Sluh odpove nazadnje: 10 dejstev, ki vam jih zdravnik morda ne bo povedal o umiranju

D.Ži
05.09.2024 11:21

Poslavljanje je težko, a smrti ni ubežal še nihče, zato je pogovor o tej tabuizirani temu več kot na mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko srce preneha biti, lahko možgani še nekaj časa delujejo. Občutek, da se nam življenje vrti pred očmi, opisujejo mnogi, ki so doživeli obsmrtno izkušnjo. 
Profimedia

O smrti je mnogim ljudem neprijetno govoriti, vendar je neizogiben del življenja, s katerim se bo srečal vsak. Razumevanje te teme jo lahko naredi manj zastrašujočo. Tukaj je 10 dejstev o procesu umiranja, ki jih morda niste vedeli.

Umiranje je pogosto postopno

Medtem ko so nekateri vzroki smrti nenadni, obstajajo znaki, ki nakazujejo, da je smrt blizu zaradi bolezni ali starosti. To lahko vključuje upočasnjeno dihanje, zmanjšan ali oslabljen srčni utrip, znižan krvni tlak in spremembe barve kože, je za Doctor's Ask povedal Zachary Palace, strokovni direktor v Hebrew Home v Riverdaleu v New Yorku.

Vrstni red in narava teh simptomov se lahko razlikujeta od osebe do osebe.

Počasno dihanje signalizira skorajšnjo smrt

Palace pojasnjuje, da lahko pride do premora v dihanju za 15-20 sekund, kar lahko vznemiri družino, vendar je to običajen del procesa umiranja.

Dve stopnji smrti

Prva stopnja, klinična smrt, nastopi, ko srce preneha biti. Približno 4-6 minut kasneje začnejo možganske celice odmirati zaradi pomanjkanja kisika, kar vodi v biološko smrt (druga stopnja). Oživljanje je možno med klinično smrtjo, ne pa tudi po biološki smrti.

Sluh morda odpove nazadnje, zato poznavalci spodbujejo pogovor svojcev z umirajočim.  
Profimedia

CPR ni vedno tako učinkovit, kot se prikazuje

Televizijske oddaje pogosto prikazujejo CPR (kardiopulmonalno oživljanje) kot zelo učinkovito, v resnici pa so stopnje uspešnosti veliko nižje, zlasti pri ljudeh s kroničnimi boleznimi.

Raziskave kažejo, da je stopnja preživetja po oživljanju okoli 12 % pri srčnem zastoju zunaj bolnišnice in med 24-40 % pri primerih v bolnišnici. Ključnega pomena je razprava o morebitnih koristih in tveganjih oživljanja z zdravstvenimi delavci in ljubljenimi, zlasti ker se nanaša na oskrbo ob koncu življenja.

Sluh je morda zadnji čut, ki odpove

Raziskave kažejo, da je sluh lahko zadnji čut, ki odpove pred smrtjo. Študije kažejo, da slušni sistem ostaja občutljiv, tudi ko se drugi vitalni znaki poslabšajo, zato se družine spodbuja, da se v tem času pogovarjajo s svojimi najdražjimi.

Lahko pride do uriniranja in defekacije

Ko se smrt približuje, živčni signali do mehurja in črevesja prenehajo potovati, kar povzroči sprostitev mišic in možno uriniranje ali defekacijo po smrti.

Morfij lajša bolečine, ne pospešuje smrti

V nasprotju z nekaterimi prepričanji se morfij ne uporablja za pospešitev smrti, ampak za lajšanje bolečine in neugodja, povezanega s procesom umiranja. Pomaga pri obvladovanju simptomov, kot je povečana potreba po zraku, zaradi česar je dihanje bolj udobno.

Medtem ko so nekateri vzroki smrti nenadni, obstajajo znaki, ki nakazujejo, da je smrt blizu zaradi bolezni ali starosti. 
Profimedia

Nekateri deli telesa ne odmrejo takoj

Po smrti se najprej začnejo razkrajati nekateri deli telesa, predvsem možgani, nato pa še drugi organi. Ta proces sprožijo bakterije in proizvajajo značilen vonj, znan kot "vonj po smrti".

Spomini na življenje imajo morda znanstveno podlago

Zamisel o tem, da pred očmi vidimo življenje, ki teče, ima morda znanstveno podlago. Študija iz leta 2022 je pokazala, da so pri pacientu nekaj trenutkov pred smrtjo opazili možgansko aktivnost, povezano s spominjanjem in sanjami, kar kaže na možno ponavljanje življenjskih spominov.

Po smrti lahko zavest ostane

Nedavne študije bolnikov s srčnim zastojem so pokazale, da lahko nekateri posamezniki ohranijo občutek zavesti med oživljanjem. Študija, objavljena septembra 2023, je pokazala, da so preživeli poročali o lucidnih izkušnjah in opazovali možgansko aktivnost, povezano z mislimi in spominom med postopkom, kar lahko kaže na univerzalni vidik obsmrtnih izkušenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta