(TOTI LIST) Šok: S spleta izginile vse fotografije politikov brez mask!

Crack Brezmaskić
28.09.2020 09:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Včeraj zvečer so naše uredništvo zasuli klici zaskrbljenih bralcev, ki so ugotovili, da so z njihovih profilov na družbenih omrežjih izginile fotografije slovenskih politikov, na katerih ti niso nosili mask oziroma se niso obnašali v skladu s pravili, ki so jih sami sprejeli. Ogorčenje je bilo še večje, ko so odkrili, da so fotografije izginile tudi z medijskih spletnih strani in celo z googla. Iz te korporacije so nam le skopo sporočili, da so fotografije odstranili "na zahtevo slovenskih oblasti". Na vladnem uradu za komuniciranje so pojasnili, da gre za odločbo, ki jo je sprejel Milan Krek. Poklicali smo na NIJZ, a so nam tam pojasnili, da Krek ni več pri njih v službi in naj se obrnemo "na DCS". Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo ugotovili, da je Krek v nedeljo pozno popoldne prevzel direktorski položaj v ustanovi, ki jo je vlada v okviru protikoronske zakonodaje sprejela včeraj dopoldne na korespondenčni seji. Krek je tako postal direktor Državne cenzorske službe, kratko DCS.

Fotomontaža Uroš Šoštarič

Zvečer je sklical svojo prvo tiskovno konferenco in na njej zavrnil namige, da vlada uvaja cenzuro, kakršno so poznali v komunizmu. "Zadeva je povsem enostavna, če se ustavimo pri gala večerji OKS. Vsi vemo, da je RTVS nedopustno snemala nekaj, česar ne bi smela snemati, oziroma če se dela nekaj nezakonito, tega ne more vsesplošno kazati. Če šef države, predsednik vlade in ministri ne spoštujejo pravil, tega mediji pač ne smete objaviti. Tako težko razumete? Vsi posnetki, fotografije in članki, kjer najvišji politiki delujejo nez..., no, nenavadno, bodo zato za nazaj in tudi vnaprej na zahtevo DCS umaknjeni in izbrisani," je pojasnil Krek. Na vprašanje novinarja Nova24TV, ali bi morala RTVS nemudoma prekiniti neposredni prenos prireditve OKS, ko se je pokazalo, da ministrica Simona Kustec nima maske, in ali sta za to odgovorna RTVS in OKS, je Krek na vsa tri vprašanja odgovoril: "Absolutno."  In novinarju naše partnerske televizije na tiskovni konferenci pred ostalimi stanovskimi kolegi namenil še nekaj vzpodbudnih besed: "Vi ste zgled profesionalnega poročanja. Nikoli ne poročate o vladnih predstavnikih v negativnem smislu. Če bi ostali kaj spremljali njihov program ali spletno stran, bi zagotovo vedeli, da so za slabo epidemiološko situacijo v državi krivi zgolj ljubljanski protestniki, Milan Kučan in Marjan Šarec." Nedopustno se mu zdi tudi, da so mediji objavljali simpatične fotografije Anžeta Logarja in Mika Pompea, kjer nista imela niti socialne distance niti maske, ali pohode politikov ob Kolpi ali na Pristavi nad Stično, kjer se niso držali niti osnovnih navodil NIJZ. "To se ne objavlja, ker za zdravje ljudi ni dobro, da to vidijo. Je to res tako težko razumeti?" je dejal direktor DCS. Na naše vprašanje, kdo naj v takšnih primerih prevzame odgovornost, pa je Krek povzel izjavo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška: "V neprijeten položaj politike vedno spravijo organizatorji dogodkov. Ali pa mediji. Saj veste, da naši politiki delajo 25 ur na dan, imajo družine. Kako naj ob vsem tem razmišljajo še o maskah?"

Fotografije, ki so izginile z medijskih spletnih strani, družabnih omrežij in tudi googla. Izbris je ukazala DCS.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta