Levja prihodnost: Peugeot z novim konceptom Inception

20.01.2023 04:00

Peugeot je na CES 2023 pokazal koncept Inception, radikalno oblikovan avtomobil, ki nakazuje prihodnji oblikovalni jezik znamke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inception napoveduje nove oblikovne smernice francoske znamke. 
Peugeot

Koncept je postavljen na Stellantisovo platformo STLA Large, v dolžino meri pet metrov, 1,34 metra je visok, uporablja pa 800-voltno tehnologijo z baterijo kapacitete 100 kWh. Ta naj bi zadoščala za 800 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Sistem omogoča tudi indukcijsko polnjenje, 150 kilometrov dosega se pretoči v kemijo v samo petih minutah. Kemija potem ustvari elektrone, ti pa poganjajo 500-kilovatni sistem elektromotorjev za vsa štiri kolesa, pospešek do stotice je manj kot tri sekunde.

Koncept ima naslednjo generacijo i-Cockpita z novim nadzornim sistemom Hypersquare, ki zamenjuje mehanski volan s krmiljenjem po žici (Steer by Wire). Volan je oblikovan oglato in je navdahnjen v videoigrah. Različne nastavitve, tudi za klimo in radio, so dostopne le s premikom palca na volanu.

Peugeot predvideva, da bo v prihodnosti vse namenjeno prostoru, vožnja pa bo avtonomna.
Peugeot

Pri konceptu izstopa kar 7,25 kvadratnega metra steklenih površin. Peugeot je uporabil steklo Narima, ki ima posebno obdelavo s kovinskimi oksidi, uporabljeno tudi pri vizirjih Nasinih astronavtov na Luni. Zato ima steklo rumen podton in posebne termalne lastnosti. Koncept ima četrti nivo avtonomne vožnje STLA AutoDrive, ki spremeni notranjost iz okolja, namenjenega vozniku, v okolje, namenjeno udobju. To pomeni, da se volan in merilniki skrijejo pod armaturko.

Tehnologija, ki jo predstavlja Peugeot, se zdi še zelo oddaljena, Peugeot pa računa, da bo velik del rešitev v avtomobilih že do leta 2025. Francozi bi radi postali vodilna evropska EV-znamka do leta 2030 in v naslednjih dveh letih bo na trgu pet novih električnih avtomobilov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta