Ste že doživeli kaj takega? Seznam bizarnosti, ki prestavijo let, je precej dolg ...

Denis Živčec Denis Živčec
29.11.2023 06:00

Letališča so prostori organiziranega kaosa, leti vse bolj zamujajo, včasih tudi iz razlogov, ki presegajo najbujnejšo domišljijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Samo v Evropi ima vsak dan več kot 2000 letov zaradi različnih razlogov manjše ali večje zamude. Najpogostejši razlogi za zamudo ali odpoved leta so slabo vreme, stavke ali tehnične težave na letalu. Zadnja v vrsti razvpitih incidentov je bila driska, ki med letom ni pravočasno "prispela" do sanitarnih prostorov, spomnimo se tudi zapletov, ki jih je sprožil islandski vulkan. Zamude v letalskem prometu so pogoste, saj danes skoraj nobeno letalo ne vzleti ob načrtovani uri. Kljub temu pa so lahko te zamude zelo dolge in lahko povzročijo potnikom nemalo preglavic.

Če je zamuda daljša od treh ur, imajo potniki v Evropi tudi posebne pravice, povzete v Uredbi EU 261/2004, ki lahko vključujejo odškodnino v znesku do 600 evrov. Potniki so do take odškodnine upravičeni le, če je za zamudo ali odpoved leta odgovorna letalska družba. Zamudo ali odpoved leta pa lahko povzroči tudi nekaj nadvse absurdnih razlogov. Življenje je včasih podobno filmu. Tukaj je nekaj iz poglavja najbolj bizarnih.

Pričeska Billa Clintona

Leta 1993 se je Bill Clinton vračal domov s službenega potovanja. Tik pred poletom je opazil, da ima zelo neurejeno pričesko in da se mora ostriči. Da bi uredil svojo pričesko, je moralo mednarodno letališče v Los Angelesu zapreti štiri vzletno-pristajalne steze. Zaradi tega so imeli naslednji leti precejšnje zamude.

Človek na leteči kosilnici

Leta 1982 je Larry Walters preizkusil svoj zasebni projekt – letečo kosilnico. Imel je idejo, da bi na kosilnico pritrdil 45 industrijskih balonov. Izkazalo se je, da je kosilnico enostavno dvigniti v zrak, a pristanek je bil veliko težji. Stvari so šle tako daleč, da sta Larry in kosilnica prispela na bližnje letališče v Los Angelesu, kjer so morali prestaviti lete, da so kosilnico spravili na tla. Larryja so nato aretirali zaradi motenja zračnega prometa.

Legvani v letalu

Ste že potovali s svojimi ljubljenčki ali jih vzeli s seboj na dopust? Moškemu, ki je potoval s Kube v Toronto, se je zdelo dobro, da na pot vzame svoje štiri hišne legvane. Vendar legvani niso bili uradno prijavljeni, ampak so na skrivaj potovali v oddani prtljagi v letalu WestJeta. Ob prihodu v Toronto je kanadska carina odkrila le dva od štirih legvanov. Preostali dve živali sta pobegnili iz kovčka, zato je bilo treba prtljažni prostor letala preiskati in zapliniti, da bi preprečili, da bi plazilca prišla do kakršnekoli napeljave in potencialno ogrozila varnost potnikov.

Pomanjkanje toaletnega papirja

Toaletni papir je eden najpomembnejših pripomočkov v vsakem letalu in mora biti vedno na voljo. Leta 2017 je osebje letala British Airways tik pred vzletom ugotovilo, da ga je zmanjkalo. Posledično so se morali vsi potniki izkrcati in počakati, da je osebje obnovilo zaloge. Zaradi tega so potniki na končni cilj prispeli s peturno zamudo.

Slepi potnik

Nekaj tednov po nevšečnosti s toaletnim papirjem se je v letalu družbe British Airways zgodil še en incident. Po pregledu letala je osebje našlo miško, ki je nekako prišla na krov. Zaradi nevarnosti, da bi pregriznila žice, so letalo razglasili kot nesposobno za letenje. Potniki so morali na naslednji let čakati štiri ure.

Mačka v pilotski kabini

Pred nekaj leti se je na letu iz Halifaxa v Toronto izgubila desetletna mačka po imenu Ripples. Po dolgem iskanju so prestrašeno mačko končno našli v pilotski kabini, kjer se je skrivala za elektronskimi instrumenti. Ker mačka ni hotela iz svojega skrivališča, je moralo osebje razstaviti del pilotske kabine, to pa je povzročilo večurno zamudo.

Čebele

Mednarodno letališče Charlotte Douglas v Severni Karolini je pravi divji zahod. Čebele so preplavile letališče in preprečile pilotom letenje. Kasneje istega dne se je zaradi visokih temperatur na letališču razplamtel požar, na pristajalni stezi pa se je pojavil kojot.

Prestari piloti

Osebje londonskega letališča Heathrow je po analizi letala poljskega letalskega prevoznika ugotovilo, da sta oba pilota stara več kot 60 let. Po uredbi, ki je začela veljati leta 2006, mora biti vsaj eden od pilotov mlajši od 60 let. Zaradi tega je bil let odpovedan, potniki pa so morali počakati na prihod mlajšega pilota.

Selitev želv

Julija 2017 je več kot 400 želv med selitvijo našlo pot do newyorškega letališča JFK. Nekaj se jih je znašlo na stezi, zaradi česar so bili leti preloženi. Vendar se to ni zgodilo prvič, saj želve vsako leto v času selitve delajo preglavice letališkemu osebju.

Shutterstock

Napačna pižama

Neverjetna zgodba o dveh trmastih potnikih, ki sta potovala s prevoznikom Qantas Airways. Ste že kdaj potovali v prvem razredu? Da? Potem veste, da večina letalskih družb svojim potnikom deli brezplačne pižame, še posebno, če potujejo ponoči. Dva potnika na letu iz Los Angelesa v Melbourne pa nista bila zadovoljna s ponujeno pižamo. Po besedah osebja Qantasa niso mogli zagotoviti pižame velikosti XL v prvem razredu in so jima namesto tega ponudili pižame iz poslovnega razreda. Par jih je zavrnil z obrazložitvijo, da pričakujeta izdelke, ki pritičejo prvemu razredu. Na veselje preostalih potnikov sta kmalu zatem zapustila letalo in let se je s skoraj 30-minutno zamudo lahko začel.

Težave s pomarančnim sokom

Ste že slišali za zamudo letala zaradi razlitega pomarančnega soka? Potnikom na letu, ki je bil predviden z letališča London Gatwick v Denver v ZDA, so povedali, da ima njihovo letalo zamudo. Razlog za to je bil potnik, ki je po letalu polil pomarančni sok, kar je povzročilo električno okvaro in posledično prizemljitev letala.

Kače v letalu, čisto zares

Leta 2009 je potniški let družbe Qantas, na katerem so prevažali tudi mlajše pitone, povzročil zamudo in odpoved dveh dodatnih letov. Seveda so bile kače prepeljane kot tovor in položene v vreče, ki so bile shranjene v posebnih plastično-penastih škatlah z luknjami za zrak. Ob prihodu v Melbourne so ugotovili, da so kače izginile. V Melbournu so poklicali strokovnjaka za plazilce, da bi ugotovil, kam so kače odšle, jih ujel in vzpostavil varnost na krovu letala. Vendar so kače ostale skrite in tudi po temeljitem pregledu jih niso našli. Pobeg je bil očitno uspešen.

Iz aparata za kavo se je kadilo

Kave na pretek! Letalo Lufthanse, ki naj bi letelo iz Washingtona v München, je med letom doletela nezgoda, ta pa je prerasla v izredne razmere v zraku, zaradi česar se je letalo vrnilo na letališče Dulles. Na krovu letala so potniki nenadoma zaznali vonj po zažganem. Iz aparata za kavo je prihajal močan vonj, ki so ga potniki opisali kot "močan vonj po elektriki".

Posadka je opozorila zemeljsko kontrolo. Videti je bilo, da se je stroj med uporabo pregrel. Let so morali preusmeriti na bližnje letališče v Bostonu. Tam so potniki ostali debelih 16 ur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta