tudi s športnimi terenci. In dejansko se v njem sedi za odtenek višje kot v sestrskem modelu 308.

Od slednjega je 408 prevzel oblikovne poteze celotnega sprednjega dela, vključno z novim logotipom (izdeluje ga slovensko podjetje Hella Saturnus), pod katerim se skriva radarska kamera. Dodati velja tudi to, da je Francoz serijsko opremljen z LED-žarometi, ki se skladno z višjim paketom opreme nadgradijo s tehnologijo matričnih LED-žarometov. Kupejevske oziroma fastback poteze so opazne predvsem v zadnjem delu, čeprav se streha spušča šele od C-stebrička, s čimer ohranja dovolj prostora za glave potnikov na zadnji klopi. Svojevrsten je tudi zadek, ki nosi prepoznavne poteze svojega manjšega brata, medtem ko je zadnji odbijač oblikovan na način, da krepi vtis robustnosti in absorbira morebitne trke. Tako pravijo pri Peugeotu. Največja platišča, ki si jih lahko kupec omisli, so 20-palčna, a ta so vezana zgolj na najvišji nivo opreme GT.

V dolžino meri 4,69 metra, 24 centimetrov več od 308. 
Peter Pirkovič

Zelo pomemben je še en vidik. Dimenzijski. 408 v dolžino meri 4,69 metra, širok je 1,86 metra in visok 1,48 metra, razdalja med sprednjo in zadnjo osjo pa znaša krepkih 2,79 metra. Kar se tiče primerjave z modelom 308, to pomeni kar 11 centimetrov več, medtem ko je v skupno dolžino 408 daljši za celih 32 centimetrov. In če ga postavimo ob bok modelu 3008, je prav opazna dimenzijska razlika - 24 centimetrov. Celotna slika dimenzij kaže, da v potniški kabini prostora ne bo manjkalo. Zlasti ne potnikom na zadnji klopi, saj so peugeotovci izračunali, da ima ta za skoraj 19 centimetrov več prostora za kolena kot 308. Tudi prtljažnika bo v osnovi več kot dovolj za običajno uporabo. Pri verziji z običajnim motorjem to pomeni začetnih 536 litrov, pri priključnem hibridu pa 471 litrov. Ta prtljažnik lahko uporabnik z nekaj potezami poveča na spodobnih 1611 oziroma 1545 litrov. Voznikovo okolje prinaša znano Peugeotovo zasnovo i-Cockpit, s katero smo se v preteklih mesecih že večkrat srečevali pri tristoosmicah. Nekoliko manjši volan, digitalni merilniki, osrednji desetpalčni zaslon z vgrajenim navigacijskim sistemom TomTom ​s prometnimi podatki v živo. Pri tem velja omeniti še njihov izum i-Toggle oziroma dostop do izbranih funkcij zgolj z enim dotikom ter možnost komunikacije z vozilom na daljavo preko aplikacije za pametne telefone.

V nasprotju z modeloma 308 in 3008 kupci pri modelu 408 nimajo možnosti izbire dizelskega motorja, kajti ponudba motorizacije obsega le dva znana motorja. Na eni strani 1,2-litrski turbobencinski motor s 96 kilovati moči, za tiste bolj zahtevne pa je na voljo še priključni hibrid s 132 ali 165 kilovati moči, ki po podatkih tovarne zmore do 60 kilometrov vožnje na elektriko (vgrajeno ima 12,4-kWh baterijo in serijski 3,7-kW polnilnik). Vsem naštetim pogonskim enotam je skupen osemstopenjski samodejni menjalnik.

Notranjost je minimalistična, s Peugotovim i-Cockpitom kot osrednjim dogajanjem.
Peter Pirkovič

Vstopni model je razmeroma dobro cenovno pozicioniran. V primeru financiranja se cena štiristoosmice s paketom opreme Allure spusti tik pod 30 tisočakov (popust v višini 1000 evrov), na seznamu serijske opreme pa so denimo 10-palčni osrednji zaslon, navigacijska naprava, 17-palčna aluminijasta platišča, LED-žarometi, parkirni senzorji v kombinaciji s kamero za pomoč pri vzvratni vožnji in tempomat. Za dodatnih 1200 evrov lahko kupec izbere paket Allure Pack, kjer se seznam opreme nadgradi z 19-palčnimi platišči, kamero na sprednjem delu, tu je tudi sistem za prostoročni dostop in zagon motorja, aktivni tempomat in nekaj varnostnih asistenc. Cenovno izhodišče za model 408 s priključnohibridnim pogonom je postavljeno pri dobrih 40 tisočakih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta